Gyakran fáj a hasad? A fájdalom helyétől függ, miről üzen

Olvasási idő: 5 perc

A hasfájás egy olyan tünet, amire az ember sokszor csak legyint, és azt mondja rá: majd elmúlik. Pedig, ha visszatérő a hasfájásod, esetleg hosszabb ideje fennáll, érdemes lehet utánajárni a dolognak. Mi most olyan egyszerű, hétköznapi betegségeket listázunk, amelyek sokszor állhatnak a hasfájás mögött.

A hasfájás helye meghatározó

A hasfájás különböző pontokon jelentkezhet, a gyomor felső részétől az oldalsó tájékokon át az alhasi fájdalmakig. A kiváltó okok tekintetében természetesen meghatározó, hogy hol érzed a fájdalmat.

1. Ha a hasfájás a szegycsont alatti részen, a gyomor tetején égő érzéssel jelentkezik, akkor valószínűleg reflux vagy gyomorfekély áll a háttérben. Amennyiben étkezés után érzed a fájdalmat, főleg cukros vagy zsíros élelmiszerek fogyasztása után, és fokozott savtermelés is érezhető, esetleg felfelé áramlik a sav, akkor szinte biztos, hogy reflux okozza. Ezzel szemben, ha üres gyomor esetén érzed az égő fájdalmat, gyomorfekély állhat a háttérben.

2. Ha a fájdalom tompább, illetve együtt jár hasmenéssel, puffadással vagy nagyobb mértékű gáztermeléssel, valószínű, hogy laktóz-intolerancia okozza a kellemetlen tüneteket. A Föld lakosságának nagyobb része nem képes rá, hogy feldolgozza a tejcukrot, így valószínűleg sokkal többeknél áll fenn ez a probléma itthon is, mint ahányan tudatában is vannak. Ha a tejtermékek fogyasztását követően érzel bármiféle kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket, érdemes megnézetned, hogyan reagál a szervezeted a laktózra – előfordulhat, hogy intoleranciával állsz szemben.

A laktóz-intolerancia veleszületett betegség is lehet, ha alapvetően nem termelődik a szervezetben, a laktóz lebontásához szükséges laktáz enzim. Emellett azonban az évek folyamán is kialakulhat, például, ha valaki hosszú időn át túl sok tejterméket fogyaszt. Az étel-intoleranciáról és ételallergiáról itt olvashatsz bővebben.

3. A has bal oldalán jelentkező fájdalom, ami a tájék felső-középső részétől az alsó-középső részig húzódik, általános emésztési rendellenességekre, székrekedésre, anyagcserezavarokra utalhat. Ha ez csak egyszer-egyszer jelentkezik, akkor valószínűleg bizonyos élelmiszerek váltják ki, érdemes tehát feljegyezned, mit ettél a hasfájás jelentkezését megelőző néhány napban. Ha gyakrabban érzékelsz ezen a részen hasfájást, keress fel táplálkozási szakértőt! Valószínűleg a nem megfelelő élelmiszerek fogyasztása idézi elő a kellemetlen tüneteket, ehhez azonban komplex anyagcseretípus és hormontípus-diagnosztikára, és a Te típusodnak megfelelő egyedi étrend összeállítására lehet szükség. Erről bővebb információkat ide kattintva találsz. Ha folyamatos fájdalmat érzel már napok óta, akkor érdemes orvoshoz fordulnod!

4. Ha a gyomrod jobb oldalán, annak inkább felső harmadában jelentkezik éles és nem múló hasfájás, illetve görcsös, a jobb vállad felé kivetülő fájdalom, előfordulhat, hogy epeköved van. Ez akkor jön létre, mikor az epeváladék összetétele megváltozik, és kövek csapódnak ki belőle. Megerősíti ennek gyanúját, ha kimondottan fűszeres, zsíros ételek után érzed a görcsöt. A kövesedést okozhatja cukorbetegség, elhízás, magas koleszterinszint – tehát összességében minden, ami a nem megfelelő táplálkozással is összefügg. A fájdalmat az epehólyag többszörös, kényszerű összehúzódása váltja ki, mivel a kövekkel elzárt vezetéken keresztül, az epeváladék nem tud a tápcsatornába ürülni, és egyenesen a nyombélbe jut.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!