Ez a túlsúly egyik leggyakoribb oka – és a legtöbbször diagnosztizálatlan

Olvasási idő: 5 perc

Az inzulinrezisztencia egy igen gyakori betegség, amely nem feltétlenül egyértelmű tünetekkel jelez, vagy legalábbis sokan nem tulajdonítanak ezeknek túl nagy jelentőséget. Azonban nagyon fontos odafigyelni rá, hiszen a következménye II-es típusú cukorbetegség is lehet. Milyen tünetei vannak, milyen esetekben fontos, hogy orvoshoz fordulj, illetve pontosan mit is jelent az inzulin rezisztens állapot? Olvass tovább, hogy megtudd!

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulin rezisztens állapot (röviden IR) egy prediabétesz stádium. Az IR egy szénhidrát-anyagcsere probléma, ami, ha nem változtat valaki az életmódján, II-es típusú cukorbetegséggé súlyosbodik.

Így néz ki nagyon leegyszerűsítve az IR

Az elfogyasztott szénhidrátok lebomlanak egyszerű szánhidrátokká, a vékonybélből felszívódnak glükóz formájában, a véráramban. Onnan oxidáció következtében energia termelődik belőlük. Amikor a véráramban megemelkedik a cukor, vagyis a glükóz szintje, a hasnyálmirigy inzulint választ ki, ami szintén a véráramba kerül, és onnan szállítódik a sejtekhez. Amint a glükóz a sejtfalon belülre kerül, a cukor és az inzulin szintje lecsökken a vérben. Kóros állapotról akkor beszélünk, ha a glükózszint-csökkenés nem történik meg. Mivel az inzulint érzékelő receptorok inzulinrezisztencia esetén tompulnak, így a hasnyálmirigynek egyre többet és többet kell belőle termelni, hogy a szénhidrát anyagcsere működhessen. Idővel viszont emiatt elfárad és kimerül, az inzulintermelés pedig megszűnik – ez már a cukorbeteg állapot.

Mitől alakul ki inzulinrezisztencia?

Leginkább a helytelen étrend és életmód miatt, ami nem feltétlenül az egészségtelen táplálkozást jelenti, de nyilván a túlzott mennyiségű egyszerű szénhidrát bevitel nem tesz jót neki. Ugyanúgy ide tartozik az is, ha az ember az egyéni anyagcseretípusa szempontjából, az emésztési jellemzőinek nem megfelelő étrendet követ hosszú időn át.

Főleg azok a fehérje típusú emberek vannak inzulinrezisztencia szempontjából veszélyben, akik típusuk ellenére, kimondottan sok finomított szénhidrátot – pékárukat, cukros ételeket – fogyasztanak. Persze szénhidráttípusként sem lehet kizárni a betegség esélyét, ez csak egy általános ténymegállapítás arról, melyik típusnál lehetségesebb a működés sérülése.

Ha kíváncsi vagy a saját típusodra, várunk egy anyagcseretípus-mérésen, ahol végre megkaphatod a választ arra, miért nem megy a fogyás, és miért nem funkcionál 100%-osan az egészséged sem.

Sajnos a különféle diéták, fogyókúrák, de még az egészséget szolgáló étrendek többsége sem épít az ember egyedi anyagcsere-jellemzőire, szénhidrát-anyagcseréjére, így hiába folytat valaki alapvetően egészséges életmódot vagy követ valamilyen hatékony diétát, az inzulinrezisztenciától nem válik védetté.

Egy másik számottevő probléma az is, hogy az emberi szervezet élettanilag nem változik, miközben az életmód, az étkezés egyre nagyobb mértékben. Mivel a szervezet nem képes rá, hogy alkalmazkodjon, betegségek alakulnak ki – az egyik leggyakoribb ilyen az inzulinrezisztencia, illetve a cukorbetegség. Az IR esetében még csak csekélyebb, a cukorbetegség fennállásakor azonban már nagyobb mértékű a károsodás.

Melyek az inzulinrezisztencia gyakori tünetei?

  • hasi hízás, múlni nem akaró/egyre gyarapodó hasi zsírpárnák, még egészséges étkezés, sportolás esetén is,
  • hajhullás, gyenge, rossz minőségű haj,
  • rendszertelen menstruáció,
  • fejfájás – főleg a hajnali órákban,
  • idegesség, feszültség, erősebb izzadás,
  • rossz alvás, gyakori éjjeli felébredés,
  • PCOS,
  • pajzsmirigy-alulműködés,
  • nehéz ébredés, folyamatos fáradtságérzet.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!