Édesítő-kisokos: mit válassz, ha az alakod és az egészséged is fontos?

Olvasási idő: 8 perc

A sima fehér cukorral kapcsolatban már mi is több cikket hoztunk le – például, hogy mi történik a testeddel, ha elhagyod, illetve hol vannak elrejtőzve ételeinkben -, most pedig bemutatjuk az édesítésre gyakran használt anyagokat és eláruljuk, mit érdemes választanod cukor helyett. Ha nem kizárólag az alakod, de az egészséged is fontos, olvass tovább!

Túlzott mennyiségű cukorfogyasztás

A hormonháztartást a túl sok cukor fogyasztása is könnyen felboríthatja, mivel rombolja a test cukor lebontására való képességét. Emellett inzulinrezisztenciát, valamint abból eredő hormonzavart, II-es típusú cukorbetegséget is okoz. Ezen felül a metabolikus szindróma kialakulásáért is felelős lehet.

Természetes édesítők – melyikről mit fontos tudni?

1. Méz – jobb-e, mint a sima cukor?

A mézet sokszor javasolják cukor helyett alternatívaként, ami egészség szempontjából nem butaság. Szemben a nagyjából nulla tápanyagtartalommal rendelkező cukorral, a mézben majdnem 200 féle-fajta vitamin, aminosav, enzim és ásványi anyag van, az emésztésre is jó hatást gyakorol. Emellett, kémiai módosításnak sem vetik alá, míg a termelési helyszíntől a kamrádba kerül. Mindezek ellenére azonban, fogyni vágyók számára csak mértékkel javasoljuk a fogyasztását, mert kalóriaértéke nem sokban marad el a sima cukorétól, illetve GI-je (glikémiás indexe) közepes, 60-63 körüli – tehát viszonylag gyors a felszívódása.

2. Fruktóz – gyümölcscukor

A diabetikus termékekben leggyakrabban használt édesítő anyag a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor. Azért ajánlják cukorbetegeknek is, mert nem vált ki inzulinválaszt, és glikémiás indexe is alacsony – 20 körüli. Azonban hosszútávon, vagy a cukor helyettesítésére ez sem feltétlenül alkalmas, hiszen kizárólag a májban bomlik le, s olyan betegségek kialakulását segítheti, mint például az inzulinrezisztencia vagy a metabolikus szindróma. A fehér cukornál még mindig jobb alternatíva, de érdemes vele nagyon óvatosan bánni.

 

3. Kókuszcukor vagy kókuszvirágcukor – mennyire egészséges édesítő?

A kókuszcukor azok számára adu ász, akik szeretik, ha a hagyományos cukornak megfelelően reagál egy édesítő. A normál cukorhoz képest rendelkezik tápanyagtartalommal, főként B-vitaminokat és aminosavakat tartalmaz. Viszont ez sem elég ahhoz, hogy felülírja azt, mennyire hizlaló: bár GI-je alacsonynak számít – 35-ös – összetevői szempontjából, majdnem 90%-a közönséges cukor, vagyis szacharóz, a maradék pedig glükóz és fruktóz. Diétásnak tehát semmiképp sem neveznénk – inkább azt javasoljuk, hogy ne fogyaszd.

Ezeket ajánljuk leginkább az édesítők közül

1. Eritriol

Bár édességében elmarad a cukortól mintegy 30%-kal, az eritriol igen közkedvelt édesítő. Ez egy természetes úton, erjesztéssel keletkező, mellékíz nélküli cukoralkohol. Mivel a bevitt mennyiség több, mint 90%-a távozik a szervezetből, szinte semennyi nem rakódik le. Az egészségre tehát egyáltalán nem káros, és nem is hizlal. Glikémiás indexe pedig 0. Egyedül a kissé “hűvöskés” mellékízét szokták felhozni ellene, illetve, süteményekhez felhasználva sokak szerint csökken az édesítő ereje, de erről azért megoszlanak a vélemények.

 

2. Stevia, az édesítők királynője

Bár kesernyés íze miatt sokan nem kedvelik, egyre nagyobb népszerűségnek örvend az egészségtudatos életmódot folyatók körében. A jázminpakóca nevű növényből nyerik ki az édesítésre használt anyagot, amelyet gyógynövényként már többszáz éve alkalmaznak. A répacukornál majd’ harmincszor édesebb. Kalóriaértéke nulla, és cukorbetegeknek nemhogy ajánlott, hanem egyes kutatási eredmények szerint gyógyító hatással is van a betegségre.

3. Xilit 

Nagyobb mennyiségben a nyírfacukor rostjában található xilánból nyerik ki, de a nyírfacukor és a xilit nem egyértelműen ugyanaz, mert a xilitet sok esetben a kukorica csutkájából állítják elő. Glikémiás indexe nagyon alacsony – 7-es -, ennek köszönhetően, diétához ideális, lassú felszívódása fokozza is a teltségérzetet. Sokan azért is rajonganak érte, mert édesítőereje szinte teljesen azonos a répacukoréval. Ugyanakkor van kalóriatartalma és nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat, így csak óvatosan vele.

Mesterséges édesítők: egy út, amin ne indulj el!

  1. Aszpartám – a legvitatottabb édesítő

Bár rengeteg rémhír terjedt el vele kapcsolatban, nem rákkeltő, és más halálos betegségnek sem okozója. Viszont tény, hogy nem egészséges, ami főként annak köszönhető, hogy a szervezetben formaldehiddé alakul át. Bár nincs kalóriatartalma, mivel nem hat jól az anyagcsere működésére, idővel bizony még hízáshoz is vezethet.

 

  1. A legrégebbi mesterséges édesítő: szacharin

Egy korábbi patkánykísérlet miatt rossz híre kelt, viszont utóbb bebizonyosodott, hogy az emberre nem így hat. Ennek ellenére, mivel szintetikus anyag, fogyasztása nem javasolt. A hőkezelést pedig nem bírja, így sütni-főzni nem lehetséges vele.

 

  1. Nátrium-ciklamát

A szacharin kiegészítőjeként is használják, hogy elfedje annak mellékízét, szintén nagyon gyakori, mivel olcsó, és ez ráadásul még hőálló is. Gyakori összetevője például a folyékony édesítőknek. Bár ennek is kimutatták patkánykísérletek segítségével rákkeltő tulajdonságát, mennyiség szempontjából közel sem fogyaszt ebből annyit egy ember, mint amennyit a patkányok kaptak belőle. 30-50-szer édesebb, mint a cukor, és mivel mesterséges anyag, nyilván nem jó alternatíva – de annyira nem is vészes, mint ahogy sokszor írnak róla. Azt azonban mi sem javasoljuk, hogy ezt az édesítőt használd napi rendszerességgel!

Ha zavarnak a pluszkilóid, ne kezdj mindenféle kísérletekbe, válassz helyette szakértő, tudományos alapokon nyugvó megoldást, egyedi, személyre szabott tanácsokkal és étkezési javaslattal – kattints ide, és tudj meg többet, hogyan fogyhatsz le!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!