Mi történik a testeddel, ha elhagyod a fehér kenyeret?

Olvasási idő: 6 perc

A fehér kenyér a fogyni vágyók egyik legnagyobb mumusa – talán nem véletlen az sem, hogy minden diétában az első kiiktatandó ételek közt szerepel. A hibát úgy követik el ezekkel a tanácsokkal, hogy alapvetően a kenyeret bélyegzik rossznak, pedig nem mind káros a szervezetre, illetve az alakra. A fehéret viszont tényleg érdemesebb elhagyni – miért is?

A fehér kenyér…

…finomított szénhidrát, akárcsak a cukor – glikémiás indexe magas, felszívódása gyors, és a belőle fel nem használt energia szinte azonnal a zsírraktárakba megy. Ráadásul, mivel erősen megnyomja a vércukorszintet, ingadozást idéz elő, és az ember gyorsan éhes lesz tőle, általában valami hasonlóan szénhidrátban gazdag ételre. Ebből nagyon könnyen kialakul egy függőségi állapot, hiszen újra meg újra kívánni fogod a finomított szénhidrátokat.

A fehér kenyér elhagyásának – főleg, ha a cukor elhagyásával kombinálod – az egyik első áldásos hatása, hogy már néhány nap alatt megszűnik a szénhidrátfüggőség és a sóvárgás. Szakértők szerint az első 9 nap valóban nem könnyű, de ha megfelelő szénhidrátforrásokat fogyasztasz, teljes kiőrlésű kenyeret, zöldségeket például, idővel könnyedén legyőzheted a függőséget a finomított változatoktól.

Miért nem kedvező a fehér kenyér?

  • nincs rosttartalma – ami a teljes kiőrlésű változatoknak még megvan;
  • üres kalóriaforrás, lényegében vitamin- és ásványi anyag-tartalom nélkül;
  • nem táplál, nem biztosít energiát;
  • ingadozik tőle az energiaszint, mivel gyorsan nyomja meg a vércukorszintet, ami aztán hirtelen leesik.

Mi történik közvetlenül azután, hogy leállsz a fehér kenyér fogyasztásával?

Gyors fogyás következik be, de mielőtt beleélnéd magad: ez első körben nem a zsírraktárakból történik. Csak vizet veszítesz elsődlegesen azzal, ha csökkented a finomított szénhidrát bevitelét, de első körben erre is szükség van, meg kell válnia a szervezetnek a visszatartott víztől. A tartós és zsírból történő fogyás ezután szokott következni, mivel később a zsírraktárakból is beindul a fogyás, de ehhez kell néhány hét kenyér nélkül.

Illetve, a kenyér vagy akár a cukor elhagyása egy megoldás, de ha tényleg változtatni akarsz a testeden, és egészséges módon, hosszútávú eredményt szeretnél elérni, érdemes komplex megoldást választanod. Ami egyedi, személyre szabott, és azt is elmondja, (a klasszikusokon kívül, mint a kenyér vagy a cukor), mit nem szabad még fogyasztanod az egyedi jellemzőid alapján.

A Metabolic Typing anyagcseretípus mérés pont ilyen! ITT tudsz részletesen utánaolvasni.

Emellett a fehér kenyér – illetve a finomított szénhidrátok – elhagyása általában pozitívan hat a bőröd állapotára: kevesebb lesz a pattanásod és a száraz foltok is, egyenletesebb lesz a bőrfelszíned, kevésbé lesz puffadt az arcod. Ha a fehér kenyeret rostban gazdag teljes értékűre cseréled, az anyagcsere működésed is javulni fog, hatékonyabb és gyorsabb lesz.
A negatív hatások közül kezdetben úgy érezheted, kevesebb energiád van és csökken a teljesítményed, de ha követed a fent említett, személyre szabott táplálkozást, vitalitási szinted gyorsan helyreáll majd.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!