Kiváló desszert alapanyag – ismerd meg a tápiókát!

Olvasási idő: 4 perc

A tápióka egyre ismertebb alapanyagnak számít, ami nem meglepő, hiszen a kis gyöngyökből álló különlegességből nagyon finom édességek készülnek. De mi is az a tápióka?

Mi az a tápióka?

A tápiókát egy trópusi növény gumós gyökeréből, maniókából állítják elő. Eleinte Dél-Amerika északi részén termesztették, a későbbiekben a világ több pontján is népszerűvé vált. A tápióka gyöngyök úgy készülnek, hogy a maniókagyökérből előállított keményítőlisztet átpréselik egy szitán még szárítás előtt, így alakul a liszt gömbökké. Felhasználása a konyhában igen sokoldalú, valamint nagy előnyt jelent, hogy allergén- és gluténmentes.

A tápióka jótékony hatásai

Kevesen ismerik a tápióka jótékony hatásait, ezeket szedtük most össze:

  • Erősíti a csontokat– magas kalciumtartalmának köszönhetően a csontokat erősíti, emellett a vér koleszterinszintjét is egyensúlyban tartja. Serkenti a vérkeringést és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Serkenti az emésztést– a tápióka enyhíti a puffadás kellemetlen tüneteit, valamint az emésztését is jelentősen elősegíti.
  • Serkenti az izomnövekedést– nem hiába közkedvelt a vegetáriánusok körében, mivel a tápióka kiváló protein-forrás, nagy mennyiségű fehérjetartalma elősegíti az izmok növekedését.
  • Jót tesz az idegrendszernek és az agynak– K-vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti az Alzheimer-kór kialakulását, emellett az agyi funkciókra is kedvezően hat, valamint az idegek egészségére is jó hatással van.
  • Kiváló energiaforrás– szénhidráttartalma miatt az energiaszintünket megnöveli.
  • Csökkenti a születési rendellenességek kialakulásának kockázatát– folsav és B-vitamin tartalma elősegíti a magzat egészséges fejlődését, ami a születési rendellenesség megelőzése szempontjából nagyon fontos.

Hogy hogyan tudod a legjobban beilleszteni étrendedbe, az attól is függ, pontosan milyen anyagcseretípusba tartozol. Ezt pedig egy gépi felmérés során lehet pontosan beazonosítani. Ha érdekel, kattints ide!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!