Túl puhának, tónustalannak érzed a tested? Ezt tedd, hogy változzon!

Olvasási idő: 5 perc

Sportolsz, egészségesen étkezel, valami miatt mégis tónustalannak érzed a tested? Esetleg kifejezetten narancsbőrös, vagy sima, de „lógósabb” a combod? Ezeket a tüneteket a gyenge kötőszövet okozza elsődlegesen, amin bár nehéz változtatni, mégsem lehetetlen. Megosztjuk veled ennek okait és ellenszerét.

Mi a kötőszövet feladata?

A kötőszövet feladata a sejtek közti kommunikáció segítése. Mivel az emberi test olyan, mint egy bonyolult számítógép, itt is ugyanúgy információ átadás, információ-továbbítás zajlik. A kötőszövetet is sejtek, emellett kötőszöveti rostokszerkezet nélküli alapállomány és szöveti nedvek alkotják – ezeket együtt extracelluláris mátrixnak hívjuk.

A gyenge kötőszövet leglátványosabb tünete

Külső jegyekben sajnos észrevehető a gyenge kötőszövet, puhább, petyhüdtebb a test még akkor is, ha alatta izmos az ember. A férfiak ebből a szempontból szerencsésebbek, esetükben ugyanis az izomréteg a kötő- és zsírszövetek fölött helyezkedik el, így alapvetően feszesebbnek látszanak a nőknél. A leglátványosabb, gyenge kötőszövetről árulkodó tünet, és egyben kötőszöveti betegség a cellulitisz, vagyis a narancsbőr. Bár sokan azt gondolják, a túlsúllyal áll összefüggésben, valójában nem, hanem alkati és életmód tényezőkön egyaránt múlik, megjelenik-e. Van, aki erősebb alkatú, mégsem küzd vele, míg más a karcsú teste ellenére is szembe kell, hogy nézzen a problémával.

Mi okozza a kötőszövet gyengeségét?

Egyrészt okozhatják öröklött tényezők, másrészt az életmód is befolyásolhatja. Ezek közül a leggyakoribb:

  • elégtelen folyadékbevitel;
  • mozgásszegény életmód;
  • helytelen táplálkozás – túl sok zsíros, fűszeres étel és/vagy cukor
  • szilíciumhiány

Emellett, van még egy befolyásoló, amely a kötőszövet „formájára” hatással lehet, ez pedig a hormondominancia. Az, hogy a négy hormontermelő szervedből melyik játssza a főszerepet, meghatározza, milyen típusú kötőszövetekkel rendelkezel.

  • Az agyalapi mirigy-dominánsok esetében jellemző a kimondottan laza, puha kötőszövet a teljes testen;
  • a pajzsmirigy-típusok átlagos kötőszövetekkel rendelkeznek;
  • a mellékvese-dominanciával születettek kötőszövetei az átlagnál jóval feszesebbek, erősebbek, keményebbek;
  • a petefészek-típusú nők esetében kifejezetten a combokon és a fenéken lazák, gyengék a kötőszövetek, és náluk látványosabb a narancsbőr is.

Hogyan erősíthető a kötőszövet?

A veleszületetten gyenge kötőszövet elég nehezen erősíthető, hiszen egy genetikai adottság, viszont megfelelő táplálkozással és a szilícium-bevitel növelésével lehetséges javítani rajta. Táplálkozás szempontjából érdemes kiiktatni azokat az élelmiszereket, amelyek a hormondominanciád szempontjából kedvezőtlenek, ezzel sokat segítesz magadnak az optimális alak és szövetállapot elérésében. Erről többet megtudhatsz innen. A szilíciumot pedig a táplálkozásodon keresztül, illetve szilíciumgél formájában is beviheted. Élelmiszerek közül, természetes forrásként a vörös- illetve a lilahagyma tartalmazza a legtöbb szilíciumot. A szilíciumgélt nagyobb drogériákban, herbáriákban, biopatikákban keresd, és a leírásban található utasítások szerint alkalmazd kúraszerűen vagy folyamatos jelleggel.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!