9 tünet, ami arra utal, hogy te is IBS-ben szenvedsz

Olvasási idő: 8 perc

Az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma a népesség közel 6-18 %-át érinti hazánkban is, azonban sokan talán nem is tudnak róla, hogy ezzel a betegséggel küzdenek.

De mi is az az IBS?

Az IBS voltaképpen a bélmozgások gyakoriságának és formájának a megváltozását jelenti, amit alhasi fájdalom kísér. Bár semmilyen kóros szervi elváltozással nem jár, de tünetei mégis rendkívül kellemetlenek, és meghatározhatatlan ideig kísérhetnek. Az IBS állapotára hatással lehet az étkezés, a stressz, a rossz minőségű vagy kevés alvás és a bélbaktériumok összetételének megváltozása – ezek mind súlyosbíthatják a már meglévő tüneteket. A legnagyobb probléma talán az, hogy minden ember szervezete különbözőképpen reagál a betegség esetén ezekre az ingerekre, így nagyon nehéz pontosan meghatározni, hogy mit kell kerülni, ha irritábilis bél szindrómában szenvedünk.

Ebben a cikkben most végigmegyünk azokon a tüneteken, amiket, ha te is tapasztalsz magadon, akkor nagy az esélye, hogy IBS-sel van dolgod:

1. Hasi görcsök és fájdalom

Az alhasi fájdalom az egyik kulcsfontosságú tünet a betegség diagnosztizálása során. Normális esetben az agy és a bél együtt dolgozik az emésztés egészséges lebonyolítása érdekében. Ez a hormonok, az idegek és a bélben található jó baktériumok által valósul meg. Az IBS esetében ezek a kooperatív jelek torzulnak, ami az emésztőrendszer izomzatában nem összehangolt és fájdalmas feszültséget eredményeznek.

A fájdalom ebben az esetben általában az alhasban vagy az egész hasban fordul elő, de néha a has felső részében is érezhetjük, a bélmozgás után pedig csökken az intenzitása.

2. Hasmenés

A hasmenéses IBS a betegség 4 fő fajtája közül az egyik, a betegek pedig több, mint egyharmadát érinti. Egy 200 felnőttön elvégzett vizsgálat során a hasmenéses pácienseknél átlagosan heti 12 bélmozgást figyeltek meg – ez kétszer több, mint egy egészséges ember esetében.

A hasmenést, mint jelenséget a különböző stresszhelyzetekhez is lehet kötni, még abban az esetben is, ha valaki kifejezetten kerüli az olyan társadalmi helyzeteket, amelyek szorongással tölthetik el.

3. Székrekedés

Bár visszásnak tűnhet, az IBS egyaránt okozhat hasmenést és székrekedést is, sőt, a székrekedéses IBS a leggyakoribb típus, az irritábilis bél szindrómában szenvedők több, mint felének ezek a tünetek okoznak kellemetlenségeket. Az agy és bél közötti kommunikáció növelheti vagy csökkentheti a székletürítés gyakoriságát és minőségét. Amennyiben az emésztési idő lelassul, úgy a bél elszívja a vizet a székletből, ezáltal nehezebb lesz az áthaladása is.

Megkülönböztetünk ún. „funkcionális” székrekedést (obstipáció), amely nem köthető egyetlen megbetegedéshez, így az IBS-hez sem, s önmagában nem társul hozzá más tünet. Ez nem összekeverendő az IBS esetében jelentkező székrekedéssel, az ugyanis hasi fájdalommal is jár, amely általában enyhül a bélmozgás alkalmával.

4. Váltakozó székrekedés és hasmenés

Az előző két tünet együtt is jelentkezhet váltakozó formában, s az IBS-ben szenvedők kb. 20 %-át érinti. A székrekedés és hasmenés váltakozásához emellett krónikus, ismétlődő hasi fájdalom is társul. Ez a fajta IBS súlyosabbnak mondható, mint a többi, gyakoribb és intenzívebb tünetekkel járó.

