Ezek a legjobb természetes megoldások reflux ellen

Olvasási idő: 7 perc

Kijelenthetjük, hogy a reflux mára népbetegség lett. Jelez róla a gyomorsav, illetve a fájdalom és az égő érzés a nyelőcsőben, és később gége- vagy nyelőcsőrák is kialakulhat belőle a gyomorproblémák mellett. Így aztán a súlyos következmények elkerülése érdekében elengedhetetlen foglalkozni a gyógyításával. Az orvosok gyógyszeres kezeléssel oldják meg a kérdést, pedig fontos, hogy léteznek természetes megoldások is – ezeket mutatjuk most be.

A reflux gyógyszeres kezelése

Addig, amíg nem egyértelműen diagnosztizált a reflux, esetleg még kezdeti stádiumban jár, a gyomorsavra a legtöbben savlekötőt vesznek be. Ezek, ahogy nevük is mutatja, lekötik, vagyis semlegesítik a gyomorsavat, így enyhítve az azzal járó panaszokat. De nem elhanyagolható a tény, hogy ezek nem segítenek a probléma megoldásában, pusztán kezelik azt, felszínesen. Ráadásul, a sav miatt roncsolódnak a szövetek például a nyelőcsőben, ezen sem segítenek a savlekötők. Egyszer-egyszer, gyomorégés esetén persze használhatók, de a kialakult refluxot nem szabad rendszeresen ezekkel kezelni!

Az orvosi rendelvényre kapható sav-blokkoló készítmények egy fokkal jobbak: ezek nem lekötők, hanem savcsökkentők, vagyis mérsékelik a gyomorban a savtermelődést, és közömbösítik annak hatását. A reflux enyhébb fázisában alkalmazhatók.

Amit azonban semmilyen készítmény nem szüntet meg, az maga a sav termelődése. A betegségből való gyógyuláshoz a savasodás kiváltó okait volna célszerű megtalálni, és kiiktatni.

Hogyan szüntethető meg a túlzott savtermelés, és ezáltal a reflux kiváltó oka?

  1. Étkezés

Tudtad, hogy szinte minden betegség, főleg az emésztőrendszerhez köthető egészségügyi problémák gyökere az étkezésben keresendő? Ezek a betegségek azért alakulnak ki, mert az étkezésedben valahol hiba van. A reflux például abból az okból, mert túl sok olyan ételt fogyasztasz, amelyek savat képeznek! Klasszikusan ilyenek az egyszerű szénhidrátforrások, mint a keményítők, a kenyér – fehér liszt – vagy a túlzottan cukros ételek. Nem kizárólag a fehér cukor, hanem mindenféle cukorforrás, így a gyümölcsök is ideértendők. Ha változást szeretnél elérni, érdemes ezeket kiiktatnod a mindennapi táplálkozásodból.

Emellett, az emésztőrendszer azt is megbosszulja, ha nem a neki megfelelő üzemanyaggal látod el – klasszikus probléma az, hogy valamely tápanyagból, a szervezeted működéséhez nem illeszkedő módon túl sokat vagy túl keveset viszel be. Az anyagcsere-folyamataid így napról napra romlanak, a szervezeted pedig betegség útján hívja fel a figyelmet arra, hogy változtass. Ide kattintva komplex segítséget kapsz arra vonatkozóan, hogyan kezdj neki a változtatásnak!

Érdemes több nyers élelmiszert is beiktatnod a mindennapi táplálkozásodba, a tejtermékeket pedig elhagyni. Mivel a hőkezelések során az ételek elveszítik emésztéskönnyítő, természetes enzimtartalmukat, feldolgozásuk nehezebbé válik. A gyomornak így több savat kell ahhoz termelnie, hogy megfelelően meg tudja emészteni a bevitt táplálékot.

 

2. Több folyadék

Mivel a savasodás ellenszere a lúgosítás, nem meglepő módon, ezzel is érdemes próbálkozni, hogy a reflux kiváltó okai megszűnjenek. Az első lépés, a magasabb mennyiségű folyadékbevitel, lehetőleg enyhén lúgos kémhatású, tiszta ásványvíz vagy forrásvíz útján. Ha többet iszol, és a folyadékot a nap folyamán egyenletesen elosztva viszed be a szervezetedbe, az segít a gyomorsav folyamatos feloldásában. Egyes gyógyvizek pedig kifejezetten savsemlegesítő hatással rendelkeznek – ezeket érdemes étkezések után néhány órával, pár hétig, kúraszerűen fogyasztani.

 

3. Stimulánsok elhagyása

A kedvelt stimulánsok, mint például a koffein, az alkohol vagy a nikotin (illetve a cigarettában minden más káros kemikália) erőteljesen fokozzák a savtermelést. Ha meg tudod oldani, a lehető legkevesebbet vigyél ezekből a szervezetedbe, illetve teljesen szokj le róluk!

 

4. Lelki kérdések

A reflux esetén nem megkerülhetőek a mentális/lelki kérdések sem. Mivel orvosok által is elismert tény, hogy ez egy klasszikus stressz-betegség, mindenképp érdemes górcső alá venni az életmódodat, illetve azt, mennyire stresszesek a mindennapjaid. Amennyiben szükséges, érdemes szakember segítségét is kérned, és elsajátítanod olyan relaxációs technikákat, amelyek segítenek a mindennapi feszültség feloldásában. Ezen felül, a rendszeresség is fontos ahhoz, hogy stressztől mentesítsd az életed: igyekezz valamilyen ciklikus állandóságot vinni a mindennapjaidba!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!