Ételallergia vagy ételintolerancia? Ez a különbség köztük

Olvasási idő: 5 perc

Az ételallergiát és az ételintoleranciát gyakran összekeverik, azonban fontos, hogy a kettő nem ugyanaz. Sem általános jellemzőiket, sem pedig tüneteiket tekintve.

Az ételallergia és az ételintolerancia általános jellemzői

Az ételintoleranciát más néven ételérzékenységnek hívjuk. Ebben az esetben a test valóban „érzékenyen reagál” bizonyos élelmiszerek fogyasztására. Ez nem az immunrendszer, hanem az emésztőrendszer válasza, a kiváltó ok pedig valamely, az adott élelmiszert lebontó enzimnek a hiánya.

Ételallergia esetén a szervezet bizonyos élelmiszerekre egy azonnali immunválasszal reagál, vagyis az immunrendszer okozza a heveny tüneteket. Már nagyon kis mennyiségű (egy falat) étel elfogyasztása is kiválthatja ezeket.

Az ételérzékenység jellemző tünetei – emésztőrendszeri válaszok

 • hasgörcs
 • puffadás
 • hasmenés
 • szélgörcsök
 • fejfájás
 • székrekedés

Az ételallergia klasszikus tünetei – immunválaszok

 • kiütések
 • hányinger
 • fulladásos tünetek
 • szédülés
 • eszméletvesztés

Milyen ételek, ételcsoportok okoznak intoleranciát vagy ételallergiát?

A leggyakoribb intolerancia a gluténérzékenység, illetve ételallergia változatában a cöliákia, azaz lisztérzékenység. Sokan gondolják úgy, tévesen, hogy glutén csak a búzában található – valójában azonban a rozs, az árpa és a tönkölybúza is tartalmazzák.

Szintén gyakori a tejérzékenység is, ez esetben a tejcukor, azaz a laktóz a felelős a tünetekért.
Ételallergiás tüneteket legtöbb esetben a mogyoró- és diófélék, tengeri ételek, a tojás és a szója okoznak, illetve a tej nemcsak érzékeny, hanem allergiás reakciót is kiválthat: ilyenkor a tejfehérje okozza a bajt.

Fontos tudnivalók és tanácsok

 

Lényeges különbség, hogy míg az allergiás tünetek azonnal jelentkeznek, könnyedén felismerhetők, az ételintolerancia ennél sokkal rejtettebb: sokszor évekig nem derül ki, mi okozza a rendszeresen jelentkező, kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket. Ha gyakran érzed étkezéseket követően az ételintolerancia bármely tünetét, az alábbi megoldások javasoltak, hogy minél hamarabb fény derüljön a problémára:

 1. étkezési napló vezetése, részletes összetétel listával, tünetlistával – így idővel visszakereshető, milyen típusú ételek után, milyen tünetek jelentkeztek, és tudatosan vonhatod ki az ártalmasakat az étkezésedből;
 2. ételallergia vagy ételintolerancia vizsgálat– erről itt olvashatsz bővebben vagy be is tudsz jelentkezni;
 3. amennyiben orvosilag nem igazolódik, hogy probléma lenne, lehet, hogy nem allergiáról vagy intoleranciáról van szó, hanem sejtszinten nem reagál jól a szervezeted bizonyos élelmiszerekre– ezt az anyagcseretípus méréshez kapcsolódó ételteszt-mérés útján tudhatod meg a legkönnyebben.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!