Így hagyd el a cukrot 5 pofonegyszerű lépésben

Olvasási idő: 6 perc

A cukorfüggőség szinte már népbetegség, és sajnos ötször, tízszer annyi cukrot fogyaszt ma egy ember évente, mint 100 évvel ezelőtt. Számtalan káros egészségügyi hatással jár ez, leggyakoribbak a túlsúly, és az abból eredő problémák, illetve a II-es típusú cukorbetegség. Nem véletlenül hagyják el a cukrot egyre többen, és érzik magukat láthatóan jobban. Amellett, hogy karcsúbbak, egészségesebbek, még energikusabbak is, és ami a legfontosabb: megszabadulnak egy súlyos függőségtől. Mert bizony létezik olyan, hogy cukorfüggőség! A jó hír azonban az, hogy a leszokás nem lehetetlen küldetés: a titka, hogy apró lépésekben kell megindulni az úton, pofonegyszerű dolgokra ügyelve. Ha követed a tippjeinket, nem fogod lemondásként megélni a cukor elhagyását!

Ezért olyan közkedvelt a cukor – és így alakul ki a függőség

Szerotonin és dopamin hormonok termelődnek a cukorfogyasztás hatására, míg első a jobb kedélyállapotért, második az energiaszintért felelős. A hasnyálmirigy a cukorbevitelt követően inzulint kezd el termelni, a vércukorszint megemelkedik. Majd rövid idő múlva ismét lezuhan, megjelenik az éhség, és a test újabb adag cukorért kiált. Ettől az ördögi körtől alakul ki a cukorfüggőség.

Mennyi idő alatt lehet leszokni a cukorról?

Nagyjából két hét alatt mérséklődik a sóvárgás, és ennyi idő elteltével látszanak a pozitív hatások is: megindul a fogyás, szebb lesz a bőr, és javul az anyagcsere. A teljes leszokáshoz nagyjából egy hónapra van szükség, a függőség ennyi idő alatt szűnik meg. A hirtelen elhagyás viszont nagyon nehéz, kis lépésekben kell előre haladni.

A cukor elhagyásának, a cukorfüggőség megszüntetésének lépései

  1. Ne tegyél cukrot a teába és a kávéba!

Helyettesítsd zéró- vagy csekély kalóriás, természetes édesítőkkel, pl. eritrittel, steviával, vagy kezdd magad hozzászoktatni az édesítetlen ízhez, mivel nem kizárólag a cukor, mint anyag, hanem maga az édes íz is függőséget okoz! A cukros üdítőket is kerüld el, beleértve a gyümölcsleveket is!

  1. Ne nassolj!

Legalábbis az édességeket, csokoládét, fagyit, süteményeket iktasd ki! Ha nagyon rágcsálnál valamit, először igyál egy pohár vizet, mert sokszor szomjúság áll az éhség mögött. Ha nagyon erősen függsz az édes íztől, süss otthon alternatív süteményt, amely nem tartalmaz cukrot és fehér lisztet!  A cukrot lehetőleg ne mesterséges, hanem természetes édesítőkkel – eritrittel, steviával vagy nyírfacukorral helyettesítsd!

  1. Iktasd ki a rejtett cukrokat!

Sokaknak nem jut eszébe megnézni például egy sonka összetevőlistáján, tartalmaz-e cukrot. Azonban nagyon sok étel tartalmazza látszólag oda nem illően. A függőség kialakulásáért sajnos nagymértékben felelősek a hozzáadott cukros ételek, amikor úgy eszed a cukrot, hogy nem is tudsz róla. Néhány klasszikusan „egészségesnek” mondott ételre is érdemes odafigyelni: a müzlik és müzliszeletek, gyümölcsös joghurtok, zabos vagy teljes kiőrlésű gabonás kekszek is dugig vannak cukorral. Még akkor is, ha szerepel rajtuk a light vagy a fitness felirat! Mindig, minden termék megvásárlása előtt nézd meg a címkén, van-e benne hozzáadott cukor! Egy következő cikkünkben megtalálod majd összegyűjtve, milyen megnevezéseken szerepelhet a cukor az ételcímkéken.

  1. Ha sok gyümölcsöt eszel, mérsékeld a bevitelt!

A testben a fruktóz is ugyanolyan hatást vált ki, mint a répacukor – a függőséghez ugyanúgy hozzájárul. Napi egy marék bogyós gyümölcsben maximalizáld a gyümölcsbeviteled! Hogy a gyümölcsök és a karcsúsító étrend milyen kapcsolatban állnak egymással, pontosabban, megférnek-e egymás mellett, kövess minket, mert szintén megtudhatod egy következő cikkünkből.

  1. Életmódbeli változtatások

A cukrot legtöbbször azért kívánja az ember, azért tör rá a nassolás vágya, mert kevés az energiája, és a cukor felpörgeti egy időre. Az energiaszint viszont növelhető más módon is, sokkal hatékonyabban és tartósabban. Segíthet például a sport, aminek hatására olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyek javítják a kedélyállapotot, és növekszik a teherbírás is. Magát a „kívánósságot” az anyagcseretípus szerinti táplálkozás szüntetheti meg. Valaki például inkább a nehéz húsoktól, és könnyebb zöldségektől, mások pedig a lassú felszívódású szénhidrátok, vagyis rostban gazdag ételek gyakori fogyasztásától lesz energikusabb. Mit érhetsz el azzal, ha a szervezetednek megfelelő ételeket fogyasztod? Innen megtudhatod.

Szeretnél sokkal energikusabb lenni, megszabadulnál a cukorfüggőségtől, ledobnád a pluszkilóidat, és erősítenéd az immunrendszered, mindezt koplalás nélkül? Segítünk – olvass tovább!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!