Ezért híznak a nők a terhesség után

Olvasási idő: 6 perc

Nagyon sokan úgy tudják, hogy a nők a terhesség ideje alatt híznak leginkább, azonban sok nő a szülés után hízik el, és nem előtte. Ennek természetesen számos oka lehet, ezeket szedtük most össze.

Kialvatlanság

A kialvatlanság jelentősen megterheli az immunrendszert és idegrendszert. A gyakran felriasztott kismama nassolással próbálja meg levezetni a feszültséget, ami még nehezebb annak, aki egész nap otthon van. Ezekkel a nassolásokkal és csipegetéssel észrevétlenül rakódnak a kilók, mivel a nap végére rengeteg plusz, felesleges kalória kerül a szervezetbe.

Szoptatás és hízás

Sokan mondják, hogy a szoptatásnak köszönhetően olvadnak a kilók. Igen ám, azonban, ha közben cukros üdítőket fogyasztanak a kismamák, hogy csillapítsák a szoptatás utáni szomjúságot, vagy ha az éjszakák nassolással telnek, míg a baba fent van, nem csak hogy fogyás nem következik be, hanem a kismama egyenesen hízni fog. Abban az esetben, ha a kismama figyel a táplálkozásra, csökkenti az esélyét az elhízásnak.

Mozgásszegény életmód

Sok kismama hajlamos arra, hogy a mozgáshiányát a kevés szabadidejére fogja. Tény, hogy ha van egy baba a háznál, az rengeteg időt és energiát elvesz, azonban az egészség, valamint a hízás elkerülésének szempontjából nagyon fontos az elegendő mozgás beiktatása a mindennapokba. Már az is sokat számít, ha hosszú sétákat teszel a babakocsival, illetve rengeteg videó található az interneten, amik 10-15 percben mutatnak be különböző gyakorlatokat.

Inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája, ami komoly elhízáshoz is vezethet. Sok esetben az emberek nem is sejtik, hogy esetükben is jelen van. Ha nagyon sok inzulint termel a szervezet, az azt jelenti, hogy a sejtjeink rezisztenssé váltak a cukorral szemben. Ilyen esetben előfordul a gyakori éhség, mivel a zsírraktárak gyarapodnak, így a test hízik. Sok esetben a terhesség tervezése előtt derül ki, hogy valaki inzulinrezisztens, ilyenkor – vagy ennek elkerülése érdekében – érdemes inzulinrezisztencia barát ételeket fogyasztani.

Pajzsmirigyprobléma

Nem minden esetben függ össze a súlygyarapodás az életmóddal, ilyenkor gyakran valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. Sok nőt érintenek pajzsmirigyproblémák szülés után, aminek kezelése nagyon fontos, mert komoly következményekkel is járhat. Pajzsmirigy problémák esetén kiemelkedően fontos a személyre szabott, típusnak megfelelő táplálkozás, azonban a pajzsmirigy betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenthetjük azzal, ha megfelelően étkezünk, ezáltal is kímélve pajzsmirigyünket. A hormonális változást és a felborult anyagcserét a szervezet öngyógyító folyamataival állíthatod vissza, ezért fontos, hogy ismerd az anyagcseretípusodat, valamint annak megfelelően étkezz. Hogy megtudd, számodra mik a megfelelő, egészséges ételek, valamint, hogy megismerd anyagcseretípusodat, érdemes bejelentkezned egy mérésre, ahol személyedre szabott tanácsokat kaphatsz. Anyagcseretípus-mérésünkről ide kattintva kaphatsz bővebb információt.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!