A jó anyagcsere titkai – 3 kérdés, amire mindig is tudni akartad a választ

Olvasási idő: 6 perc

Miért lassú az anyagcsere működésem? Hogyan tudnék javítani rajta? Mitől fog lemenni a túlsúlyom? – Ez az a 3 kérdés, ami szinte biztos, hogy a legtöbb fogyni vágyóban, lassú anyagcserével küzdőben – és Benned is – felmerül. Most viszont végre választ is kapsz rájuk!

Az első és legfontosabb: mi az az anyagcsere?

Ez egy élő szervezetekben végbemenő biokémiai folyamat. A szervezet számára szükséges anyagok felvételével, átalakításával, illetve a nem hasznosítható anyagok leadásával tartja fenn a szervezet egyensúlyát. A lebontás fő szerepe, hogy a bevitt tápanyagokból energia keletkezzen. A glükóz lebontásával kezdődik meg a lebontó anyagcsere folyamat. További része a citromsav-ciklus, más néven citrátkör. Ez az anyagcsere-útvonalnak a része, amelyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék széndioxiddá és vízzé alakulnak, miközben energia termelődik. A táplálékként bevitt fehérje lassítja ennek a ciklusnak a sebességét, a szénhidrát pedig gyorsítja.

A Metabolic Typing anyagcseretípus meghatározás is ezt veszi alapul.

Vannak úgynevezett gyors égetésű vagy fehérje típusok, és vannak a lassú égetésű szénhidráttípusok. Míg előzőeknek a fehérjében gazdagabb táplálkozás segít az egyensúly fenntartásában, mert lassításra van szükség, utóbbinak a szénhidrátban gazdagabb étkezés javasolt, mert gyorsítást igényel a szervezet. Ezeken felül vannak az egyensúlyi típusok, ahol semmilyen irányba sincs eltolódás.

Mitől lassul az anyagcsere működése?

Értelemszerűen attól, ha nem szolgálod ki a szervezet igényeit, és azokkal ellentétesen étkezel. Tehát, ha a szénhidrátban gazdagabb táplálkozás lenne ideális, mégis elkezdesz paleozni. Vagy klasszikus reform étkezést követsz, sok egészséges szénhidráttal, miközben inkább egy paleolit típusú táplálkozás volna ideális számodra.

Ezen felül gyakori lassító tényező a drasztikus fogyókúra vagy a folyamatos, kampányszerű diétázás is. Valamint a mozgásszegény életmód is komoly károkat okozhat az anyagcseréd számára.

Hogyan tudsz javítani az anyagcsere működéseden?

Hagyd abba a fogyókúrázást, felejtsd el végleg ezeket a kampányszerű megmozdulásokat, mert egyre csak rontasz a helyzeten!

Ne hallgass az olyan tanácsokra, hogy “nekem ez bejött, neked is be fog”, és a különböző női magazinok „újabb szuper diéta” cikkeire se hallgass inkább! Ezek általánosítanak és semmilyen egyedi tényezőt nem vesznek figyelembe.

Ezek helyett ismerd meg a saját tested, és annak szükségleteit! Ha tisztában vagy a működésével és azzal, mi az, amire igazán szüksége van, rövid időn belül már nem lesz szükséged a kampányszerű diétázásra. Az anyagcseretípus mérésen megtudhatod, milyen típusú az anyagcseréd, és milyen jellegű táplálkozás, milyen tápanyagarány mellett lesz megfelelő az anyagcsere működésed.

Figyelj oda azokra az “apróságokra”, mint az elegendő vízfogyasztás, a megfelelő mennyiségű alvás, az anyagcsere-romboló cukorbevitel vagy épp a koffein, amivel kapcsolatban erős tévhitek keringenek.

A hormonokra is figyelj oda! Több hormontermelő is részt vesz az anyagcsere működésében – agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékvese, petefészek – így rájuk is hatással van az, amit megeszel. Mivel minden bevitt ételre reagálnak ezek a hormontermelők, idővel könnyen árthatsz nekik, kifáraszthatod őket, aminek az lesz a következménye, hogy nem tudják megfelelően ellátni a feladataikat. Az anyagcseretípus mérésen választ kaphatsz arra is, számodra melyek azok az élelmiszerek, amik a fenti hatást okozhatják Nálad.

Mitől fog lemenni a túlsúlyod?

Attól, ha helyreáll a szervezeted működése – legalábbis tartósan biztosan ez az, ami segíti a fogyást. Ha megfelelő ételeket fogyasztasz, a szervezeted igényeit kiszolgálva táplálkozol, a testsúlyod eléri a számára ideális állapotot.

A megfelelő táplálkozást kiegészítendő, nem szabad elfeledkezni a testmozgás szerepéről sem. Bár magát a fogyást az étkezéssel segíted, az alakformáláshoz szükséges a sport. Ha 10, 15, 20 kilós felesleggel kezdesz bele, érdemes olyan mozgásformát választani, ami kíméli az ízületeidet.

Amennyiben egészségügyi probléma is előfordulhat a túlsúlyod hátterében, érdemes orvoshoz fordulnod, hogy felderítsd a súly- és anyagcsere problémák mögött húzódó, lehetséges egészségügyi okokat.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!