Ezt csináld napi 30 percig, és minden kényes ponton fogyni kezdesz majd

Olvasási idő: 5 perc

A gyaloglásra sportként kevesen gondolnak, hiszen egy egészséges, járóképes embernek a mindennapi életmódjához is hozzátartozik. Pedig egyre több kutatás bizonyítja, hogy nagyon hatékony direkt testmozgásként végezve is, hiszen jót tesz a szívnek és a teljes keringési rendszernek, segít a tüdő és az izmok karbantartásában, miközben az ízületeket nem terheli.

Kortól, nemtől és súlyfeleslegtől függetlenül is ideális választás, ráadásul olcsó/ingyenes, mivel az esetek többségében, egy kényelmes cipőnél nem kell több hozzá. Melyik négy módját érdemes kipróbálni? Íme!

Erőnléti gyaloglás

A sportszerűen űzött gyaloglás lényege, hogy nem sétálsz, hanem valóban intenzíven gyalogolsz. A legjobb, ha beszerzel egy kényelmes cipőt, amit beviszel a munkahelyedre reggel – délután pedig cipőt cserélsz, és egy hosszabb szakaszon már gyalogolhatsz is, más felszerelés nem kell hozzá, az idődből pedig alig vesz el! A hatékonyságon sokat növel a megfelelő testtartás: a hasadat húzd be, tekinteted szegezd előre, tartásod legyen egyenes! Gyakorlatilag tetőtől talpig átmozgatod magad, és napi 40-50 perc gyaloglás már pár héten belül az alakodon is látható lesz majd.

Úgy érzed, nem vagy elég energikus, és még a gyaloglás is fárasztónak tűnik? Mozgásszegény az életmódod, ezért hízol, de nincs elég energiád változtatni – ördögi kör. Az első lépés ennek leküzdésére a táplálkozásodon való változtatás. Ha olyasmit eszel, ami a testednek nem megfelelő üzemanyag, fáradt lesz. Ezért szükséges ismerni az anyagcseretípusodat, mert abból könnyedén meghatározható, milyen jellegű ételek hatnak Rád jól. Ez az erőnlét, az életerő és a fogyás miatt is lényeges. Ide kattintva Te is közelebb kerülhetsz a sajátodhoz!

Intervallumos gyaloglás

Kifejezetten hatékony erőnléti edzés az intervallumos gyaloglás. Ha eddig nem sportoltál, vagy most térsz vissza a rendszeresen edzők táborába, inkább ne fejts ki komoly terhelést a szervezetedre! Fokozatosan, mégis hatékonyan javíthatsz erőnléteden, ha dinamikusan kezdesz el gyalogolni – tehát figyelem, itt sem sétáról van szó! A gyaloglós szakaszok közé, ahogy neked a legkényelmesebb, iktass be időnként kocogó, később sprintelő részeket is! Fontos, hogy a futás után se pihenj, hanem térj vissza a dinamikus gyalogló tempódba!

Mennyit érdemes mozogni egy nap?

Akár ülő-, akár egyhelyben végzett álló munkát végzel, a gyaloglás optimális mozgásforma. Átlag napi 8, egyhelyben töltött órával számolva, legalább kb. 30 percet tölts gyaloglássa!. Friss kutatások szerint egészségesebb a napi szinten beiktatott testmozgás, mintha heti pár alkalommal, de egyszerre többet sportolsz.

Hegyi gyaloglás

Egy fokkal már nehezebb, ha dombnak vagy hegynek felfelé gyalogolsz. Több kalóriát égetsz el, mintha síkfelületen haladnál, és a szívedet, tüdődet is hatékonyabban tartja karban. Mivel az izmokat is jó alaposan megdolgoztatod ilyenkor, rövid időn belül látványos változáson megy majd keresztül a tested. Természetesen az erőnléted is javul majd, amire azonban fontos figyelni, az a kényelmes cipő! Akkor is, ha betonon, és akkor is, ha erdei terepen indulsz útnak!

Nordic walking

A gyaloglás ezen formája igényel két speciális botot, amely a síbotokra emlékeztet – biztos Te is láttál már ilyeneket kirándulóknál. A botok dinamikát, ritmust adnak a gyaloglásodnak. Mikor lépsz, ahogy az egyik lábad a talajhoz ér, a másik oldali bottal is érintsd azt! Ezáltal a gyaloglásba aktívan bevonódik a felsőtested is. Ez a technika segít az erőnlét növelésében, és a mozgáskoordináció javításában is. Javítja a vérkeringést, és a teljes testedet átmozgatja, az ízületek felesleges terhelése nélkül.

Mire figyelj?

Akármelyik módját is választod a gyaloglásnak, mindig legyen meg a bemelegítés és a végén a lazítás!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!