Nyárig elmúlhat a narancsbőr 90%-a

Olvasási idő: 6 perc

Nyárig elmúlhat a narancsbőr 90%-a
Ha Téged is érint, ezeket a tippeket fogadd meg!

A narancsbőr, másnéven cellulit, a nők legalább 70%-ának életét megkeseríti, különböző testtájakon a felkartól a lábszárig, de jellemzően a comb oldalsó és hátulsó részén, illetve a fenéken. A média előszeretettel állítja be “szörnyű” és “csúnya” dologként, noha ez annyira általános probléma, hogy a legtöbben már észre sem veszik igazán. Persze ettől függetlenül a nők nagyobb részének az a célja, hogy a sajátjuktól megváljanak.

Azonban van egy nagyon jó hírünk: lehet tenni a narancsbőr ellen, és ha nem is 100%-os, de látványos hatást érhetsz el tippjeinkkel. Ráadásul minden, amit alapvetően a narancsbőr ellen teszel, valójában a teljes testednek, szervezetednek, egészségednek jó.

Mi a narancsbőr?

A narancsbőr helyi szintű zsírfelhalmozódás, amely hepehupássá teszi a bőrfelszínt, gyakorlatilag kis “zsírcsomók” vannak ilyenkor a bőrfelszín alatt.

A legfontosabb: miért alakul ki egyáltalán a narancsbőr?

Régen sokkal ritkább volt a narancsbőr, köszönhetően a táplálkozásnak, illetve a természetes életmódból fakadó nagyobb mennyiségű mozgásnak. Ebből következik, hogy a narancsbőr két fő oka a táplálkozás, illetve a mozgásszegény életmód. Emellett, genetikai tényezők is állhatnak a hátterében: örökölten gyenge kötőszövet, illetve a hormonműködés.

Milyen ételek okoznak narancsbőrt, tehát mit érdemes elhagynod, hogy felvedd a harcot a cellulit ellen?

 • adalékanyagokban gazdag élelmiszerek: félkész ételek, előre csomagolt, zacskós, dobozos ételek, ételízesítők, leveskockák, gyorséttermi fogások, sós és édes ropogtatni- illetve nassolnivalók;
 • finomított szénhidrátok: a fehér cukor és a fehér liszt sem kedvező cellulit szempontjából;
 • kávé: bár nem bizonyított, a kávé belülről látványosan ront a narancsbőr helyzetén;
 • túlzottan erősen fűszerezett ételek;
 • amennyiben petefészek-hormondominanciád van, a zsíros tejtermékek sem kedvezőek.

Mi az, amit viszont érdemes beiktatni narancsbőr ellen?

 • nagyobb mennyiségű tiszta víz – napi 2,5-3 liter;
 • magas víztartalmú zöldségek – például jégsaláta, uborka;
 • sok nyers zöldség, illetve bogyós gyümölcsök;
 • összetett szénhidrátok, rostban gazdag ételek – például teljes kiőrlésű gabonák;
 • napi 2 dl csalántea, ízesítetlenül és éhgyomorra.

Fontos, hogy a szervezeted optimális működésében, a méreganyagok leadásában, illetve a tápanyagok megfelelő hasznosításában az anyagcseretípusodnak megfelelő táplálkozás sokat segíthet. Mivel a narancsbőr is valamilyen rendellenes működésre vezethető vissza, ezért ez ellen is megoldást jelent az emésztőrendszered támogatása, a számára megfelelő ételekkel – a hormontípusod figyelembevételéről nem is beszélve. Mindezekre anyagcseretípus mérésünkön kaphatsz választ.

Testmozgás: mennyi, és milyen mozgásokat végezz?

Alapvetően fontos, hogy végezz hatékony zsírégető mozgásokat. A legjobb testzsír-csökkentők a váltott intenzitású, vagyis az intervall- és a tabata-edzések.
Továbbá a feszes, tónusos hatás érdekében fontos, hogy a mélyizmokat is fejleszd, ezt legjobban súlyzós és saját testsúlyos gyakorlatokkal tudod megtenni.

