Fogyni akarsz? 4 zseniális edzés, ami csökkenti a testzsírt

Olvasási idő: 7 perc

Jól ismert tény, hogy az étkezés és az edzés szerepe a fogyásban 70-30%, de ha a megfelelő mozgásformát választod, sokat tehetsz a testzsír százalékod csökkentéséért. Négy olyan edzésformát mutatunk be, amelyek különösen hatékonyan karcsúsítanak, emellett pedig javítják az egészségi állapotodat és az állóképességedet is!

Intervall és HIIT edzés

Az intervallumos edzés, illetve a High Intensity Interval Training, vagyis magas intenzitású intervall edzés napjaink legnépszerűbb zsírégető mozgásformái. Két, népszerű aerob edzési stílust kombinálnak: az általános, alacsonyabb intenzitásút, ezek a klasszikus, 90 perces edzések, és a szuper intenzívet, amelyek már napi 10-20 perc edzéssel is igen hatásosak.

Hogy működik? Az intervallumos edzés azt jelenti, hogy ezt a két típust variálják a mozgás során. Például, 2,5 perc gyorsgyaloglást egy-másfél perc sprintszakasz követ, ha a legegyszerűbb példára, a futásra vonatkoztatjuk. De szinte bármilyen mozgással megoldható az intervallumos edzés.

Milyen a hatása? A magasabb intenzitású intervall edzés az egyik legjobb zsírégető mozgásforma, hiszen míg egy normál kardió óra során csak fél óra elteltével indul meg az energiafelhasználás, illetve zsírégetés, a HIIT edzés esetén már jóval korábban. A fent említett példát, ha negyedórán át ismétled napi rendszerességgel, már néhány hét alatt csökken a testzsír-százalékod. Emellett, az intervallumos edzések erőteljesen pörgetik az anyagcserét, és nem egy intenzívebb mozgás után akár egy napon át is.

Kinek ajánlott, hogyan végezd? Ha nincs rajtad jelentős túlsúly, azonban az alkatodhoz képest magasabb a testzsír-százalékod, ez a Te edzésformád! Komoly túlsúly esetén egyelőre ne szuper intenzív gyakorlatokkal indíts, csak lazábban végezd, hogy ne terheld túl se a szíved, se az ízületeid. Például normál gyaloglást váltogass gyorsgyaloglással és lazább kocogással.

Tabata edzés

Hogy működik? Az intervall edzéshez hasonlóan, itt is a különösen intenzív és kevésbé intenzív szakaszok váltogatása jelenti az edzés kulcsát, intenzív terhelési és pihenési idők váltakoznak. A tabatát jellemzően olyan gyakorlatokkal végzik, amelyek intenzív alakformálók, mint amilyenek például a guggolások és a kitörések. 20 másodpercig olyan erőbedobással végezd őket, ahogy csak tudod, majd 10 másodpercig lazán. Válassz négy-öt különböző gyakorlatot, külön izomcsoportokra.

Milyen a hatása? Órákkal az edzés után is pörög tőle az anyagcsere, és már rövid idő alatt csökken a testzsír-százalék és szálkásodik az izomzat.

Kinek ajánlott, kinek nem? Ha viszonylag jó állóképességgel rendelkezel, például eddig már futottál, aerobicoztál, de stagnálsz, kilendíthet a mélypontról a tabata edzés. Ha eddig nem sportoltál, néhány hétig végezz intervall edzést, fokozatosan kezdd el terhelni a tested. Szív- és érrendszeri betegségek esetén azonban szigorúan kerüld el!

TIPP: Mire érdemes figyelned, mielőtt edzéstípust választasz?

  • Vedd figyelembe, mekkora súlytöbbleted van!
  • Legyél tekintettel a testösszetételedre, testzsír-százalékodra!
  • Tartsd szem előtt esetleges betegségeidet – például korábbi sérülések, ízületi problémák!
  • Számolj vele, hogy a sport és az étkezés együtt vezet majd látványos hatásokhoz!
  • Ne feledkezz meg arról, hogy a hormondominanciád jelentősen befolyásolja, hova hízol, illetve honnan, és milyen ütemben fogysz, illetve mennyire látványosan izmosodsz!
  • Látogass el egy Metabolic Typing anyagcseretípus mérésre, ahol egyéni ajánlást kapsz táplálkozásodra, illetve az ajánlott edzésekre vonatkozóan is.

Pilates

Hogy működik? A Pilates egy, az elmét és a testet egyensúlyba hozó edzés típus, amely gyorsan fejti ki a hatását. A koncentrációtól a gyakorlatok precíz elvégzéséig, több alapelv mentén épül fel.

Milyen a hatása? A mélyizmokat mozgatja át, ennek köszönhetően gyorsan és hatékonyan „emeli meg” a testet, javítja annak tónusait. Emellett, mivel komoly hatást gyakorol a tartóizmokra, jelentős változásokon megy át a testtartás, a hasizom is. A rengeteg nyújtásnak köszönhetően pedig hajlékonyabbá, rugalmasabbá teszi a testet.

Kinek ajánlott? Ha szereted a jógát, de hatékonyabb és dinamikusabb edzésre vágysz, érdemes kipróbálnod a Pilatest. Nagyobb súlyfelesleggel is nekikezdhetsz, illetve nem hátráltató tényező az sem, ha valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel küzdesz. Hasonló hatásai vannak egyébként a Body Artnak is, de ahhoz némi előedzettséged nem árt, ha van.

Funkcionális edzés

Hogy működik? A funkcionális edzés olyan mozgástípusokra épül, amelyek a hétköznapi mozgások során előfordulnak, például ilyenek a guggolások, húzó-toló mozdulatok.

Milyen a hatása? A legtöbb mozgásformától abban különbözik, hogy nem egyes izomcsoportokat mozgat át, hanem a test egészére koncentrál, tehát egységesen, egyenletesen formálja azt. Többféle edzéstípus létezik a funkcionális fogalmán belül, az egyik legismertebb ezek közül a TRX, amely során a gyakorlatokat végzők a saját testsúlyukkal dolgoznak.

Kinek ajánlott? Mivel többféle funkcionális edzés típus létezik, akár a kezdők vagy komolyabb túlsúllyal rendelkezők is megtalálhatják a számukra megfelelőt. Segít abban, hogy állóképességet szerezz, hiszen megerősíti a tartóizmokat, és növeli az edzettségi szintedet is.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!