Milyen edzést válassz, ha fogyni, és milyet, ha izmosodni akarsz? 2. rész

Olvasási idő: 5 perc

Nem jelent komolyabb gondot a túlsúly, viszont azt érzed, szeretnél erősebb, tónusosabb, esetleg feszesebb lenni? Akkor ez a cikk Neked szól. (Amennyiben a fogyás az elsődleges cél, akkor ezen cikkünk 1. részét érdemes elolvasnod.)

A zsírégetéssel szemben számodra az izmaid fejlesztése a lényeg. Ehhez az egyik legjobb megoldás, ha személyi edzőhöz fordulsz, ő tud Neked ugyanis célzottan megfelelő gyakorlatokat adni, és tudja, az egyes izmok és izomcsoportok hogyan fejleszthetők. Arról nem is beszélve, hogy ez a lehető legbiztonságosabb megoldás.

Mégis inkább az otthoni edzést választanád vagy csoportos órákra járnál csak el? Az előbbit minden esetben csak saját felelősségre végezd, hiszen ilyenkor nincsen szakértő a közeledben, aki segíteni tudna.

Milyen erősítő edzések javasoltak?

A konditeremben ne félj a súlyzós edzésektől! Ha szálkásítani és feszesíteni akarsz, akkor kis súlyokkal, de nagyobb ismétlésszámban végezz gyakorlatokat, hogyha viszont határozottan izmokat építenél, akkor jöhetnek a nagyobb súlyok is! Ehhez viszont mindenképp kérj legalább egy alkalomra a szakértői segítséget, otthon ne próbálkozz inkább!

A súlyzós edzésen kívül a legjobb erősítő edzések és gyakorlatok minden olyasmi, amit a saját testsúlyoddal végzel, a funkcionális edzés keretein belül például sok az ilyen: összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Mi ez pontosan?

A funkcionális edzés olyan mozgástípusokra épül, amelyek a hétköznapi mozgások során előfordulnak, például ilyenek a guggolások, húzó-toló mozdulatok.

Hogyan hat?

A legtöbb mozgásformától abban különbözik, hogy nem egyes izomcsoportokat mozgat át, hanem a test egészére koncentrál, tehát egységesen, egyenletesen formálja azt. Többféle edzéstípus létezik a funkcionális fogalmán belül, az egyik legismertebb ezek közül a TRX, amely során a gyakorlatokat végzők a saját testsúlyukkal dolgoznak.

Kinek ajánlott?

Mivel többféle funkcionális edzés típus létezik, akár a kezdők vagy komolyabb túlsúllyal rendelkezők is megtalálhatják a számukra megfelelőt. Segít abban, hogy állóképességet szerezz, hiszen megerősíti a tartóizmokat, és növeli az edzettségi szintedet is.

Otthon végzett gyakorlatokhoz nézd át korábbi cikkeinket, amelyekben részletesen bemutattuk a legjobbakat! Egy kis ízelítő a cikkek közül:

 

Fáradt vagy a sportoláshoz, kevés az energiád? Válaszd az anyagcseretípus szerinti táplálkozás módszerét, mely segít visszaszerezni az életerődet, továbbá elérni az optimális alakodat, fejleszteni az izmaidat!

Továbbá, ha valami lazábbra vágysz, szintén a saját testsúlyoddal dolgozol a pilates, illetve a body art órákon is, itt az erősítés mellett nagyon sok nyújtást is végzel közben, tehát hajlékonyabb leszel, megszűnik az izmaid merevsége.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!