Csak otthon tudsz edzeni? Így csináld, hogy hatékony legyen!

Olvasási idő: 5 perc

Bár sokan legyintenek rá és megkérdőjelezik, az edzés otthon is hatékony lehet. „Épp csak” annyi a fontos, hogy megfelelő forrásból meríts ötletet, és odafigyelj néhány egyszerű dologra. A mozgás alól a cikk elolvasása után már nem lehet kibúvó, hogy: rendszertelen az életed, nincs időd lemenni a terembe vagy épp utálod a konditermi közeget. Sőt, még az sem, hogy egyelőre inkább takargatnád pluszkilóidat, és még rossz formában vagy egy közös órához!

Edzés otthon – mikor, hogyan?

Az időpont és a mozgásforma nagyrészt rajtad múlik, ha az otthoni mozgásra szavazol.

  • reggeli edzés – célja az energetizálás, felfrissíti a tested, illetve egész napra beindítja az anyagcserédet.
  • esti torna – célja lehet a nyújtás, feszültség levezetés, erősítés, tehát kevésbé a kardió mozgások, mivel ilyenkor már nem cél, hogy felpörögj.
  • napi általános torna – célja a teljes test napi szintű átmozgatása, ez egy rövidebb, kevésbé intenzív edzés, ami segít, hogy a mozgás napi rutinoddá váljon. Ha kezdő vagy, érdemes ezzel indítani, később pedig bemelegítésként megtartani.

A táplálkozás vagy a mozgás fontosabb? – 70% táplálkozás, 30% edzés, ez a hivatalos, szakértői álláspont arról, hogy mi számít többet a súlyvesztésben. Az edzés nélkülözhetetlen az egészség megőrzéséhez, és az alak fitten tartásához, de ahhoz, hogy a fogyás tényleg beinduljon, nélkülözhetetlen egy személyre szabott, megfelelő étrend. Mitől lesz személyre szabott? Megtudhatod innen.

Edzés otthon – hogyan, mire?

Az otthoni edzés fő hátránya többek szerint, hogy nincs szakember melletted, aki edzéstervet állítana össze – erre is vannak azonban megoldások.

Így néznek ki az online edzéstervek

Edzésterv otthonra: célodnak megfelelően találsz rengeteg kész edzéstervet az interneten,

szakértő személyi edzők tollából.

Néhány tipp:

  • Ha testzsírodtól szabadulnál meg, érdemes inkább kardió jellegű mozgást választanod, ami felgyorsítja a pulzusod, illetve a szívritmust. Vagy intervall edzést, ami a gyors (intenzív) és a lassabb (kevésbé intenzív) szakaszok váltogatását jelenti.
  • Ha izmosítanál, erősítenél, szükséged lehet néhány eszközre – súlyzóra például, de ha erre nem ruháznál be, neked valók a saját testsúllyal végzendő edzések, amelyek mindenféle eszköz nélkül, gyorsan és látványosan formálják a tested!

Ezen információk birtokában már célirányosan tudsz keresni otthoni edzésterveket, kezdő, középhaladó, haladó szinteken is.

  • Ha inkább azt szeretnéd, hogy valaki „megmutassa” az egyes gyakorlatokat, a különböző videó megosztókon nagyon sok sikeres, hozzáértő edző rendelkezik saját csatornával, ahol különböző izomcsoportokra, sportstílusokra, edzettségi szintre stb. bontva találsz edzéseket néhány percestől a másfél-két órás komplex foglalkozásokig. Itt arról is beszélnek az edzők, hogyan tartsd helyesen magad, és mit, hol kell érezned, ha megfelelően végzed a gyakorlatokat. Egy kis angoltudás persze nem árt hozzájuk – külföldi videóból ugyanis sokkal több van fent.

Edzés otthon – a motiváció problémája

Sokaknak az edzőterem jelenti a motivációt, a rendszert: oda el kell menni, az órára például időben kell odaérni, de a személyi edzés időpontja is fix. Másoknak pont ez veszi el kedvét: munka után elmászni még oda is, esetleg otthonról újra kimenni, mikor pedig már végre hazaértél a munkából vagy nincs szimpatikus óra a neked megfelelő időben.

 

Annak, hogy az edzés otthon is hatékony legyen, két fontos motiváló tényezője van:

  1. A rendszer elengedhetetlen. Minden nap igyekezz közel azonos időpontban vagy időpontokban mozogni, mert így rutinként épül be az edzés otthon a mindennapjaidba! Ha napirended ezt nem engedi, az legyen a cél, hogy X percnyi mozgás minden nap meglegyen, erre viszont mindig figyelj oda!
  2. Motiváljon a tény, hogy otthon vagy. Nem kell közlekedni, nem kell bepakolni, csak a saját kényelmed számít. Elég, ha felkelsz a kanapéról! Ha egy film megnézése csábítónak tűnik is, mindig tedd fel a kérdést magadnak: „Mennyibe telne, ha a saját érdekemben inkább mozognék 30-40 percet?” Meg kell tanulnod magadat motiválni, így a kitűzött cél mindig legyen előtted, ha az otthon edzést választod!

Szórakozás. Ha nagyon-nagyon nincs kedved az „unalmasabb” mozgásformákhoz, használd ki az otthoni edzés nyújtotta szabad lehetőségeket: a klasszikus kardió helyett keress egy táncos, zenés óráról készült videót, hastánctól a zumbáig mindent találsz, csak a Te kedveden múlik a választás! Ezek ráadásul minden izomcsoportot megmozgató, hatékony mozgásformák – pedig amilyen kellemes végezni őket, erre tényleg senki nem gondolna! Ja, és senki véleményétől nem kell tartanod, ha rosszkor lépsz balra…

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!