Mi a helyzet a narancsbőr ellen bevethető, felületi kezelésekkel?

Alapból belső problémáról van szó, tehát főként ilyen módon tudsz hatékonyan tenni a narancsbőr ellen. De mivel egy nagyobb része ezeknek a bőrfelület alatt található szinte közvetlenül, ezért érdemes lehet – kizárólag kiegészítésként, nem önálló kezelésként – bevetni külső segítséget is. Továbbá, mivel a vér- és nyirokkeringéssel is összefüggésben áll narancsbőr kialakulása, olyan módszereket is érdemes alkalmazni, amelyek ezeket felpörgetik.

Mit vess be narancsbőr ellen?

 • krémek közül az alábbiakat tartalmazók a leghatékonyabbak: hyaluronsav, fahéjolaj vagy fahéjkivonat, paprikaolaj vagy -kivonat, kávékivonat. Továbbá fontos, hogy ezeket mindig alaposan masszírozd be, mert a masszázzsal javítod a keringést;
 • folpackos tekercseléssel is felviheted ezeket a termékeket, és rajta hagyhatod több órán át a hatékonyság növelése érdekében;
 • hatékonyan segít a luffa szivacsos radírozás és a közönséges kávézaccal való radírozás is;
 • infra-, vákuumos, továbbá sima “rezegtető” masszázsgépet is használhatsz, mert ezek is segítenek a felhalmozódott zsírréteg bontásában, a bőrfelszín egységesítésében;
 • a méregtelenítést, illetve a keringés javítását segíti a hideg-meleg váltózuhanyzás is.

Mennyi tehát az annyi – hány kiló fogyás egészséges?

Szakértők a heti fél-1 kg leadását tartják egészségesnek és ideálisnak, ilyenkor nagyobb eséllyel a zsírbontás indul meg. A többletsúly leadása fokozatosan történik, így a hatás is tartósabb lesz, valamint van idő hozzászokni a változásokhoz. Ekkora fogyásnál a bőrödet is kíméled, nem fog olyan látványosan megnyúlni, mintha gyorsabb ütemben válnál meg a többletsúlyodtól. Persze előfordulhat, hogy valakinek teljesen egészséges körülmények közt is gyorsabb ütemben megy a súlyvesztés, míg másnál lassabb a folyamat. Nagyobb többletsúlynál az első kilók gyorsabban indulnak meg – akinek viszont csak 6-7 kiló feleslege van, lehet, hogy sokkal lassabban fogy.

Mennyit kell enni ahhoz, hogy a fogyás sikeres legyen hosszabb távon is?

A lényeg, hogy ezt mindenképpen személyre szabottan kell meghatározni, amit befolyásol az életkor, a nem, a testsúly, a fizikai aktivitás, illetve a kitűzött cél.

A drasztikus fogyókúrák hatására a test raktározó üzemmódba kapcsol, lényegében veszélyeztetve érzi magát a kiéheztetés miatt, emiatt lelassítja az anyagcsere folyamatok ütemét. Miközben a tartós fogyás és egészséges szervezet egyik fő ismérve az optimálisan működő anyagcsere folyamatok. Ehhez viszont enni kell, hiszen a folyamatosság tartja fenn a működést. Az nem mindegy csak, hogy mennyit és mit eszünk.

Az, hogy kinek pontosan mennyi a napi kalóriaszükséglete az egészséges ütemű fogyáshoz, egyéni tényezőkön múlik. A fogyás egészségügyi szempontból is szükséges mértékétől az egyéni célkitűzésekig, több minden határozhatja meg. Az anyagcseretípus mérésen az egyéni tényezők figyelembevételével, közösen kerül meghatározásra a napi szükséges kalória- és tápanyag-bevitel.

Jelentkezz anyagcseretípus mérésre, hogy végre tartós legyen a fogyás, és akár egy életen át követhető az étrend!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!