Ezért nem tudsz lefogyni! – fogyás tévhitek 2. rész

Olvasási idő: 5 perc

Az első részben bemutattunk négy olyan diéta tévhitet, amelyek a mai napig uralják sok fogyni vágyó mindennapjait. Noha hosszú távon ezek hatástalanok, vannak, akik számára még károsak is – egyedi tényezőktől függően. A második részben azokkal a fogyás tévhitekkel folytatjuk, amelyekkel – érthetetlen okokból -, még mindig rengetegen próbálkoznak. Tarts velünk, és holnaptól gondolj másképp a diétára!

Fogyás tévhit #5: Csak az nem hizlal, amit nem eszel meg.

Őszinte leszek, ezt már többször olvastam különféle diéta, fogyókúra csoportokban egymásnak adott, „kedves” tanácsként, mikor az egyik tag kíváncsi volt, valamely alapanyag beleférhet-e a diétájába. Nos, ebben annyi az igazság, hogy a nem elfogyasztott kalória nyilván nem kerül be a szervezetbe. DE: amit kevesen tudnak, hogy a koplalás hizlal a legjobban! Persze, koplalnak a modellek is, és nagyon vékonyak, ehhez egy jó adag genetika, és a folyamatos éhezés kell. Utóbbi borzasztó egészségtelen, másrészt pedig, egy hétköznapi ember számára, teljesíthetetlen is.

Mert idővel nem bírja majd a koplalást, enni kezd – és mivel a szervezet addig szó szerint éhezett, tápanyagok, vitaminok hiányoztak belőle, triplán kezdi majd meg a raktározást, felkészülve egy újabb ilyen veszteségre. Végezetül tehát egyre kövérebb és kövérebb lesz az, aki, akár csak pár napig is, de ezzel próbálkozik.

Fogyás tévhit #6: A szénhidrátcsökkentés mindenkinél beválik

Folyamatosan jönnek szembe az újabb meg újabb (főként brit…) kutatások, hogy a szénhidrát-csökkentett diéta milyen szuper mindenkinek, mert a szénhidrát egy sátántól való vétek, ördögi bűn. A dietetikusok persze próbálnak rácáfolni erre, az egészségre, az egyes tápanyagok szerepére hivatkozva, ám kevés sikerrel, mert a magazinok hírverése mindig hangosabb. Pedig az, hogy a szénhidrátot elképesztően lecsökkenti valaki, esetleg egészében kiiktatja, egészségtelen, mert minden makro tápanyagra szüksége van a szervezetnek! Csak épp oda kell figyelni a helyes bevitelre.

Egyrészt, amit a szakemberek is hangsúlyoznak, azt kell megnézni, mit veszel magadhoz:

  • a finomított, gyors felszívódású, magas glikémiás indexű szénhidrátokat érdemes elkerülni, és
  • felváltani őket a jó minőségű, teljes értékű, lassú felszívódású és alacsony GI-vel (glikémiás index-szel) rendelkezőkre.

Emellett a mennyiség sem mindegy:

  • van, akinek valóban beválik a kevesebb szénhidrát-, de megnövelt mennyiségű zsír- és fehérjefogyasztás, mert így van „bekötve”.

De nem mindenki szervezete működik ugyanúgy,

  • vannak olyanok is, akik a szénhidrátokat sokkal jobban emésztik, mint például a zsírt, így sokkal inkább az utóbbitól híznak.

Az anyagcseretípus és a hormonműködés is meghatározó szerepet játszik ebben, egyedi tényezőkön múlik, milyen arányú tápanyagbevitel javasolt. Ezek egy egyszerű, fájdalommentes gépi mérés segítségével könnyedén megállapíthatók – a Metabolic Typing anyagcseretípus méréssel.

Fogyás tévhit #7: Fogyás sport nélkül

Sok helyen olvashattad már, hogy a karcsú alak 70%-ban a táplálkozáson múlik, és csak a maradék 30% a sport. Ez valóban így is van – részben. Például, gondolj bele, ha valaki 165 cm magas és 85 kiló, kevés izommal és magas testzsírral, tehát tényleg túlsúlyos, akkor a megfelelő étkezés (mennyiségben és minőségben is), valóban gyorsan elindítja majd lefelé a kilókat, hiszen a változás a szervezet számára drasztikus. Egy mindössze 5-8 kilós felesleg esetén azonban, a pluszkilók simán fönt maradnak akkor is, ha már hosszabb ideje megfelelően étkezel, egész egyszerűen azért, mert a szervezetnek ez már nem egészségtelen.

Itt kerül képbe a mozgás: adott egy napi kalóriabevitel, adott a túlsúly. A meghatározott kalóriabevitelt nem szabad lecsökkenteni, mert akkor elkezd éhezni a szervezet, ahogy a tápanyagarányokon sem érdemes változtatni. Hogyan lehet kalóriadeficitet termelni ez esetben, hogy megtörténjen a fogyás? Testmozgással! Aktív kalóriaégetéssel. Ami pedig már csak egyszerű plusz információ: lehet, hogy az étkezés segít levinni a pluszkilókat, de az izmokat nem fejleszti, nem teszi a testet feszesebbé, tónusosabbá.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!