5 tünet, ami fehérjehiányra utal

Olvasási idő: 5 perc

A megfelelő mennyiségű fehérjebevitel elengedhetetlen a szervezet számára, mivel ez egy nagyon fontos makro tápanyag. A szövet- és izomépítésnél építőanyagként szolgál, valamint fontos szerepe van a csontok, porcok, enzimek, hormonok és egyéb anyagok termelésében. Nagymértékben befolyásolja az emberi szervezet működését, azonban nem mindegy, hogy kinek mennyi fehérjét igényel a szervezete. Hogyan jelez a testünk, ha nem kapja meg a számára megfelelő fehérje mennyiséget, és hogyan deríthető ki, hogy a szervezetednek mennyi fehérjére van szüksége? Olvass tovább, hogy megtudd!

A fehérjehiány tünetei

1. Csökkent fizikai teljesítőképesség – mivel az izmoknak egy igen fontos építőeleme a fehérje, ezért, ha nem viszünk be elegendő mennyiséget, az izmok összezsugorodása miatt gyengébbnek érezzük magunkat, ezáltal a fizikai teljesítőképesség is romlik.

2. Csökkent szellemi teljesítőképesség – abban az esetben, ha kevés fehérjét fogyasztunk ahhoz képest, amennyit a szervezetünk igényel, a vércukorszint folyamatos ingadozásba kezd, ezáltal kevésbé tudunk koncentrálni, szellemileg sokkal fáradékonyabbak leszünk.

3. Hajhullás – a fehérje a hajhagymák erősítését is szolgálja, ezért, ha a szervezet nem kapja meg a számára megfelelő mennyiségű fehérjét, a hajhagymák meggyengülhetnek, ami a későbbiekben hajhullást eredményezhet.

4. Gyenge immunrendszer – a fehérjének az immunrendszer erősítésében is nagy szerepe van. Ha egészségesek vagyunk, de a megfázás sűrűn jelentkezik, akkor fehérjehiány is állhat a háttérben.

5. Nassolásvágy – ha folyamatosan kívánjuk az édességet, esélyes, hogy a bevitt fehérje túl kevés, mivel az egyik legfontosabb szerepe a vércukorszint egyensúlyban tartása. Éppen ezért, ha nem biztosítjuk a megfelelő mennyiséget a szervezetünknek, kívánni kezdjük a cukros ételeket.

Mennyi az ideális fehérjebevitel?

Az, hogy szükség van a fehérjére, nem azt jelenti, hogy el kell kezdeni ész nélkül fogyasztani a fehérjékben gazdag ételeket. Hogy Neked milyen arányban van rá szükséged, az anyagcseretípusodtól függ, ezért nagyon fontos, hogy megismerd az anyagcseretípusodat. Ezáltal kiderítheted, hogy a szervezeted számára milyen mennyiségben kell biztosítanod a napi fehérje és szénhidrát adagodat. Ha annak megfelelően étkezel, sokkal energikusabb leszel, a diétád sikeresebb lesz, emellett számos pozitív hatását érezheted a szervezetedben. Bővebb információért kattints IDE!

A tápanyagarányok fontosságáról korábbi cikkünkben már írtunk, amiben erről nagyon sok fontos információt megtalálsz.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!