Pajzsmirigy alulműködés és az elhízás

Olvasási idő: 8 perc

Gyakran hangzik el a mondat – „Bárhogy is próbálkozok, nem tudom leadni a felesleges kilóimat. Pedig én mindent megteszek. Mi lehet a gond? Biztosan a hormonháztartásommal van baj.”

Az elhízásnak, testsúlytöbbletnek számos oka lehet. Az esetek többségében a helytelen életmód és annak következményei a fő tényezők. Ha biztosak vagyunk abban, hogy eleget mozgunk és megfelelően táplálkozunk, még sincs változás, érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Az inzulinrezisztencia mellett a pajzsmirigy alulműködés szintén hozzájárulhat a súlyfelesleg kialakulásához, illetve annak nehezített leadásához. Az IR-ről ide kattintva olvashatsz részletesen!

A következő sorokban a pajzsmirigy alulműködésről (más néven hypothyreosis-ról) – mint hormonális betegségről szeretnék néhány tudnivalót megosztani veletek.

Elsőként nézzük, röviden mit kell tudnunk a pajzsmirigyről, illetve a pajzsmirigy hormonokról:

Pajzsmirigyünk egy 20-40 g-os belső elválasztású mirigy, amely hormonokat termel (trijódtironin-T3, tiroxin-T4, kalcitonin). Működését az agyalapi mirigy pajzsmirigyműködést serkentő hormonja (TSH – thyroidea stimuláló hormon) befolyásolja. A tiroxin és trijódtironin felépítéséhez jódra van szükség. Ennek hiányában a pajzsmirigy-hormonok nem képződnek kellő mennyiségben, az agyalapi mirigy serkentő hatására egyre nagyobbak lesznek és kialakul a régről ismert golyva.

A pajzsmirigy hormonok általános hatásai:

 • Fejlődésben lévő szervezeteknél növekedés, fejlődés, idegrendszer kialakulása
 • Anyagcsere fenntartása, fokozása
 • Keringési rendszerre kiváltott serkentő hatás

Az alulműködés okai lehetnek

 • a pajzsmirigy hormon szintjének csökkent elválasztása
 • egyéb: gyulladás, sugárzás, daganat, krónikus jódhiány
 • az agyalapi mirigy pajzsmirigyserkenő hormonjának hiánya (TSH)

Tünetek, amik csökkent pajzsmirigyműködésre utalhatnak:

 • hízás, lassult anyagcsere, székrekedés
 • száraz bőr, töredezett bőr, puffadt arc
 • állandó fáradtságérzet, szellemi lassúság
 • alacsonyabb pulzusszám
 • meddőség
 • duzzanat a nyak alján, közvetlenül az ádámcsutka alatt

A diagnosztizálás eszközei:

A laborvizsgálat a hormonszint meghatározására alkalmas. Az ultrahanggal a pajzsmirigy szerkezete vizsgálható, míg az izotópos módszer a göbös elváltozás esetén a daganat veszély kimutatására alkalmas.

Mit kell figyelned a laborértékeknél?

A hormon értékeket egyszerre vizsgálják. A tiroxin (T4) egy előhormon, amely aktiválódva trijódtironinná (T3) alakul át a TSH hatására.

Az alacsony tiroxin szint magas TSH szinttel pajzsmirigy alulműködésre utal. Abban az esetben, ha a tiroxin szint még normál értékű, de a TSH már magas latens (lappangó) alulműködésre gyanakodhatunk!

Laborkisokos:

TSH szint: 0,4- 6,0 mU/l

T3-trijóditornin szint: 1,4-2,8 nmol/l

T4-tiroxin szint: 77-142 nmol/l

Kezelés

Elsődleges célunk a testsúly normalizálása, az esetlegesen megemelkedett vérzsír értékek –koleszterin csökkentése, a rosttartalom emelése a székrekedés kezelésére. Fontos, hogy az étrend elegendő jódot tartalmazzon. A személyre szabott típusnak megfelelő táplálkozás az első lépés azon az úton, hogy a felborult anyagcserét és hormonális változást a szervezet öngyógyító folyamataival visszaállítsa. A hormonális működés egy nagyon összetett, visszacsatolási mechanizmussal működő rendszer, amit számos tényező befolyásol, többek között az elfogyasztott élelmiszerek is!

A jódtartalom szempontjából kiemelkedőek a tengeri halak és a tenger gyümölcsei.

A jód hasznosulást gátolják a következő élelmiszerek: fejes- és kelkáposzta, kelbimbó, retek, repce, szójabab, illetve a fluorid és a nitrát.

Természetesen bizonyos kórállapotokban a gyógyszeres – orvosi kezelés, mint alapterápia elengedhetetlen!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!