Hova hízol és mennyi túlsúly van rajtad? Okok és megoldások

Olvasási idő: 5 perc

A túlsúly nem mindenkin ugyanoda és egyformaképpen rakódik le. Az elhízás mögött számtalan ok állhat, az általános életmódtól különféle betegségekig. Ezek ráadásul még arra is hatással vannak, hogy hova jönnek fel a zsírpárnáid. Mit tudsz tenni az elhízás ellen? Segítünk.

Mi maga az elhízás?

Nem kizárólag a látványos súlyfelesleg jelenthet elhízást. Elhízás az is, ha – bár normális testsúllyal rendelkezel -, a testzsír aránya a testedben meghaladja a normálisnak számító határértéket. A magas testzsír-arányban különösen veszélyes a zsigeri, vagyis szervek közt elhelyezkedő zsír, ami a szervezet napi szintű működését is veszélyeztetheti!

Mik az elhízás életmódból eredő okai?

  • Ülőmunka és kevés vagy semmi sport – vagyis a mozgásszegény életmód;
  • Táplálkozás – minőségi és mennyiségi téren is;
  • Kalóriatöbblet – nagyobb a bevitt kalóriaérték, mint amennyit mozgással elégetsz;
  • Bizonyos betegségek – a szénhidrát-anyagcsere zavarai, hormonproblémák, emésztőrendszeri betegségek okoznak elhízást főként.

Az elhízás mögött álló betegségek

Fizikai betegségek, leggyakrabban az alábbiak:

Pszichés betegségek, amelyek során az evés, mint pótcselekvés jelenik meg:

  • stressz miatti szorongás,
  • depresszió.

Az sem mindegy, hol jelentkezik az elhízás

Alma típusú hízás:

Az alma formájú, vagyis inkább hasra, derékra hízás utalhat férfihormon-dominanciára, illetve fokozott inzulintermelésre is. Hormondominanciától is függhet a hízás központi helye, a mellékvese domináns emberekre például kifejezetten jellemző a kidomborodó has. Előfordulhat ez a hízás azoknál is, akik korábban nagyon odafigyeltek magukra, majd hirtelen csökkent a mozgás mennyisége, illetve az étkezési szokásaik is megváltoztak. A pocakon jelentkező párnák stressz-hízásról is üzenhetnek, hiszen ilyenkor a test egy állandó készenléti állapotban van, így elkerülhetetlen, hogy raktározni kezdjen, saját védelme érdekében. Ezt pedig a hasra teheti meg legkönnyebben.

Körte típusú hízás:

A női hormonok fokozottabb termelése okozhatja, ebből következően a petefészek-domináns hormontípus hízik jellemzően így. Emellett, az alsó testtáj erőteljessége örökletes tényező is lehet, kifejezetten, ha a lábszár vastagságával is együtt jár. A rosszabb vérkeringés, illetve a gluténtartalmú termékek túlzott mértékű fogyasztása is okozhat pluszkilókat deréktól lefelé.

Megoldások elhízásra

Elsődlegesen, amennyiben fennáll annak lehetősége, hogy valamilyen betegséggel küzdesz, mindenképpen fordulj orvoshoz! Az inzulinrezisztenciáról itt olvashatsz, ha kíváncsi vagy a betegség jellemző tüneteire.

Ha nincs erre esély vagy korábban már kiderült, hogy egészséges vagy, érdemes kideríteni a táplálkozási típusodat. Ez segít meghatározni, mely ételek jók vagy rosszak az egészséged és alakod szempontjából. Meghatározható általa, hogy milyen tápanyagarányban érdemes étkezned, illetve, hogy mely ételek milyen hatással vannak a szervezetedre. Hogyan deríthető ki a típusod? Itt találsz hozzá hasznos információkat.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!