A vegyes IBS ezek mellett minden embernél más és más lehet, így személyre szabott kezelést is igényel.

5. A bélmozgások változásai

Lassú bélmozgás esetén a bél elszívja a vizet a székletből, ezért székrekedés fordulhat elő, míg gyors bélmozgás esetén a széklet olyan gyorsan halad végig a beleken, hogy azoknak nincs idejük elszívni a folyadékot, így a széklet vizes és laza lesz. Az IBS ugyancsak felelős lehet a nyálka székletben történő felhalmozódásáért is, ez azonban nem kapcsolható a székrekedés egyéb tüneteihez. A székletben ezen kívül vér is előfordulhat, ez azonban nagyon komoly betegségeknek lehet az egyik tünete, úgyhogy, ha ilyet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz!

6. Gázképződés és puffadás

IBS esetében megváltozik az emésztésünk, ami sokszor gázképződéshez és puffadáshoz vezet. Sokan az IBS-t a puffadással azonosítják, mivel ez az egyik legállandóbb és legzavaróbb tünete a betegségnek. Egy 337 IBS-es betegen elvégzett vizsgálatban kiderült, hogy a páciensek 83 %-a számolt be puffadásról vagy görcsről. Mindkét tünet gyakoribb volt a nők, a székrekedéses IBS-esek és a vegyes IBS-esek körében. A laktózt és az egyéb, puffadást okozó összetevőket ilyenkor érdemes kihagyni az étrendből.

7. Ételintolerancia

Az irritábilis bél szindrómával diagnosztizált betegek kb. 70%-a arról számol be, hogy bizonyos ételek szinte azonnal kihozzák a tüneteket, míg mások egyáltalán nem. Az IBS-esek kétharmada olyan diétát folytat, ami bizonyos ételeket teljesen kizár. Az azonban, hogy ezek az összetevők, ételek miért okoznak kellemetlen tüneteket, egyelőre még nem világos. Ez a fajta ételintolerancia ugyanis nem allergia, és az emésztésben sem okoz mérhető változást.

8. Kimerültség és rossz alvás

Az IBS-ben szenvedők több, mint fele fáradtságot tapasztal magán. Az alacsony állóképesség és az ebből fakadó gyengébb teljesítmény különböző szociális interakciók során (pl. munka, társas események stb.) szintén egy gyakran emlegetett tünet. Egy 85 beteget vizsgáló kutatás során az orvosok arra a következtetésre jutottak, hogy a fáradtság szintje egyenes arányban nő a tünetek súlyosságának mértékével.

Az IBS ezen kívül inszomniát is okozhat, amely magába foglalja a nehéz elalvást, a folytonos felébredést és a nem pihentető alvást.

Érdekes módon, a rossz alvást másnap általában súlyosabb gasztrointesztinális tünetek követik.

9. Szorongás és depresszió

Az IBS összefüggésben van a szorongással és a depresszióval is, bár az még nem világos, hogy az IBS egyfajta pszichoszomatikus megbetegedés, vagy épp hogy az IBS okozta nehézségek váltanak ki ilyesfajta mentális problémákat. Akár a tyúk, akár a tojás volt előbb, azt leszögezhetjük, hogy az IBS és a szorongás ördögi körben erősítik egymást. Egy 94 000 férfit és nőt magába foglaló nagyszabású vizsgálat során kimutatták, hogy a szorongásos rendellenességekkel 50%-kal több IBS-es ember szenved, és 70% -kal nagyobb valószínűséggel voltak olyan hangulati rendellenességeik, mint a depresszió.

Ne feledjük, hogy a számunkra genetikailag megfelelő, személyre szabott étrenddel sokat segíthetünk a betegség megelőzésében, visszafordításában és a tünetek enyhítésében. Mivel a legtöbb betegség a szervezet egyensúlyának felborulásából indul, annak megtartásával, helyreállításával megelőzhetjük mindezt.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!