Pajzsmirigy és a táplálkozás – Mit egyél és mit ne a pajzsmirigy megfelelő működéshez?

Olvasási idő: 6 perc

A pajzsmirigy alulműködés leggyakoribb kiváltó oka a jódhiány. Ez az állapot azonban megelőzhető és kezelhető. Méghozzá a legelemibb megoldással, ami csak létezik: az étkezéssel. A tested megfelelő anyagokkal történő táplálása nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészséged megőrizd, illetve a kialakult rendellenes működést megváltoztasd.

Táplálkozás és pajzsmirigy alulműködés

A pajzsmirigy alulműködéséhez egyéb okok mellett táplálkozási jellemzők is vezethetnek. Klasszikusan például jódhiány, illetve a szelén nevű ásványi anyag hiánya okozhatják. Ezért érdemes olyan élelmiszerekből többet fogyasztanod, amelyek ezt tartalmazzák – persze túlzásba ne ess, mert a pajzsmirigy túlműködés sem egy egészséges állapot.

Jódban és szelénben az alábbi ételek gazdagok:

 • napraforgómag
 • tengeri halak
 • tenger gyümölcsei (például rákfélék, osztriga)
 • gombafélék
 • zöldségek: avokádó, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, rukkola, kelkáposzta, spárga például)
 • bogyós gyümölcsök – kivéve az étkezések végén, az általuk elinduló erjedési folyamat ugyanis kedvezőtlen a pajzsmirigy működése szempontjából.

Mi az, amit NE egyél?

 • tejtermékek
 • minden édesítésre szolgáló termék – édesítők és cukrok is
 • gabonák
 • mesterséges ízfokozók
 • hüvelyes növények
 • alkohol
 • gyümölcsök (kivéve bogyósak)

Mire érdemes figyelned ezeken felül pajzsmirigy alulműködés esetén?

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdők szinte kivétel nélkül túlsúlyosak, ami miatt gyakran válnak a különböző fogyókúrák, diéták áldozataivá. Pedig ez a legrosszabb, amit tehetnek a szervezetükkel. Pajzsmirigy betegségek esetén ugyanis egyáltalán nem jelent jó megoldást a drasztikus tápanyag-, például szénhidrát- vagy zsírmegvonás, illetve kalóriacsökkentés.

testmozgás beiktatása is fontos ahhoz, hogy mind az egészséged, mind pedig a testsúlyod helyreálljon. A túlsúly, illetve a betegséged mértékétől függően érdemes sportot választanod, de elsőre semmiképp se legyél drasztikus! Napi szinten kezdj el gyalogolni, majd kocogni, nagyon jó választás még az úszás, esetleg a biciklizés is.

Étkezésedben érdemes figyelni a rendszerességre: mindig közel ugyanazokban az időpontokban étkezz, kerüld a nassolások beiktatását, ezzel ugyanis a komplett emésztőrendszert jelentősen megterheled.

A táplálkozásban az is fontos, hogy figyelembe vedd az egyedi jellemzőit emésztőrendszerednek. A táplálkozás ugyanis befolyással van szinte mindenre a testedben, az energia-ellátottságtól a hormonműködésig. A fent felsorolt ételekről sem kijelenthető, hogy Neked személy szerint jók vagy rosszak-e, ezek valós, de általános jellemzők, amiket felsoroltunk. Ha túlsúllyal küzdesz, és úgy érzed, valami nem működik megfelelően odabent, javasoljuk, hogy látogass el egy anyagcseretípus mérésen alapuló személyes tanácsadásra hozzánk.

Pajzsmirigy és inzulinrezisztencia kapcsolata

Nem világos, hogy a pajzsmirigy alulműködés teszi fogékonyabbá az embert az inzulinrezisztenciára, vagy az inzulin rezisztens állapot tehető felelőssé a pajzsmirigy problémák kialakulásáért, az mindenestre igazolt, hogy az IR gyakrabban jellemző az alulműködő pajzsmiriggyel rendelkezőknél. Az inzulin rezisztenciáról itt olvashatsz egy részletes, szakmai cikket!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!