Egy újabb népbetegség – mi is az az inzulinrezisztencia? 3.

Olvasási idő: 7 perc

160 g diéta másképp – működőképesen

Mint minden betegség, az inzulinrezisztencia is a szervezet egyensúlyi állapotának kibillenéséből adódik. Ezt az egyensúlyból kibillent működést meg lehet állítani, sőt vissza is lehet fordítani gyógyszeres kezelés nélkül a megfelelő életmód betartásával. Ez mit is jelent pontosan?

Ahhoz, hogy sikeresen és tartósan rendeződjön a problémád:

 • legfontosabb a táplálkozás!

Nemcsak az, hogy mit eszel – jó minőségű szénhidrát, megfelelő tápanyag arányok egy étkezés alkalmával, alacsony glikémiás terhelésű (GT) élelmiszerek fogyasztása, glutén, tej, cukor, alkohol mellőzése -, hanem az is, hogy milyen időközönként eszel. A táplálkozás jelentőségét és hogy hogyan táplálkozz, még részletesen bemutatjuk, hogy megértsd, hogy szervezeted hogyan működik.

 • a másik pedig a mozgás.

Azért fontos a rendszeres mozgás, mert a mozgással terheled, „munkára fogod” az izmokat, amiknek a cukorigénye nagy, így a cukor felhasználással segít a vércukorszintet normalizálni.

Miért van az, hogy valakinek működik és van, akinek nem a 160 g diéta?

Sokan bele is vágnak a hétköznapi életvitelüket alaposan átformáló diétába. Mivel az odafigyelés, a kontroll és a tudatosabb élelmiszerválasztás jótékonyan hat IR esetében, sokan javulást tapasztalhatnak. Hosszútávon azonban mégis előfordul, hogy megáll a folyamat, nem hozza a várt eredményeket. Nézzük meg, miért.

 1. Szénhidrát anyagcsere típus és a 160g diéta:

Egy szénhidrát anyagcsere típusú személynek jó lehet és működhet ez a diétaajánlás, a 160g szénhidrát mennyiséggel nagyon jól érezheti magát és az állapota is javulást mutathat.

 1. Fehérje anyagcsere típus és a 160g diéta

Azonban, ha fehérje típusú vagy, nagy valószínőséggel nem lesz megfelelő számodra a 160g diéta, és kevésbé fog eredményre vezetni. Ez a szénhidrát mennyiség túl sok lehet. Sokan érzik is, hogy nehezükre esik megenni a megadott mennyiséget. Ezen kívül ez a diéta a szénhidrát bevitelre helyezi a hangsúlyt, azt számolja csak, mennyi zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, kenyeret stb. eszel, és figyelmen kívül hagyja a számodra dominánsan fogyasztandó tápanyagok, a fehérje és zsír bevitelének mennyiségét. Ez a diéta valószínűleg nem fedezi a kcal szükségletedet sem, ami szenvedést fog okozni, ingerültebb, feszültebb leszel, gyakrabban leszel éhes, valamint könnyebben elcsábulsz a nasikra.

Egy fehérje típus szervezete a fehérjék fogadására jobban fel van készülve, mint a szénhidrátokra.  Kevesebb szénhidrátot tolerál a hasnyálmirigyehamarabb tud kialakulni nála az IR, vagy a cukorbetegség, mint a szénhidrát típusnál. Természetesen a túl sok gyorsan felszívódó szénhidrát, cukor mindenkinél problémát okozhat hosszútávon.

Érdemes azt is tudni, hogy a gyorségetésű fehérje típus, mivel alkatánál fogva vékony, nem annyira hajlamos a hízásra, nem feltétlenül hízik el IR-esként sem. Ez az oka annak, hogy nem minden esetben jelentkezik túlsúly IR esetén.

Ha nem ismered az anyagcsere típusodat, gyere el egy tanácsadásunkra. Amellett, hogy pontosan megtudod mennyi fehérjére, zsírra és szénhidrátra van szükséged, megismered a hormontípusodat, a számodra javasolt és kerülendő élelmiszereket, melyek azok az ételek, amelyek hízást okoznak nálad, valamint a szénhidrát tolerancia szintedet, ami a hasnyálmirigy állapotáról ad információt.

IR diéta működőképesen – nézzük a részleteket!

diéta céljahogy a szénhidrát-anyagcsere kibillenésével kialakult folyamat visszaforduljon a szervezetben. Ha nem állítod meg tudatosan a folyamatot és nem teszel ellene, akkor ez az állapot folyamatosan romlani fog, akár további tüneteket, egészségromlást is okozva. Ne várd ezt meg!

