Gyakori szédülés rossz közérzet? – lehet, hogy hipoglikémia áll a háttérben

Olvasási idő:  perc

Ha a vércukorszintje túl alacsony, vagy ha valaki inzulinrezisztencia diéta követése során gyakran tapasztal evés utáni szédülést, illetve egyéb panaszokat, nagy valószínűséggel hipoglikémia áll a háttérben. Milyen további tünetekkel jár a reaktív hipoglikémia és hogyan kezelhető? Ezeket gyűjtöttük össze.

Mi az a hipoglikémia és mik a tünetei?

A reaktív hipoglikémia egy olyan rendellenesség, amely a nem cukorbetegeknél fordul elő. Ilyenkor az inzulinszint megemelkedése következtében a vércukorszintje a normális szint alá csökken, legtöbb esetben az evést követő 3-4 órán belül. Emellett a vércukor csökkenésért szedett gyógyszerek, a mellékvese működése, a kóros agyalapi mirigy, a máj szénhidrát tárolásának vagy szőlőcukor előállításának képessége is nagymértékben hozzájárulhat kialakulásáért. Ez a betegség nem jár súlyos következményekkel, azonban a kellemetlen tünetek jelentősen csökkenthetik a teljesítőképességet. Íme néhány tünet:

  • fáradékonyság, álmosság
  • szédülés
  • izzadás
  • nyugtalanság
  • rossz közérzet
  • remegés

Hipoglikémia esetén többnyire csak egy pár jelentkezik a felsoroltak közül, ezért nem könnyű felismerni a betegséget. A hipoglikémiások majdnem felénél pajzsmirigy alulműködés lép fel, ami a megfelelő étkezés és a megfelelő mennyiségű jódbevitel növelésével kezelhető. A pajzsmirigy problémákról korábbi cikkünkben már írtunk, amit IDE kattintva találsz.

Hogyan előzhető meg és kezelhető a reaktív hipoglikémia?

Az esetek többségében ez a rendellenesség nem igényel orvosi kezelést, mivel a legtöbbet a helyes, személyre szabott étkezés segít. Inzulinrezisztencia kezelésében jelentős szerepe van a speciális diétának, azonban sokan a sablon diéták követését választják, amivel általában csak rontanak a helyzeten. A személyre szabott étkezéshez szükséges ismerni az anyagcseretípust, aminek ismerete alapján biztosítható a szervezet számára megfelelő táplálék. Ezzel elkerülhető a reaktív hipoglikémia –vagy ha már fennáll ez a rendellenesség, ezzel is kezelhető-, emellett a diéta is sikeres és látványos lesz, valamint a közérzet és energiaszint is jelentősen javulni fog.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!