Fogyás és egészség: jót tesz-e a gyümölcs? Elmondjuk, mire figyelj!

Olvasási idő: 5 perc

Enni vagy nem enni? Ez a nagy, mindenkit foglalkoztató kérdés, ha a gyümölcs és fogyás témaköre szóba kerül. Harcos diétások azt mondják, ne fogyaszd, az egészséges életmód elhivatottjai pedig kiállnak a gyümölcs mellett. Az igazság valahol félúton van, hiszen legtöbbször nem kell teljes egészében lemondani róla, de van néhány szabály, amit érdemes betartani.

Miért hizlal a gyümölcs?

A gyümölcs, mint az köztudott, rendelkezik cukortartalommal, még ha az fruktóz, azaz gyümölcscukor is. Ugyanolyan hatással van a szervezetre, mint bármely más szénhidrátforrás, így inkább ne ezt válaszd nassolás céljából! A cukortartalma az egyes gyümölcsöknek egyébként eltérő, akadnak jobb és rosszabb alternatívák, ha nagyon fontos számodra a fogyasztásuk.

Van, aki jobban, van, aki kevésbé kívánja a gyümölcsöt – miért?

Biztos Neked is van olyan ismerősöd – ha nem Te magad vagy az, – akinek napi szinten muszáj gyümölcsöt ennie, és bizony majszolja is. Mert a gyümölcs úgyis egészséges, milyen szerencse, ha szereti valaki! Mások pedig nem rajonganak érte egyáltalán, a maximum adagjuk néhány idénygyümölcs a nyáron, kivételesen a fagylalt helyett. Bármelyik csoportba tartozol is, az, hogy kívánod-e a gyümölcsöt, nem a véletlen játéka. A szervezeted, azon belül is a domináns hormontermelőd határozza meg, mit kívánsz nagyon és mit kevésbé.  A kívánt ételek ugyanis stimulálják a kérdéses szervet, ami Neked rövidtávon kellemes érzéseket okoz. Idővel viszont, a folyamatos stimuláció miatt már nem ugyanúgy reagál a hormontermelőd. Az ételeket a szervezet nem képes ugyanúgy feldolgozni, és előbb-utóbb hízni fogsz emiatt.

Az egyik hormontípus legdurvább függősége egyébként pont a gyümölcs! Ha tudni szeretnéd, vajon Te ebbe a típusba tartozol-e, azt egy anyagcseretípus beazonosítással teheted meg.

Gyümölcs és fogyás: mire figyelj?

Ha a hormondominanciád alapján nem indokolt, hogy teljes mértékben lemondj a gyümölcsökről, akkor sem érdemes túlzásba vinned a fogyasztásukat. És érdemes figyelned arra is, milyen gyümölcsöt, és milyen formában eszel.

A nagyon magas cukortartalmúakat inkább kerüld, amilyen például a banán, a füge vagy a szőlő, de ne fogyassz minden nap almát, körtét sem!

Nem jelentenek túlzottan jó választást az aszalványok sem – a mazsolát, datolyát inkább kerüld, ha lefogynál! Amire emellett figyelj, ha már aszalványt vásárolsz, az a hozzáadott cukor: a legtöbbet sajnos édesítik!

A gyümölcslevek fogyasztása sem javasolt! Amellett, hogy a bolti változatokban hozzáadott cukor is lehet, az otthoni is nagyon hizlalhat. Ennek oka, hogy bár a cukor ugyanúgy benne marad a préseléskor, a rosttartalma jelentősen lecsökken a keletkező lének. Ráadásul, mivel így már nem telít annyira, jóval többet fogyasztasz el belőle, mintha természet adta formájában vinnéd be. Vagyis fruktóz is sokkal nagyobb mennyiségben kerül a szervezetedbe.

Ezzel valószínűleg nem mondunk újat, de akár a bolti, akár a házi, cukros lekvárokat és konzerveket kerüld! Ha nagyon erős a lekvár iránti vágyad, inkább készíts házilag cukormenteset, vagy esetleg házi szószt, lehetőség szerint, bogyós gyümölcsökből!

Van olyan gyümölcs, ami ajánlott?

Vitaminbevitel szempontjából változatos és zöldségekben gazdag étkezés mellett, nem lényeges, hogy eszel-e gyümölcsöt; tehát ha nem rajongsz érte, nem kell magadat rákényszeríteni az evésükre, csak „mert egészséges” alapon. Ha szereted a gyümölcsöket, akkor főként bogyós gyümölcsökből csemegézz, alacsonyabb cukortartalmuk miatt, mint például a:

  • fekete ribizli
  • áfonyafélék
  • szeder
  • őszi gyümölcsök közül a szilva a legjobb.

Persze legyél mértékletes, ezeket se fogyaszd korlátlanul!

Ha pedig személyre szabottan tudni szeretnéd, milyen gyümölcsök férhetnek bele az étkezésedbe, vagy esetleg teljesen el kell hagynod őket, itt nézhetsz utána.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!