Ezért nem tudsz lefogyni! – fogyás tévhitek 3. rész

Olvasási idő: 5 perc

A cikksorozat első két részében eddig összesen hét fogyókúrás, diétás tévhitet mutattunk be, természetesen cáfolattal és megoldási lehetőségekkel együtt. A harmadik részt olyan tévhiteknek szenteltük, amelyek alapvetően akár igazak is lehetnének, de valamiért mégsem jelentenek valódi, tartós vagy épp egészséges megoldást. Tarts velünk, és szerzed vissza az álomalakodat!

Fogyás tévhit #8 – Laposhas-diéta, avagy 3 nap alatt 2 kiló mínusz…

Mind az online, mind a nyomtatott magazinok imádják az „x nap alatt x kiló fogyás” címeket, ami nem más, mint pszichológiai hadviselés. Tudják ugyanis, hogy az emberek minél gyorsabb és hatékonyabb megoldásokat keresnek a fogyásra, ezek a címek pedig határozottan erről üzennek. A legtöbb fogyás tipp persze, amit bemutatnak, vagy ostobaság, vagy valamilyen részigazság. Ha valakik számára eredményesek is ezek a diéták, akkor sem szabad elfelejteni, hogy a magazinok tömegeket szolgálnak ki, a nagy számok törvénye alapján pedig néhány sikertörténet biztosan lesz. Azonban ezek nem egyedi megoldásokat mutatnak, és nem is céljuk az, hogy jobban legyél. Azok a magazinos fogyás tanácsok, amelyek mégis beválnak, mint például a legtöbb laposhas-diéta, annak köszönhető, hogy a vízhajtásra és az anyagcsere pörgetésre mennek rá. Egy hétvégényi vízhajtó- és hashajtó-kúra után nyilván eltűnik a testedről pár kiló, csak kár, hogy nem a zsírból veszítesz.

Fogyás tévhit #9 – Zöld tea-kúra, turmixnapok, léböjt

A zöld tea élettani hatásaival, antioxidáns tartalmától zsírégető képességéig, a mai napig tele vanaz internet. Bár antioxidánsokban tényleg bővelkedik, a koffein pedig valóban képes segíteni a zsír égetését, nem hanyagolható el az a tény, hogy stimuláns szer, ami bizony kedvezőtlen hormonális hatásokat jelent. Így, ha rövidtávon ég is a zsír, hosszú távon inkább hizlal, mert ennek megfelelő módon stimulálja a hormonműködést.  A léböjt kúra, a levesdiéta, a turmixnapok és barátaik pedig nem a fogyást, sokkal inkább a méregtelenítést szolgálják, zsírégető helyett inkább vízhajtó és salakanyag-eltávolító hatással. Ezek alapvetően nem rosszak, de ne egy 500 szavas cikk alapján ugorj nekik, hanem orvossal konzultálva, lehetőleg felügyelettel. Súlyos esetekben sajnos nagyon durva rosszullétek is kínozhatnak egy orvosi ellenőrzést mellőző kúra során!

Fogyás tévhit #10 – Sokszor keveset enni Napi ötszöri étkezés, háromóránként enni kell!

Ugye, sokszor hallottad, olvastad már? Ez egyáltalán nincs így, illetve egyedi tényezők határozzák meg, valóban szükséges-e. Ami miatt fogyás tippként elterjedt, az az, hogy így elkerülhető az egyszerre sok evés, a kalóriabevitel egyenletesebb. Viszont, ha nem vársz minimum 4-5 órát egy-egy étkezés között, a hasnyálmirigyed lényegében sosem pihenhet, az emésztőrendszeredet folyton terheled, így könnyen kifáradhatnak a szerveid. A napi ötszöri evés nem ajánlott mindenkinek, több tényezőtől is függhet, kinek hány darab napi étkezés az ideális. Min múlik, hogy miből mennyit ehetsz? Mi határozza meg azt, mitől hízol, és mitől fogysz le? Ha a magazinos diétákat ilyen bátran leszóljuk, akkor mégis mit ajánlunk? – Ugye, ezeket kérdezed? Olvass tovább ide kattintvahogy előtted is feltáruljanak a válaszok!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!