5+1 egyszerű dolog, ha főleg pocakból fogynál!

Olvasási idő: 6 perc

Helyi szintű fogyás ugyan nem létezik, azonban a hasi hízást több táplálkozási és életmód-jellemző is befolyásolhatja, léteznek olyan ételek, italok, szokások, és állapotok, amelyek kifejezetten pocakra pakolnak fel pluszkilókat. Most megtudhatod, mit tudsz tenni ezek ellen, min érdemes változtatni a mindennapjaid során.

Hasi hízás gyanútlanul

Főzeléket rendelsz ebédre, mert az egészséges? Laza, joghurtos öntettel eszed a salátádat? Mindkettővel rossz döntést hozol sajnos, mivel a főzelékek – hacsak nincs más feltüntetve – fehér liszttel készülnek, az öntetek pedig jó eséllyel cukrot tartalmaznak. Ez csak két gyakori példa, de sajnos számtalan, kevésbé egyértelmű esetben is okoz problémát a hozzáadott liszt-, vagy a rejtett cukortartalomMindkettő hasi hízáshoz vezet idővel, és az ember szinte végig gyanútlan marad. Mindig ellenőrizd az élelmiszercímkét!

Láthatatlan ok a hasi hízás mögött

A hasi hízás okai közt leggyakrabban az étkezés szerepel, de olyan dolgok is befolyással vannak rá, amelyek nem függenek össze látható dolgokkal, vagyis például az étkezéssel vagy a testmozgással. Ilyen „láthatatlan” ok a hormontípusod is. A hormondominancia jelentős befolyással van arra, mely testtájakon hajlamos valaki a hízásra, és milyen ételek hajlamosítják a zsírpárnák kialakulására. Ide kattintva bővebb magyarázatot kapsz arra, mindez miért van így. Amit tenni tudsz: nézesd meg a hormontípusodat, és kövesd az abban meghatározott alapelveket! Nemcsak az alakod, de a közérzeted is megváltozik majd.

Ha komolyabban érint a hasi hízás – menj orvoshoz!

A hasi hízás mögött gyakran állnak feltáratlan egészségügyi problémák. Jellemző okok a pajzsmirigy-alulműködés, az inzulinrezisztencia, a PCOS, illetve a metabolikus szindróma is. Ezek közül némelyik határozott tünetekkel üzen, de van, amelyik csak csendben, hasi zsírpárnákat okozva „lappang”. Fontos megtenned a szükséges lépéseket: nézz utána, érinthet-e valamelyik; gyanú esetén fordulj orvoshoz, és ezt követően változtass az életmódodon! Egy, a tested egyedi igényeinek megfelelő étrenddel pedig nemcsak karcsúsodhatsz, hanem az egészségi állapotod is helyreállítható.

A lelkedre is gondolj, ha megszüntetnéd a hasi hízást!

A fizikai okok mellett sok esetben állnak lelki problémák a hasra hízás mögött. Ezek közt vezető ok a stressz. Ez a folyamat ugyanis olyan fizikai válaszokat vált ki a szervezetből, amelyek hízásra, elsősorban hasi hízásra hajlamosítanak.

Rossz étkezési rituálé – a hasi hízás gyakori oka a szakértők szerint

A hagyományos étkezés során először a levest, majd a húst és a köretet, végül pedig a desszertet és/vagy a gyümölcsöt fogyasztja az ember. Ez azonban nem jó, mivel a gyümölcs, illetve a gyümölcsös desszert megemésztése jóval kevesebb időt vesz igénybe, mint a húsé. Abban az időben pedig, amíg a hús emésztődik, a gyümölcs nem tud tovább haladni, ki kell várnia a sorát az emésztőrendszerben. Ez a folyamat jelentősen lassítja az emésztést, hosszú távon rossz hatással van az anyagcserére, a rossz anyagcsere pedig a hasi hízás egyik fő okozója. Számolj le ezzel a sorrenddel és a hasi hízással is, inkább csináld „fordítva”: leves helyett egyél gyümölcsöt, majd azt kövesse a főétel! De az se gond, ha nem eszel gyümölcsöt egyáltalán – egyedi típustól függően ugyanis, nem ajánlott mindenkinek.

Egyszerű szénhidrátok a hízás mögött

A fehér rizs, a fehér liszt és a cukor is a hasi hízás fő okai közt szerepelnek. Ezek az üres szénhidrát- és kalóriaforrások sajnos nem tartalmaznak semmilyen hasznos tápanyagot, például rostokat, lényegében csak terhelik az emésztőrendszert. Mivel nehezen laktatnak, az ember viszonylag sokat eszik belőlük, ekkora mennyiséget viszont a szervezet nem tud felhasználni, a felesleges energia így lerakódik. Főleg pocaktájékon. Inkább iktasd ki őket!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!