Búcsút inthetsz az emésztési panaszoknak ezzel az egyszerű levessel!

Olvasási idő: 6 perc

36-48 órán keresztül főzött csontleves – mint ősi csodaleves:

Elsőre kissé furcsán hangozhat az ősi csodaleves megnevezés, mivel a reformtáplálkozás hívei vagyunk, de tény, hogy nagyanyáink már az ő korukban is nagyon jól tudták, mit kell tenni az ebédlőasztalra. Talán ők – az egészség szempontjából – még nem készítették és fogyasztották olyan tudatosan, csupán jól esett nekik vasárnapi előételként a meleg, étvágygerjesztően aranyló csontleves. Ma már viszont tudjuk, hogy ennek az ételnek a kúraszerű fogyasztása csodákra képes! De mit jelent, hogy kúraszerű fogyasztás?

Csontleves az emésztőrendszer helyreállításáért

Napjainkban rengetegen küzdenek különböző emésztési problémákkal, lassú anyagcserével, refluxszal, áteresztő bélszindrómával és egyéb, kellemetlen emésztőrendszeri betegségekkel. Ezek sajnos legtöbbször a helytelen életmód, azon belül pedig a helytelen táplálkozás számlájára írhatók, a szervezetünk pedig így próbál jelezni, hogy valami nincs rendjén, valamit rosszul csinálunk. Sokan ezt fel is ismerik, és életmódváltással próbálnak megszabadulni a különböző emésztőrendszeri betegségektől. Ha azonban évekig helytelenül táplálkoztál, és a szervezeted nem kapta meg a számára megfelelő tápanyagokat, ne várd tőle, hogy hirtelen rendbe jöjjön, és a betegség is elmúljon. A helytelen táplálkozás ugyanis komoly gyulladásokat idézhet elő az emésztőrendszerben, amelyek egyszerű diétával nem kezelhetők.

Mi a megoldás az emésztőrendszerünk helyreállítására?

Nem más, mint a csontleves kúraszerű fogyasztása, a benne található összetevők ugyanis csodaszerek a szervezet számára. Ez nem meglepő, hiszen a 36-48 órán keresztül kíméletesen főzött levesnek köszönhetően, emésztés nélkül, azonnal felszívódnak a benne lévő hasznos tápanyagok. A csontokból, inas, porcos ízületekből értékes anyagok főnek a levesbe, a teljesség igénye nélkül felsorolunk párat:

 • zselatinszerű fehérjék
 • kalcium
 • magnézium
 • foszfor
 • kálium
 • kollagén
 • glicerin
 • glutamin
 • hyaluronsav

Miért fontos az emésztőrendszer helyreállítása?

A helytelen táplálkozás által kialakult gyulladások nagymértékben akadályozhatják az emésztés és a felszívódás folyamatát. Abban az esetben, ha valaki éveken keresztül rosszul táplálkozott, és szeretne ezen változtatni, rendkívül fontos a csontleves kúraszerű fogyasztása az emésztőrendszer helyreállítása érdekében. A csontleves ugyanis segíti a gyulladás visszahúzódását, valamint a bélbolyhok letisztításában is fontos szerepet játszik, aminek következtében javulhat az emésztés és a felszívódás hatékonysága. A hyaluronsav, a kollagén, valamint a zselatinszerű fehérjék komoly gyulladáscsökkentő hatással bírnak, valamint sejtregeneráló-megújító szerepükről is ismertek. Mindemellett ez a csodaleves enyhíti a megfázás tüneteit, erősíti az immunrendszert.

Kollagéntartalmának köszönhetően a szépségápolásban is helyt áll, mivel jót tesz a hajnak, a körömnek és a bőrnek, így kúraszerű fogyasztásával optimális hatásait is észreveheted.

Mit jelent a csontleves kúraszerű fogyasztása?

Nagyon fontos kiemelni, hogy a kúra hatékonyságának szempontjából nem elég egyszer-kétszer fogyasztani. Eredményes hatását ugyanis napi 3-4 dl csontleves fogyasztásával éred el, MINIMUM féléven keresztül. Természetesen minél tovább tart a kúra, annál hatásosabb lesz, tehát félév után sem ajánlott abbahagyni. Ha mégis tartanál egy kis szünetet, érdemes utána újrakezdeni a kúrát.

TIPP: Ha unod a csontlevest, használhatod alapléként. Ha felöntöd vele például a zöldséglevest, nagyon jól feldobja az izét, de más telben is nyugodtan hasznosíthatod.

Kinek ajánlott a csontleves fogyasztása?

Mindenkinek, aki

 • emésztőrendszeri betegségekkel küzd
 • vegetáriánus (fehérje és aminosavak tartalma miatt)
 • szeretne szebb bőrt, erős, ápolt körmöket és hajat
 • régóta rendszertelenül, helytelenül étkezik
 • rátérne az egészséges életmódra
 • vagy már régóta egészségesen táplálkozik, de szeretne még tudatosabban és egészségesebben étkezni
 • vagy csupán szereti a finom leveseket.

Egyszóval, a csontleves jótékony és kifogástalan hatásai miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztása. Az emésztőrendszer helyreállítása mellett a kötőszövetekre, porcokra, ízületekre is pozitívan hat kollagén tartalmának köszönhetően.

Ugyanakkor nagyon fontos tudni, hogy ha egyszer helyreállítottuk az emésztőrendszerünket, azt is meg is kellene őrizni, mégpedig a szervezet egyensúlyának megtartásával. Ezt pedig a Neked megfelelő, típusodra szabott táplálkozással tudod megtenni. Hogy ez mit is jelent, itt utána nézhetsz.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!