Folyamatosan puffadsz, nem megy le a hasad? Akkor ezeket NE edd!

Olvasási idő: 5 perc

Amikor valakinek nem megy le a hasa, pedig odafigyel az étkezésére, sportol – tehát minden adott lenne ahhoz, hogy végre elérje a célját – nem árt körbenézni a hűtőben és a kamrában, mi van otthon. Néhány, alapvetően a reform táplálkozás részét képező étel ugyanis kifejezetten rosszul hat pocak tájon. No, nem azért, mert hizlalna bármelyik is, hanem azért, mert puffasztanak. Egy érzékenyebb emésztőrendszer esetén pedig, ennek jól látható következményei lehetnek.

Mit jelent az, hogy puffasztó étel?

Alapvetően egyes szénhidrátokhoz köthető az, ami erőteljesebb puffadást idéz elő az arra érzékenyebbeknél. Ezeknek a felszívódása a szervezetben nem megfelelő, a kellemetlen tünetek pedig ennek köszönhetően jelennek meg. A puffadás mellett például az alábbiak:

  • gyakori székrekedés és/vagy hasmenés,
  • lassú anyagcsere,
  • gyakori puffadás,
  • gyakori hasi fájdalom, görcsölés.

A szénhidrátok hasi puffadást kiváltó csoportjai:

1. Fermentábilis oligoszacharidok

Ide tartoznak például általában a gluténtartalmú gabonafélék, mint a

  • búza,
  • árpa,
  • rozs,
  • tönkölybúza.

Emiatt nemcsak azoknak érdemes kipróbálni a gluténmentes táplálkozást, akik bizonyítottan érzékenyek erre a fehérjevegyületre, hanem bárkinek, akinek nem megfelelő az emésztése. Hiszen könnyen lehet, hogy a glutén ekkor is irritációt vált ki, csak látványosan nem köthető hozzá a probléma.

Ha biztosan szeretnéd tudni, van-e érzékenységed a gluténre vagy bármilyen más élelmiszerre, javasolt egy étel intolerancia vizsgálatot elvégeztetni.

Szintén FO-k találhatók a hüvelyesekben és a hagymafélékben – bár ezek az ételek köztudottan okozhatnak puffadást és más, kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket.

2. Fermentábilis diszacharidok

Ezek a szénhidrátok a tejben, illetve tejtermékekben fordulnak elő, tejcukor formájában. A laktózfogyasztás kapcsán tehát elmondható ugyanaz, mint a glutén esetén: attól még, hogy valaki nem érzékeny rá kimutathatóan, nem biztos, hogy jót tesz neki a bevitele.

3. Fermentábilis monoszacharidok és poliszacharidok – a természetesen édes ízek

A gyümölcsökben található természetes cukor, vagyis a fruktóz sorolhatók az első kategóriába, de pl. a mézben vagy különböző más, természetes forrásból származó édesítő anyagokban, szirupokban is ilyen szénhidrátok találhatók – és nem véletlen, milyen sokan panaszkodnak arra, hogy nem érzik jól magukat ezek fogyasztását követően. A fermentábilis poliszacharidok forrásai szintén a gyümölcsök és egyes természetes édesítők – például a szeder, a szorbitol vagy a xilit.

Ha pedig igazán személyre szabottan szeretnél táplálkozni és pontosan csak olyan ételeket és olyan módon bevinni, amelyek jót tesznek Neked, tudd meg anyagcseretípusdat, és választ kapsz mindezekre!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!