Ezért nem tudsz lefogyni! – Fogyással kapcsolatos tévhitek, 1. rész
Olvasási idő: 5 perc
A fogyás, a diéta, az életmódváltás csak keveseknek megy úgy, mint a karikacsapás. A legtöbbek számára tortúrát jelent, és folyamatos kutatást, keresést, újabb érvek és ellenérvek, csodatippek megtalálását. A boldogság azonban mindig csak addig a pontig tart, amíg nem következik be az újabb csalódás. Lerántjuk a leplet a legádázabb fogyással kapcsolatos tévhitekről, és eláruljuk, hogyan nyerheted vissza álomalakodat.
Fogyás tévhit #1: maga a fogyókúra
A fogyókúrával kapcsolatos legádázabb téveszme, hogy tartós fogyás érhető el vele. Ez azonban teljesen kizárt. A fogyókúra egy kúra időszakot jelöl, amikor a testtől megvonsz bizonyos tápanyagokat, másokból többet fogyasztasz, hogy meginduljon a fogyás. Legtöbb esetben, a rövid, 3-7 napos kúrákkal a test csak vizet veszít, a hosszabb távon folytatott kúrák pedig az izmokat is elkezdik leépíteni. Tehát nem a zsírból megy le akár egy deka is, hanem minden másból!
Tipp: Ne fogyókúrázz! Felejtsd el. Egyedi, testre szabott étrenddel, sokkal könnyebb lesz a fogyás, ráadásul nem egy magazin alapján ugrasz majd neki, hanem szakértői tanácsokat követve. Olvass tovább itt!
Fogyás tévhit #2: a zabkása
Az aktív sportolók, fitnesz modellek, testépítők szinte mindig zabkását esznek (nem feltétlenül csak) reggelire. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a zabkása ideális étel, ha fogyni akarsz, legalábbis nem mindegy, hogyan! Ha nem natúr formában fogyasztod, akkor a kalóriatartalma magas lehet, amit a beleszórt gyümölcsök, a cukor vagy az édesítők, csokoládédarabok és a tej okoznka.
Tipp: alapvetően egészséges étel a zab, de mivel szénhidráttartalma meglehetősen magas, módjával fogyaszd, hacsak nem vagy klasszikus szénhidrát típus (vagy megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjével kompenzáld, ha fehérje típus vagy)! Ebben az esetben a napi tápanyagarányaidba és kalóriabeviteledbe nyugodtan belekalkulálhatsz egy zabos étkezést is. Bővebben a típusokról itt olvashatsz.
Fogyás tévhit #3: gluténmentes ételek
Féligazság. A glutén alapvetően sokakat puffaszt, még azokra is lehet ilyen hatással a túlzott fogyasztása, akik nem érzékenyek rá. Viszont nagyon nem mindegy, hogy mivel váltjuk ki a gluténtartalmú élelmiszereket, pláne fogyás tekintetében! A legtöbb kukoricalisztet, kukoricakeményítőt, rizslisztet és szójalisztet tartalmaz. A kukoricafélék kifejezetten hizlalnak, nem véletlenül etetik ezzel a hízós sertéseket is. A rizsliszt egy fokkal jobb, a szójaliszt azonban semmiképp sem ajánlott: kifejezetten káros hatásai lehetnek a fogyasztásának!
Tipp: Ha nem ehetsz, vagy nem szeretnél fogyasztani gluténtartalmú élelmiszereket, akkor a klasszikus alternatívák közül a barna rizsliszt, illetve a különféle paleolit lisztek jelentik a legjobb megoldást, valamint a manapság nem véletlenül népszerű gluténmentes gabonák és álgabonák, mint a quinoa, köles, hajdina, amaránt stb. Süss ezekből kenyeret, jobb alternatívák, mint a bolti, gluténmentes késztermékek! Emellett, akár a fogyás a cél, akár az egészséges életmód, természetesen mindig figyelj a megfelelő tápanyagarányokra! Az alternatív lisztek változó összetételűek fehérje, szénhidrát és zsír szempontjából, mindig számolj velük!
Fogyás tévhit #4: tejtermékek, mint fehérjeforrások
Sokan, akik sportolnak vagy fogyni akarnak, megnövelik a tejtermékek fogyasztásának a mértékét, állítólagos magas fehérjetartalmuk miatt. Nos, a tej kifejezetten gyenge fehérjeforrás, ahogy a túró is, egyedül az érlelt sajtokkal más a helyzet, így pár naponta kis mennyiségben fogyaszthatod őket. Kivételt jelent persze az, ha a hormontípusod szerint nem ajánlott, vagy, ha a laktózra és/vagy kazeinre rosszul reagál a szervezeted, esetleg érzékeny is vagy rá. A többi tejtermék azonban lényegében felesleges, nemcsak a diétához, hanem egyébként is. A laktózzal és kazeinnel nagyon könnyen telítődik a szervezet, így azok is intoleráns tüneteket produkálhatnak, akik alapvetően nem érzékenyek rájuk.
Tipp: Fehérjeforrásként válaszd inkább a csirkemellet, halakat vagy a tojásfehérjét, növényi fehérjék közül pedig a növényi fehérjeporokat! Az arányokra való odafigyelés, illetve az, hogy a hormondominanciád szerint ideális-e számodra az étel, természetes itt is megváltoztathatja az alapfeltevést. A legjobb, ha megismered a saját típusodat, hogy biztosan csak a tested számára ideális ételeket fogyaszd!
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!