Egy újabb népbetegség – mi is az az inzulinrezisztencia? 2.

Olvasási idő: 9 perc

Legyél tudatos, hogy működjön a diétád!

Ha IR-es vagy, számtalan helyen olvastál már erről a betegségről. Egy kicsit másképp szeretnénk bemutatni, mi is játszódik le a szervezetedben, mert ha jobban megérted, mi zajlik a testedben, akkor jobban érteni fogod azt is, hogy mitől hozhatod helyre az egészséged.

Az anyagcsere működése

Citrátkör

Az inzulinrezisztencia (IR) a leggyakoribb anyagcserezavar. Mi is történik anyagcsere szinten ebben a vonatkozásbanSejtjeink számára elsődleges energiaforrás a glükóz, ami az emésztési folyamatokban a szénhidrátok lebontása során keletkezik. A cukorból sejtszinten termelődik energia, ami a szervezetünk működéséhez és a vitalitásunkhoz szükséges. Ebben a folyamatban fontos szerepet játszik még a megfelelő mennyiségű fehérje és zsír is A sejtekbe az energiatermeléshez a cukrot egy hormon: az inzulin juttatja be.

Normál működés esetén a szénhidrátokat megfelelő módon emészteni tudja a szervezet és sejtszinten elégve energia termelődik belőle, amitől jól működik a testünk minden folyamata és egészségesek, energiával teliek leszünk.

Mi is történik a szervezetben IR esetén?

túl sok mennyiségű és/vagy rossz minőségű (finomított, gyors felszívódású) szénhidrátot egy idő után egyre kevésbé tudja tolerálni a szervezet.

Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, hogy milyen a vércukorszintünk. Az inzulin komoly szerepet tölt be a szabályozás folyamatában, mert segíti a cukornak a sejtbe jutását.

Inzulinrezisztencia esetében a sejtek “éheznek“, mivel a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni.  A sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, emiatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy végül a cukor mégis bejusson a sejtbe.

Tehát a sejtek cukorfogadó képessége romlik, és nehezen jut be a citrátkörbe a cukor. Mivel nem jut be a sejtekbe a cukor, a vérben fog keringeni, ami a vércukorszint növekedését eredményezi. Az egyensúly fenntartásának céljából a szervezet úgy érzékeli, hogy több inzulinra van szükség, ezért még több inzulint kezd termelni a vércukor érték normalizálása érdekében.  Így tartósan kialakulhat egy magas inzulinszint. Amikor tartósan áll fenn ez az állapot, akkor inzulinrezisztenciáról beszélünk.

A rendellenes működés következményei

A felborult szénhidrát anyagcsere következménye:

  • folyamatosan terhelődik a hasnyálmirigy, ami egy idő után az inzulintermelés csökkenéséhez vezethet, mivel kifárad a mirigy;
  • a magas inzulinszint zsírraktározáshozés az étvágy növekedéséhez vezet, mivel a felesleges cukrot zsírrá alakítja a szervezet, ami hízást indít el, illetve a fogyást nagymértékben gátolja;
  • a cukor nem jut be a sejtekbe, ott nem keletkezik energia, így éheznek a sejtek;
  • mindez a szervezet szintjén alacsony energiaszinthez.

Miért fontos a hasnyálmirigy állapota?

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, aminek – mint ahogy fentebb ismertettük -meghatározó szerepe van a vércukorszint szabályozásában, valamint az anyagcsere megfelelő működésében.  Az inzulin segít abban, hogy a glükóz bekerüljön a sejtekbe, ami a sejtek táplálásáért felelős, emellett a fehérjék és zsírok raktározását segíti elő. IR esetén a folyamatos, normál működéshez képest magas inzulintermelés oda vezet, hogy a hasnyálmirigy elkezd túlműködni. Valamennyi szabályozó folyamat – mint a hormonrendszer is – egy finomra hangolt rendszer, mely számtalan visszacsatolási folyamattal igyekszik az egyensúlyi állapotot fenntartani.

Az inzulin feladata:

  • fő feladata a cukor bejuttatása a sejtekbe
  • a vércukorszint szűk határon belül tartása, ezért, ha szükséges, zsírrá alakítja a cukrot

A hormonális kibillenés első fázisa általában egy túlműködés, aminek következtében kifárad a szerv, adott esetben a hasnyálmirigy, és alulműködésbe vált át egy idő után. Ekkor elkezd egyre kevesebb inzulin termelődni, ami cukorbetegséghez vezet.

Nagyon fontos a hasnyálmirigy kímélése a gyógyulásban, ezért a diétában különös hangsúlyt kell arra fordítani, hogy a hasnyálmirigy és ezzel együtt az inzulintermelés működése rendeződjön.

A hasnyálmirigy állapotát a szénhidrát tolerancia mutatja. Anyagcsere típusod meghatározása mellett, többek között, erről is pontos információt kaphatsz tanácsadásunkon.

A hasnyálmirigy tehermentesítése

Most már tudod miért fontos a hasnyálmirigy kímélése. Ha 2-3 óránként eszel, azzal folyamatosan működésre kényszeríted a hasnyálmirigyet, állandóan inzulint kell termelnie, kifárad és egyre rosszabb állapotba kerül. Ez további hormon problémákhoz is vezethet.

Ha viszont kellő időt hagysz a hasnyálmirigynek az étkezések között, hogy pihenjen és regenerálódjon, az segíteni fogja a tehermentesítését és kímélését.

Ezért tarts min. 4 óra szünetet két étkezés között! Ez az időtartam a gyomor működését is segíti, elkerülheted, hogy az emésztőenzimek és a gyomorsav felhíguljon, ami nem kedvez a gyomoremésztésnek.

Az inzulinrezisztencia lehetséges következményei

Az inzulinrezisztencia megelőzése, kezelése

  1. cukorbetegség:

Ha a hasnyálmirigy leterhelése és alulműködése hosszú ideje fennáll, a hasnyálmirigy olyan gyenge állapotba kerül, hogy kialakulhat a 2-es típusú cukorbetegség. Ha valakinek inzulinrezisztenciája van, csak nem tud róla – vagy tud róla, de elhanyagolja -, több mint 50%-os eséllyel válhat 2-es típusú cukorbeteggé pár év múlva.

  1. hormonális megbetegedések:

Az IR gyakran párosul pajzsmirigy alulműködésselmellékvese kimerülésével vagy egyéb más zavarral is: pl. női hormonális problémákkal, mint PCOS (policisztás petefészek szindróma). Az inzulinrezisztenciás nők esetében 20% az esélye a PCOS kialakulásának. Inzulinrezisztencia esetén fontos megvizsgálni, hogy a PCOS betegség jelen van-e, illetve ez fordítva is működik, PCOS megállapítása esetén az inzulinrezisztenciát kell keresni. Nem minden inzulinrezisztenciás nőnek van PCOS-e, viszont szinte minden PCOS-nak van inzulinrezisztenciája.        PCOS tünetei: erős szőrnövekedés, hajhullás, kopaszodás, pattanásos, zsíros bőr, hízékonyság, spontán vetélés, meddőség, pánik, depresszió, hangulatingadozás, romló koncentráció képesség, rendszertelen menstruáció.

Nagyon fontos tudni, hogy az IR visszafordítható! Ha érdekel, hogy hogyan, cikksorozatunk következő részében megtudhatod!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!