Hogyan hat a táplálkozás a hormonrendszer működésére?

Olvasási idő: 10 perc

Különbözünk… Attól függetlenül, hogy egy fajhoz tartozunk, külső és belső jegyeink egyaránt eltérőek. Nincs két egyforma ember. Különbözik az is, hogy túlsúly kialakulása esetén mely élelmiszerek azok, melyek az egyes hormontermelő mirigyekre hatást gyakorolva többlet zsírlerakódást eredményeznek a különböző testtájékokon. Az ideális testsúly és testalkat kialakításánál – az anyagcseretípusnak megfelelő étkezés betartása mellett -, az egyén hormonális sajátosságai is fontos szerepet játszanak. Erről is szól a Metabolic Typing avagy anyagcsere tipizálás módszere.

Az 1950-es években Henry Bieler kutató azt kezdte el vizsgálni, hogy miért, és mitől híznak egyesek egyenletesen, mások pocakra, vagy „úszógumiszerűen”, megint mások pedig főként combra és fenékre. Az egyes táplálékok és az alkati adottságok kapcsolatát a hormonrendszerben találta meg. Vizsgálatai során azt állapította meg, hogy az egyes alkati adottságok és bizonyos élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztása között kapcsolat van. Kutatómunkája során tapasztalta, hogy a különböző alkati adottságokkal rendelkező egyének esetében egyes élelmiszerek befolyást gyakorolnak bizonyos hormontermelő mirigyek működésére, és ugyanezen élelmiszercsoportok képesek az egyén energiaszintjét átmenetileg megemelni is. Megfigyelte azt is, hogy ugyanezekkel az élelmiszercsoportokkal ingerelhetővé válnak egyes hormonmirigyek, vagyis kialakul bennük egy fokozott vérbőség, fokozott hormontermelés. Négy olyan hormontermelő mirigyet talált, melyekkel kapcsolatban úgy látta, hogy szoros kapcsolatban állnak az anyagcsere működésével:

  1. agyalapi mirigy
  2. pajzsmirigy
  3. mellékvese
  4. petefészek

Henry Bieler észrevette, hogy az adott hormontermelő szervre hatást gyakorló egyes élelmiszerek csoportja az adott egyén számára egyfajta jóleső, megnyugtató érzéssel is párosul, vagyis átmenetileg megnő az egyének energiaszintje, és ezért az egyes hormontípusba tartozó egyének gyakran és nagyobb mennyiségben fogyasztják azokat az élelmiszereket, melyek az adott mirigy működésére hatást gyakorolnak. Azonban évek, évtizedek során az adott, dominánsan működő hormontermelő mirigy tevékenysége az állandó „túlingerlés” hatására lelassul, végül pedig kimerül. Ennek következményeként felborul a hormonháztartás, egyre jobban lelassul az anyagcsere-működés, és a leginkább kedvelt, gyakran fogyasztott élelmiszerektől az ember elkezd hízni a különböző testtájékaira.

A folyamat olyan, mint egy ördögi kör, melyben bizonyos élelmiszerek gyakori és túlzott fogyasztásával folyamatos hatást gyakorlunk az egyes hormontermelő mirigyekre, melyek lassuló reakcióképessége még többszöri, és egyre nagyobb mennyiségű úgynevezett „energiaszint-növelő élelmiszerek” fogyasztására sarkallja a szervezetet. A folyamat elhízáshoz vezet, és a zsírpárnák az adott hormontípussal összefüggésben álló testtájékokra rakódnak le.

A túlsúly leküzdése tehát nem csak a táplálkozási típusnak megfelelő helyes étrend betartásával valósítható meg, hanem oda kell figyelni az adott hormontípusnak megfelelő élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére is. A különböző hormontípusok az egyéni alkati adottságoknak megfelelően, különböző mozgásformák gyakorlásával is optimalizálhatják formáikat.

Az anyagcseretípusod meghatározásról itt tudsz tájékozódni.

A következőkben bemutatjuk, hogy a különböző hormontípusok milyen testalkattal rendelkeznek, elhízás esetén pedig kinél, mely testtájékokra rakódnak a zsírpárnák. Az egyes hormontípusokhoz ezek mellett, tipikus személyiségjegyek is megfigyelhetők.

1. Agyalapi típus

Az agyalapi típusba tartozó emberek átlagos testalkattal, laza, puha kötőszövetekkel és arányos alkati adottságokkal rendelkeznek. Egyenletesen híznak, “babahájszerűen” rakódnak a zsírpárnák minden testrészükre, szinte egyszerre. Alapvetően gyermeki beütésű arcuk is párnásabb, kerekebb lesz ilyenkor. Az egyenletes hízás miatt 5-10 kg testsúlyfelesleg sokszor szinte meg sem látszik rajtuk. Az agyalapi típus jellemzően a reggeli órákban aktív, a délután folyamán kezd el fáradni, ilyenkor nyúlnak az általuk kedvelt “energiát adó” élelmiszerekhez.

2. Pajzsmirigy típus

A pajzsmirigy típusba tartozó emberek általában vékonyabb testalkattal, akár átlagon aluli testtömeggel is rendelkezhetnek. Jellemzőek a viszonylag hosszú, vékonyabb lábak, illetve a vékony csukló és boka. Hölgyek esetében a legkevésbé látszik a nőies derék, vonala, csípőjük is inkább egyenes, nem jellemző az úgynevezett “körte” forma. Amikor híznak, a testtömeg-gyarapodás jellemzően a hason, csípőn „úszógumiszerűen”, és a combok külső oldalán jelenik meg. Energiájuk a nap folyamán állandóan ingadozik.

3. Mellékvese típus

A mellékvese típusba tartozó emberek általában robosztus alkati adottságokkal, erős csontozattal és izomzattal rendelkeznek. Amikor híznak, szintén egyenletesen, a különböző testtájékokra rakódnak a zsírpárnák, azonban jellemző – főként a férfiaknál, de időnként nőknél is – a kitüremkedő, kerek, kemény tapintású has. Ez annak is köszönhető, hogy a mellékvese típus kevésbé hízik a bőre alá, sokkal inkább a zsigeri szervek köré. Hölgyek esetében jellemzőek a nagy mellek, hízáskor is a felsőteste, mellei és a háta, felkarja nagyobbodik meg, csípője inkább kisebb marad. Délután és este aktívabb típus.

4. Petefészek típus

Mivel a petefészek női, belső nemi szerv, ezért ebbe a hormontípusba csak hölgyek tartozhatnak.

A petefészek típusú nők általában kisebb testfelépítésűek; vékonyabb felsőtesttel, lapos hassal és a vállaknál szélesebb csípővel rendelkeznek. Az izomzatuk erőssége sem egyenletes, a fenék és lábak hangsúlyosabbak. Amikor híznak, a zsírpárnák is főként az alsó testtájékokra, csípőre, fenékre, combokra rakódnak. Hízás esetén ők rendelkeznek a legaránytalanabb testalkattal, azonban megfelelő sporttal és táplálkozással nagyon nőies és szexi alkat varázsolható belőlük. Mivel ennyire egyenetlenül híznak, már 2-3 kg testsúlyfelesleg is hamar meglátszik rajtuk. Ennél a típusnál jelenik meg a legfokozottabban a combokat és feneket veszélyeztető cellulitisz, vagyis narancsbőr. Reggel és késő este a legaktívabbak.

(Forrás: Henry Bieler Richtige Ernährung – Deine beste Medizin, CDP, 2001)

 

Ha szeretnéd tudni, Te melyik hormontípusba tartozol, gyere el anyagcseretípus mérésre!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!