 1. Miért kerüld a tejet, tejtermékeket és a glutént?

Miért javasolt a tej és glutén mellőzése, ha IR-es vagy? Azért, mert a tejcukor (laktóz) és a tejfehérje (kazein) vércukorszint emelő hatása magas és az inzulintermelést is 6-8-10-szeresére emeli a szervezetben. Ez megterheli a hasnyálmirigyet, egy idő után kimerül és alulműködésbe vált, ahogy azt már olvashattad.

Tudd, hogy a tejtermékek kiváltása laktózmentes változatra nem elég, sőt, még rosszabb egy IR-s számára, ugyanis a laktáz enzimmel szétbontott cukor molekulák nagyobb inzulinválaszt követelnek a szervezettől. Ha kóstoltál már laktózmentes tejet, akkor tudod, hogy édesebb az íze, pont azért, mert „több” cukor van benne! A laktózmentes tejtermékeknek ezért magas a glikémiás terhelése.

 1. glutén tartalmú élelmiszerek nagy mennyiségben tartalmaznak gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ezért IR diétába csak nagyon nagy körültekintéssel illeszthetők. Ebben a tekintetben azonban nem egyértelműen jó választás a gluténmentes változat sem, mert ha ez egyben szintén gyorsan felszívódó gabonákat és lisztjeiket jelenti (kukoricaliszt, rizsliszt, keményítő stb.), semmivel sem jobb a helyzet.

A két legnehezebben emészthető fehérje a glutén és a kazein: ha gyengébb a szervezeted a szénhidrát anyagcsere probléma miatt, akkor ne terheld még az emésztésedet is ezekkel az élelmiszerekkel, mert hosszútávon gyulladást okozhatnak a vékony és vastagbélben!

IR táplálkozási kisokos – ha ezt betartod, garantáltan javulni fogsz!

Az IR visszafordítható, de ennek lefontosabb tényezője a megfelelő táplálkozás.  Nagyon fontos, hogy olyan diétát kövess, amivel elindulhatsz a gyógyulás felé. Ezekre figyelj:

 • Szénhidrátbevitel inzulinrezisztencia esetén:Ne terheld tovább a szervezeted a túl sok vagy rossz minőségű – gyorsan felszívódó – szénhidráttal, amelyek hirtelen megelemik a vércukorszintet!
 • Figyelj arra, hogy a szénhidrát mellett fogyassz kellő mennyiségű fehérjét és zsiradékot, mert ezek lassítják a szénhidrátok felszívódását! Ha minden étkezésnél viszel be a típusodnak megfelelő arányú/mennyiségű fehérjét és zsiradékot is, ez segíteni fog a vércukorszint ingadozásának elkerülésében.  Ha erre nem figyelsz, akár kcal-ban is alámehetsz annak, amire szüksége van a szervezetednek. A túl kevés kalóriabevitel is emelkedett vércukorszintet eredményezhet.
 • 4 óra szünetet tarts minden étkezés között, hogy a hasnyálmirigyedet kíméld! A gyakori étkezések állandó inzulintermelést váltanak ki, emiatt folyamatosan terhelt a hasnyálmirigy működése. Adj időt az étkezések között, ezzel mellesleg a gyomrodnak és az emésztésednek is jót teszel!
 • Kerüld a cukor, gyümölcs, alkohol fogyasztását!
 • Két étkezés között ne legyen nasi, péksüti, kávé, kóla! Hidd el, ha rendszeresen a tápanyag arányaidnak megfelelően eszel, akkor kevesebb étel is elég lesz, hosszabb ideig tart a jóllakottság érzés és nem fogod kívánni a különböző stimuláló ételeket, italokat.

Tehát még egyszer foglaljuk össze, hogy a Metabolic Typing rendszer hogyan segíti a gyógyulásod, és azt, hogy még jobb állapotba és formába kerülj, mint amilyen IR előtt voltál!

 1. Neked való táplálkozás energiával tölt fel, amit hosszan, kiegyensúlyozottan érzékelhetsz. Nincsenek éhségrohamok és hullámvölgyek, a szervezet természetes öngyógyító folyamatai működésbe lendülnek.
 2. Meghatározza a számodra optimális tápanyag arányokat, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét és zsírt vigyél beannak érdekében, hogy egyensúlyba kerüljön a sejtszintű anyagcseréd.
 3. Az evések közti min. 4 órás szünetekkel biztosíthatoda hasnyálmirigy kímélését, amivel elkezd fellélegezni a szervezet és elindulhat a regeneráció.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!