4 dolog, ami felboríthatja a hormonháztartást

Olvasási idő: 5 perc

Van néhány olyan alapvető dolog az életünkben, amiről nem is sejtenénk, hogy milyen nagy mértékben képes befolyásolni az életmódunkat, néhány apró és ártatlannak tűnőtől kezdve, a drasztikusabb szokásokig. Közülük a legtöbb jelentősen képes felborítani hormonháztartásunkat, ezekből szedtünk össze néhányat.

Túlzott mennyiségű cukorfogyasztás

A hormonháztartást a túl sok cukor fogyasztása is könnyen felboríthatja, mivel rombolja a test cukor lebontására való képességét. Emellett inzulinrezisztenciát, valamint abból eredő hormonzavart, II-es típusú cukorbetegséget is okoz. Ezen felül a metabolikus szindróma kialakulásáért is felelős lehet.

Drasztikus fogyókúra

A drasztikus fogyókúra klasszikus velejárója a jojó-effektus, amikor meghízol, majd hirtelen lefogysz, megint hízol, és megint lefogyasztod magad. A szervezetre azonban ez nagyon káros, mivel a kötőszöveteket szétroncsolja, valamint a hormonháztartást is felborítja. A durva és folyamatos fogyókúrázás az ösztrogénszintet is csökkenti, emellett alvászavarokkal és idegességgel jár, ami újabb hormonális folyamatokat indít el plusz kilók felszedésével és az egészség károsításával.

Fogyókúra helyett inkább válassz egészséges módszert a fogyáshoz, amely személyre szabott, hosszú távú és segíti helyreállítani az anyagcsere működésedet is! Nézz körül szolgáltatásaink közt ide kattintva, és válaszd ki a számodra leginkább testhezállót!

Pajzsmirigyproblémák

Ez egy kicsit kitűnik a felsoroltak közül, mivel ez nem rossz szokásnak számít, azonban a kialakulásáért a rossz életvitel is felelős lehet. Erről ide kattintva olvashatsz.

A pajzsmirigyproblémák a hormonzavarok között meglehetősen gyakorinak számítanak. A pajzsmirigy túlműködését többek között a túlzott jódbevitel is okozhatja, míg a túl kevés jódbevitel sem hat pozitívan a hormonháztartásra, amelynek alulműködés lehet a következménye.

Kevesen tudják, hogy vannak olyan ételek, amelyek a hormontípus szerint kerülendők, és sokan azért nem képesek lefogyni, mert hormontípusuknak nem megfelelő ételeket választanak. Emellett ez számos kellemetlen tünettel jár, éppen ezért fontos, hogy hormontípusod szerint válogasd meg az ételeidet. Anyagcseretípus-mérésünkön a hormontípusodat is kiderítheted, és ennek keretein belül szakértőink előállítják Neked a személyre szabott élelmiszerlistádat.

Érdekel az anyagcseretípus-mérés

Éjjeli ébrenlét

A leptinszint csökkenése az éjjeli ébrenlét számlájára is írható, mivel ez a hormon felelős a jóllakottság érzéséért, és ha a szervezetben kevesebb van, nehezebben is fogsz jól lakni, ami plusz kalóriabevitellel és hízással jár. A hormonháztartás szempontjából nagyon fontos a kipihentség; a legpihentetőbb, hogyha éjfél előtt már lefekszel.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!