Ez egyetlen mód, hogy lemenjen a hasi zsír – minden más csak humbug

Olvasási idő: 6 perc

Rengeteg ember küzd hasi zsírral, jobbára sikertelenül. Ennek alapvetően az az oka, hogy rossz módszerekkel próbálkoznak – talán Te is köztük vagy? Eláruljuk, mi az egyetlen módja annak, hogy megválj a hasi zsírtól, méghozzá hosszú távon. Minden más csak szemfényvesztés, mellébeszélés és marketingszöveg.

Mitől alakul ki a hasi zsír?

A hasadon keletkező zsírrétegnek lehet genetikai és életmód-háttere is, de általában a kettő összetett hatásaként jelentkezik. Vagyis, van egy öröklött tényező, ami egyébként a hormondominancia, és ehhez valahogyan táplálkozol. Azt is tudjuk, hogyan: a domináns hormontermelődnek megfelelően. Mivel ezt öröklött tényezőként hozod, nyilván az adott családtagod is így étkezik, tehát nemcsak a hasi hízásra való hajlamot, de a (rossz) szokásokat is megörökölted.

Milyen a hasad? Megmondom, milyen típus vagy!

Nyilván ez nem ilyen egyszerű, de az adott domináns hormontermelő valóban meghatározza a hasi hízás mértékét és formáját is.

Ha kerek a hasad, esetleg férfias és kemény is, illetve viszonylag nagy a melled és/vagy széles a vállad, valószínűleg a mellékvese a domináns hormontermelőd. Ez esetben rajongsz a zsíros, többnyire vörös húsokért, a sós, intenzíven fűszerezett ételekért, esetleg sós nassolni valókért, chipsekért.

Ha úszógumi-szerű hízás jellemez, eltűnik a derekad (vagy alapvetően is egyenesebb, ív nélküli), a végtagjaid pedig nagyobb súlytöbbletnél is relatíve vékonyak maradnak, esetleg csak a külső combodra rakódik némi felesleg, akkor vélhetően pajzsmirigy-típus vagy. A koffein, a péksütemények, a csokoládé, a gyümölcsök, a burgonya jelentik a fő veszélyforrásokat számodra, és hogy-hogy nem, ezek a kedvenceid is.

Ha úgy van hasi felesleged, hogy mellette alapvetően arányosan hízol más testrészeidre is, a hasad “teli” módon gyarapodik, puhán és babaháj-szerűen, akkor az agyalapi mirigyed lehet a domináns hormontermelőd. A legjobban a tejtermékeket, a fehér lisztes pékárukat, kenyereket és a koffeint szereted igazán, és ezek okozzák a hízásodat is.

Ha nem vagy hajlamos hasi hízásra, inkább a feneked és a combod veszélyes zóna – maximum csak nagyobb feleslegnél kezdesz pocakra hízni, akkor sem gyomorra, inkább az alhasi részre – Te a petefészek-típusúak táborát erősíted, (és nő vagy). A zsíros tejtermékek, vörös húsok és csípős ételek jelentik Rád nézve a legnagyobb veszélyt – és rendszeresen meg is kívánod őket, ugye?

(A kép nem a leírt sorrendet ábrázolja.)

Mitől fog lemenni a hasi zsír?

Az étkezés a kulcs, legalábbis 70%-ban – a maradék pedig nem meglepő módon, a zsírégető testmozgás, kardió, illetve intervallumos edzés. De a fogyást magát a táplálkozás indítja be. Nem a mindenféle csodaitalok, porok, izzasztókamrák, villámdiéták és hasonlók. Optikailag, sőt, még kilóban is előfordulhat fogyás a villámdiétáktól, méghozzá azért, mert vizet veszít ilyenkor a szervezet. De a zsírod nem ettől fog lemenni, hanem az étkezéstől.

Értelemszerűen, szükséges kiiktatnod a típusod szerint felsorolt hizlalókat, viszont ettől könnyedén energiahiányos állapot és falási vágy léphet fel.

Az energiaszintedet akkor tudod magasan tartani, ha még valamit figyelembe veszel, ez pedig az anyagcseretípus. Ez lehet: fehérje, egyensúlyi vagy szénhidrát. Meghatározza azt, hogy milyen összetételű és makro tápanyag arányú ételekre miként reagál a szervezeted, pozitív vagy negatív irányba befolyásolják-e az anyagcserédet. Ha nem megfelelően eszel, az anyagcseréd lelassulhat, folyamatos fáradtságérzet lehet úrrá rajtad, és ilyenkor nyilván a megszokott kedvenceidet, a hormonrendszeredet stimuláló ételeket és nassolni valókat választod majd. Viszont, ha a típusod szerint javasolt tápanyagarányoknak megfelelően étkezel, az energiád egyensúlyba kerül, és nem lesz szükséged “töltésre” meg energiapótlásra.

A megfelelő arányok típusonként:

  1. fehérjetípus:
    40% fehérje, 30% zsír, 30% szénhidrát
  2. szénhidráttípus:
    25% fehérje, 15% zsír és 60% szénhidrát
  3. egyensúlyi típus: nagyjából azonos arányú tápanyagbevitel

Nem ismered a saját típusod?

Ahhoz, hogy megtudd, mi az anyagcsere- és hormontípusod, szeretettel várunk méréseinken, melyeknek részleteit ITT tudod megnézni.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!