Hány kalóriát egyél naponta ahhoz, hogy lefogyj, és ne hízz vissza?

Olvasási idő: 6 perc

A fogyni vágyók számára létezik két olyan kérdés, mely nélkül nehéz lesz a tartós fogyást elérni: mennyi kalóriát kell enni naponta, és mennyi fogyás ideális hetente? Ezekre adjuk most meg a választ, tényekkel és okokkal alátámasztva.

A tartós fogyás ezen múlik

Mindenki, akinek célja a fogyás, szeretne gyorsan és tartósan megválni a pluszkilóktól. Azonban a gyors fogyás sajnos kizárja azt, hogy a megoldás tartós legyen, mert a tested nem a hosszú távú súlyvesztésnek kedvezően reagál.

Túl gyors ütemű fogyás alapvetően a koplalással vagy drasztikus étrenddel érhető el: komoly kalóriadeficittel, egyes ételek teljes kizárásával, sok esetben komplett makro-tápanyagok- általában a szénhidrát – kizárásával próbálkoznak az emberek. Természetesen ott vannak még a jól ismert villámdiéták is, amelyek csak kúraszerűen írják elő egyes ételek fogyasztását/nem fogyasztását, esetleg csodaturmixok, fogyasztóteák bevetését. Ilyenkor óhatatlanul történik súlyvesztés – épp csak az a nem mindegy, honnan.

A célod ugyanis a tartós fogyás érdekében, hogy a zsírtól szabadulj meg, ilyenkor viszont a szervezet az első, és legkönnyebben mozdítható dolgokból kezd el veszíteni: vízből, majd az izmokból. A zsír csak akkor indul el lefelé, ha hosszabb ideig folytatsz egy-egy kúrát, ami valljuk be, nem könnyű. Az “egy hét alatt 4 kiló mínusz”-típusú elvek tehát, ha működnek is a gyakorlatban, nem segítenek a valódi célok elérésében.

Mennyi tehát az annyi – hány kiló fogyás egészséges?

Szakértők a heti fél-1 kg leadását tartják egészségesnek és ideálisnak, ilyenkor nagyobb eséllyel a zsírbontás indul meg. A többletsúly leadása fokozatosan történik, így a hatás is tartósabb lesz, valamint van idő hozzászokni a változásokhoz. Ekkora fogyásnál a bőrödet is kíméled, nem fog olyan látványosan megnyúlni, mintha gyorsabb ütemben válnál meg a többletsúlyodtól. Persze előfordulhat, hogy valakinek teljesen egészséges körülmények közt is gyorsabb ütemben megy a súlyvesztés, míg másnál lassabb a folyamat. Nagyobb többletsúlynál az első kilók gyorsabban indulnak meg – akinek viszont csak 6-7 kiló feleslege van, lehet, hogy sokkal lassabban fogy.

Mennyit kell enni ahhoz, hogy a fogyás sikeres legyen hosszabb távon is?

A lényeg, hogy ezt mindenképpen személyre szabottan kell meghatározni, amit befolyásol az életkor, a nem, a testsúly, a fizikai aktivitás, illetve a kitűzött cél.

A drasztikus fogyókúrák hatására a test raktározó üzemmódba kapcsol, lényegében veszélyeztetve érzi magát a kiéheztetés miatt, emiatt lelassítja az anyagcsere folyamatok ütemét. Miközben a tartós fogyás és egészséges szervezet egyik fő ismérve az optimálisan működő anyagcsere folyamatok. Ehhez viszont enni kell, hiszen a folyamatosság tartja fenn a működést. Az nem mindegy csak, hogy mennyit és mit eszünk.

Az, hogy kinek pontosan mennyi a napi kalóriaszükséglete az egészséges ütemű fogyáshoz, egyéni tényezőkön múlik. A fogyás egészségügyi szempontból is szükséges mértékétől az egyéni célkitűzésekig, több minden határozhatja meg. Az anyagcseretípus mérésen az egyéni tényezők figyelembevételével, közösen kerül meghatározásra a napi szükséges kalória- és tápanyag-bevitel.

Jelentkezz anyagcseretípus mérésre, hogy végre tartós legyen a fogyás, és akár egy életen át követhető az étrend!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!