Ezekben a gyümölcsökben van a legtöbb cukor! Vigyázz velük!

Olvasási idő: 5 perc

A gyümölcsök egészségesek, és ilyenkor, nyáron sok diétázó gondolja úgy, hogy “rendes” vacsora vagy reggeli helyett, esetleg desszertként gyümölcsöt fogyaszt. Egy-egy fajtával ez nem is baj, de akad jó néhány, amely magas cukortartalmának köszönhetően bizony hizlalhat! Mutatjuk, melyek ezek.

Görögdinnye

A nagy nyári kedvenccel 100 grammonként 6-8 gramm cukrot viszel a szervezetedbe, de ennél nagyobb mennyiséget eszel meg egy “dinnyézés” alkalmával – kb. 17-18 gramm cukrot viszel be ilyenkor. Emellett egyébként vizet, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, de azért a fogyasztásával jobb, ha vigyázol, főleg az esti órákban.

Cseresznye

Szintén kb. 18 gramm cukrot fogyasztasz el egy cseresznyézés alkalmával, ha kb. egy bögrényi mennyiséggel számolunk. Mint a bogyós gyümölcsöknek általában, ennek is igen magas antioxidáns tartalma van, de ha fontos az alakod, inkább a málna vagy az áfonya mellett tedd le a voksod!

Mindenkit ugyanúgy hizlalnak a gyümölcsök?

Nem, táplálkozási típustól és hormondominanciától is függ, hogy kire miként hatnak a gyümölcsök, illetve az azokban található fruktóz. A fehérjetípusok számára alapvetően veszélyesebb, mint a szénhidráttípusoknak, illetve agyalapi és pajzsmirigy dominanciával is inkább kerülni érdemes őket – míg a petefészek vagy a mellékvese típusnak bizonyos mértékben a gyümölcs is beleférhet az étrendjébe.

Tanácsadásra van szükséged? Gyere el hozzánk, ide kattintva tudhatsz meg részleteket szolgáltatásainkról.

Szőlő

Szőlőből egy bögrényi adag 23 gramm cukor bevitelét jelenti, tehát abszolút ez a gyümölcs a győztes a cukorversenyben. Ennek fényében a bor sem éppen a diétás italok közé tartozik, noha egy-egy pohár vörösborra szokás azt mondani, hogy egészséges. Ha nagyon szereted a szőlőt, igyekezz egy-két szemnél megállni, tehát csak kóstolónyit egyél belőle!

Füge

100 gramm füge 16 gramm cukrot tartalmaz, és minél érettebb példánnyal van dolgod, annál több a cukor is benne. A szárított füge pedig a legtöbb esetben (hiába édes magától is), még hozzáadott cukrot is tartalmazhat, így mindenképp tiltólistás.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!