Rejtett cukor az ételben: így bújik meg az összetevők között
Olvasási idő: 7 perc
Bár nem eszel nagykanállal cukrot a zacskóból, sajnos sokkal többet juttatsz be mégis a szervezetedbe, mint gondolnád. Miért? Mert az élelmiszercímkén nem kizárólag a cukor megnevezés jelöli ezt az anyagot, hanem még több másik is – amiket jó szemmel tartani, ha egészségesen étkeznél.
Vigyázz, cukor!
Egyre több kutatás bizonyítja be, hogy a cukor egy nyilvánvaló méreg, amely elhízáshoz, és a test elsavasodásához vezethet. Így egyre többen voksolnak a cukor mérsékelt fogyasztására vagy akár teljes mértékű elhagyására, az egészségtudatos táplálkozás jegyében. Arra azonban már nem mindenki gondol, hogy mennyi élelmiszer tartalmaz rejtve cukrokat; az pedig tényleg csak kevesekben merül fel, hogy nem kizárólag cukor néven található meg ez a káros anyag az élelmiszercímkéken.
Miért pakolnak mindenbe cukrot? – Jogosan merül fel a kérdés, hiszen egy sonka, egy sajt vagy egy pékáru miért lenne több a cukortól? A válasz egyszerű: egyrészt, mert ízfokozó hatású, másrészt, mert függőséget okoz.
Ez mind cukor!
- Glükóz
A glükóz a sima kristálycukor, hivatalos nevén szacharóz egyik fő összetevője. - Fruktóz
Más néven gyümölcscukor, ami a közönséges kristálycukor másik összetevője, pontosan 50%-ban. - Méz
Bár vitamin- és aminosav-tartalma miatt a mézet nem szabad mindenképp egy lapon említeni a sima cukorral, feldolgozott állapotában nem sokkal hasznosabb a szervezetnek, például, ha egy kekszben fordul elő. Az alakra pedig közel azonos hatást gyakorol. - Karamell
Főként színezőanyagként használják az élelmiszeriparban, de mint tudjuk, a karamell is cukorból kerül előállításra. - Szirupok
A leggyakoribb a glükóz-fruktóz szirup mellett az agavé-, illetve a kukoricaszirup, amelyeket kekszekben, gabonapelyhekben használnak főként. Egyrészt, mert csillogóvá teszik a terméket, másrészt édesítő erejük miatt. Élettani hatásuk azonban nem különbözik a közönséges kristálycukorétól.
A WHO szerint ennyi cukor férne bele
Az egészségügyi világszervezet szerint napi 50 gramm cukor lenne az ideális maximum bevitel, amely még az egészséges életmód határain belül mozog. Ez körülbelül 10 darab kockacukorral egyenlő. Ebben benne foglaltatnak a természetes cukortartalommal rendelkező élelmiszerek, például a gyümölcsök is. Ennél sajnos sokkal többet eszik meg naponta egy átlagember, még akkor is, ha nem kanalaz cukrot a teába, kávéba: úgy eszi meg, hogy nem is tud róla.
Az ételek, amelyekben „titokban” hemzseg a cukor
- Egészséges, „reform” ételek – meglepetés cukorral
Zabkeksz, teljes kiőrlésű gabonapehely, étcsokoládé, gyümölcsjoghurt, aszalt gyümölcsök. Nagyon egészségesen hangzanak, pedig valójában igen magas cukortartalommal rendelkeznek. Az édes ízű élelmiszerek, még ha összetevőik egészséges, reform alapanyagok is, sajnos nem cukormentesek. Ahhoz, hogy finom, kívánatos ízüket elérjék, bizony adnak hozzájuk cukrot, az alapból savanykásabb gyümölcsöket is cukrozzák aszaláskor. Ha nem tudsz róluk lemondani, olyan termékeket keress, amelyeken feltüntetik, hogy nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, ez esetben csak a természetes cukortartalommal kell számolnod.
Külön csoportot képeznek a rendelt élelmiszerek. Bár a címkén vagy a netes rendelési felületen szerepeltetni szokták az összetevőket, ezt valószínűleg, ahogy az emberek nagy része, Te sem olvasod el pontról pontra. Pedig ezekben az ételekben is nagy mennyiségben használnak cukrot – a főzelékekben állandó alkotó, a húspácokban gyakran előfordul, a salátaöntetekben pedig szinte mindig szerepel.
- Ettől light a light – meglepő!
Szívesen veszel light joghurtot, esetleg szendvicskrémet? Sajnos rossz hírünk van. A light termékekben előfordul ugyan, hogy a szénhidrát-/cukortartalmat csökkentik, de a legtöbb esetben még mindig a zsírcsökkentett termékeket illetik ezzel a jelzővel. A természetes ízét ettől a legtöbb élelmiszer elveszti, és ahhoz, hogy finom legyen, és szívesen újra vedd, bizony gyakran cukorral ízesítik. Akkor is, ha a normál termékbe nem kerül cukor.
Szeretnél megszabadulni a többletkilóidtól, és olyan típusú étrend szerint táplálkozni, ami valóban segíti a fogyást és az egészséged megőrzését, mindezt koplalás nélkül? Anyagcseretípus szerinti táplálkozással mindenre egyszerre találhatsz megoldást – itt többet is megtudhatsz erről.
- Kész-félkész ételek
A zacskós levesek, zacskós alapporok, konzervek, leveskockák, illetve fűszerkeverékek nemcsak színezékekben és ízfokozókban gazdagok, hanem sajnos cukorban is. Emellett a kész salátaöntetek, illetve más szószok, ízesítők – mint a ketchup vagy a mustár – is cukrozottak. Egy-egy gyártó már piacra dobott ezek közül alacsonyabb cukortartalmú, esetleg steviával ízesített változatokat – ha nem tudod elképzelni például ketchup nélkül az életed, inkább ezek közül válassz!
- Igazi meglepetések: vény nélkül kapható gyógyszerek
A különféle megfázás elleni italporokban, pezsgőtablettákban is található hozzáadott cukor, de egyes étrend-kiegészítőkben, multivitaminokban is találkozhatsz vele. Megvásárlásuk előtt célszerű lehet ellenőrizni az összetételüket!
- Az evidensek
Magas a hozzáadott cukortartalma az alábbiaknak is, bár ez talán nem okoz meglepetést:
- pékáruk – köztük a toast kenyerek is tartalmazhatnak cukrot;
- gyümölcslevek – a természetes fruktóz tartalmuk mellé plusz cukrot is adnak hozzájuk;
- édes ízű alkoholos italok – a likőrök, illetve mixelt italok (például dobozos whiskey-kóla) magas mennyiségű cukrot tartalmaznak.
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!