Zavar a gépezetben: hasi hízással üzen az összefüggő anyagcserezavar

Olvasási idő: 5 perc

A felgyorsult életmód, a nem kielégítő minőségű, de túl nagy mennyiségű elfogyasztott táplálék az emésztési zavarok egyik fő okozója. A több, egymással összefüggő anyagcserezavart metabolikus szindrómának nevezzük, és elsődleges tünetként hasi hízással üzen. Milyen más tünetei vannak, és hogyan kezelhető a betegség? Ezekre is választ találsz a cikkben.

Mi a metabolikus szindróma?

A metabolikus szindrómáról már többféle elmélet látott napvilágot; nem behatárolható pontosan, hogy mi okozza a kialakulását. A betegség Magyar Diabétesz Társaság által is elfogadott definíciója az alábbi:

“A metabolikus szindróma egy civilizációs betegség, genetikus (örökléses) hajlam alapján, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar (cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás), magas vérnyomás, alma formájú elhízás, amely az inzulinrezisztencia (IR) és ennek talaján kialakult hiperinzulinémia (HI) következtében érelmeszesedéses elváltozásokat idéz elő, és korai halálozáshoz vezet.”

Ennek alapján tehát, különféle emésztési zavarok összefüggő láncolata; mind a szénhidrát-, mind a zsíranyagcsere kórosan működik metabolikus szindróma esetén. Kialakulásában ugyan szerepet játszhat az örökléses hajlam, de az életmód élesebben meghatározza.

Az összefüggő emésztési zavarok, a metabolikus szindróma elsődleges tünetei

  • hasi, hasüregi hízás, magas zsigeri zsírszázalék; alma formájú hízás, nehézkes fogyás, férfiaknál sörhas,
  • magas/emelkedett vérnyomás,
  • magas/emelkedett éhgyomri vércukorszint,
  • zsíranyagcsere problémák.

Kialakulásának fő okai

Nagyrészt a táplálkozás hatására alakulnak ki, a túl nagy mennyiségű, ám minőségileg nem kielégítő ételek fogyasztása vezethet különféle emésztési zavarokhoz, illetve idővel metabolikus szindrómához. A túl sok finomított szénhidrát, a cukros, fehér lisztes, illetve a telített zsírsavakban gazdag ételek is belejátszanak a kialakulásába.

Ha a glükóz felhalmozódik a szervezetben, nő a vércukorszint, az inzulin hormonra adott sejtszintű válaszkészség pedig csökken, kialakulhat inzulin rezisztencia. Ennek hosszú távú fennállása és figyelmen kívül hagyása további emésztési zavarokhoz vezet, bekövetkezik a látványos elhízás, majd a 2-es típusú cukorbetegség.

Az összefüggő emésztési zavarok kezelése, megoldási lehetőségei

Teljes életmódváltás:

  • csekélyebb mennyiségű, minőségükben azonban jobb, anyagcsere- és hormonműködéshez illeszkedő ételek fogyasztása,

  • rendszeres, napi szintű testmozgás beiktatása,

  • ezek együttesével a túlsúly csökkentése 10-20%-kal,
  • leszokás a dohányzásról – a cigaretta károsítja az ereket, ami metabolikus szindróma esetén egyébként is kritikus pont,

  • szükség esetén, orvos utasításai szerint gyógyszeres kezelés alkalmazása.

Tedd meg az első lépést…

…Az életmódváltás felé még azelőtt, hogy megbetegednél! Ha csak a kezdő lökés hiányzik, ha nem tudod, merre indulj, ha egyedül nem megy, segítünk! Éhezés nélküli, NEM fogyókúrás, hanem hosszú távon hatékony megoldásokért kattints ide, hogy megóvd az egészséged, és visszanyerd karcsú alakod!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!