Így lesz a lapos fenékből kerek, a túl nagyból pedig ideális méret!

Olvasási idő: 6 perc

A fenekével a legtöbb nőnek gondja van. A körte inkább almára vágyik, az alma fokhagymára, a fokhagyma meg körtére… Nyilván mindenkinek az kell, ami nincs, de szerencsére, az edzés adta lehetőséggel, minden nő formálhat, alakíthat magán.

Az alap alkati adottságok miatt nem éri meg az elérhetetlent hajszolni, ezzel csak felesleges stresszt okozol magadnak, de az nem baj, ha igyekszel az alakodnak megfelelően a lehető legjobbat kihozni magadból. A kulcs az egészséges egyensúly az adottságaid elfogadása és a motiváció között, hogy minél többet tegyél magadért. Fenékforma szerint mutatunk most Neked gyakorlatokat!

Figyelem, minden gyakorlatot csak a saját felelősségedre végezz, mivel nincs melletted edző, aki segíteni tud! Ha azt érzed, hogy nem megfelelő helyen fáj vagy a szokásos izomfájdalmakon kívül mást is érzel, érdemes abbahagynod az adott gyakorlatot vagy könnyíteni rajta.

Így lesz a laposkából formás hátsó – fenékformáló gyakorlatok a dögös idomokért

Ha az a problémád, hogy hiányzik a “gömbölyület”, ott az izomépítés segíthet és minden olyan gyakorlat, ami fejleszti a tájék izomzatát. Ebben segít Neked mindenfajta guggolás:

Ezeket végezheted lábemelésekkel kombinálva is, hogy mikor felállsz, közben felhúzod hol az egyik, hol a másik térded. Ezzel egy kicsit a hasad is edzed, vagy legalábbis, bemelegíted azokat az izmaidat is.

A kitörések nagyon-nagyon hatékonyak, ha popsitájékon rád fér a formálás, ráadásul egyszerre zsírégető hatásúak is, mivel, ha tempósan végzed, esetleg ugrással cserélsz lábtartást, kardió jellegű mozgásnak felel meg. Ha súlyzókat veszel hozzá a kezedbe, akkor pedig kimondottan erősítő gyakorlat.

Edzés fenékre, ha túl nagynak tartod a popsid

Aki alapvetően nagyobb fenékkel, (esetleg hozzá vastagabb combokkal) rendelkezik, az izmok szempontjából is erősebb odalent. És minél többet gyúr rá, annál vaskosabbnak hat majd, tehát Neked nem az erősítés jelenti a tájékkal kapcsolatos problémáid megoldását.

Hogyan tudsz lefaragni a fenekedből? Izmosító gyakorlatok helyett (mint amilyen a guggolás, kitörés vagy a lábsúlyos gyakorlatok), inkább monoton, szálkásító kardió mozgást válassz, hetente legalább kétszer 50 percben, illetve mélyizmokat megmozgató, izmokat megnyújtó edzéstípusokat, ezt hetente háromszor, négyszer egy órában is akár. Ilyenek például a dinamikus jóga, a callanetics, a pilates, a felnőtt balett, illetve ezek keveréke. Kardió mozgásként, ha nem szeretnél semmi ugrálósat, valamilyen táncot válassz, a hastánc és a zumba is hatékony lehet.

Tippünk: mivel 70%-ban a táplálkozásodon múlik az ideális alak, ezért a sportolás mellé mindenképp érdemes számodra kedvező étrendet választani, ami megfelel a szervezeted egyedi jellemzőinek. Ha szeretnéd tudni, hogyan optimalizáld a testsúlyod, formáld a tested, és maximalizáld energiád a táplálkozásodon által, kattints ide!

Ezt a gyakorlatot pedig minden nap iktasd be, hálás leszel érte magadnak:

Kicsi jógahíd

Érdemes ehhez a csodás karcsúsító gyakorlathoz egy egyenletes, keményebb felületre feküdnöd, ami mégsem nyom – például egy leterített tornaszőnyegre. Told ki csípőből magad, miközben a kezeid a földön vannak a tested mellett. Addig emeld, amíg kényelmes. Ha edzenéd a feneked, apró mozdulatokkal felfele tologathatod is a csípődet.

Nem nagy és nem lapos, de nem is feszes? Feszesítő fenékformáló gyakorlatok

A feszesítés két fontos tényezőből áll

Mivel fő oka a kötőszövetek gyengesége (így gyakran narancsbőrrel jár együtt), az első lényeges pontja az étkezés, illetve az általános életmód és tápanyag-bevitel. Rengeteg feszesítő, narancsbőr ellenes tippet szedtünk már össze egy korábbi cikkünkben, ami ide már nem fér el, de egy kattintással elérheted ITT.

A másik fontos tényező a mozgásban szegény életmód, tehát a sportot fontos, hogy beiktasd az életedbe! A fenékformálás szempontjából fontos, hogy a megereszkedést két oldalról közelítsd: az egyik a zsírégetés (a narancsbőr ugye méreganyagokkal teli zsír), a másik pedig az izmok rugalmasabbá tétele, építése. Neked emiatt a fent leírtak kombinációját érdemes alkalmazni, vagyis az erősítő és a kardió gyakorlatokat is vesd be, akár naponta variálva őket!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!