Ingyen van, megszépít, és segít fogyni is – mi az?

Olvasási idő: 5 perc

Bizonyára gyakran hallottál már az alvás egészségre gyakorolt kedvező hatásairól – de pontosan mennyi az elegendő mértékű alvás, és azon kívül, hogy kipihentebb leszel utána, mi történik? Összeszedtük az elégséges alvás külsőre és a belsőre gyakorolt hatásait.

Mennyi alvás az ideális?

A gyakran emlegetett 8 órás alvás az újabb kutatások szerint is ideális. Arról azonban ritkán esik szó, miért tartják hatékonyabbnak az éjfél előtti pihenést? Ennek hormonális okai vannak. Az alvást segítő hormon, a melatonin ugyanis a sötétedés hatására kezd el termelődni, míg világosodáskor alábbhagy. Tehát a sötétedést követő órákban az alvás sokkal hatékonyabb, mélyebb, s ezáltal pihentetőbb lehet, mint a hajnali órákban.

Kompenzálható a kimaradt alvás?

Kutatások alapján kiderült, hogy a tartós alvásmegvonás nem kompenzálható. Nyilván egy-egy rossz vagy épp átmulatott éjszaka még igen, de ha valaki tartósan nem alszik eleget, hanem csak 4-6 órát naponta, ezt az alváshiányt a hétvégi alvás nem teszi majd helyre. Még akkor sem, ha utána kipihentnek érzi magát az ember.

Mit tesz az elegendő alvás kívül és belül?

  • Szebb bőr és ragyogó szempár

Az alvás szerepe a szervezet és a sejtek regenerálása, beleértve a bőrt és más szerveket is. Így a bőr sokkal frissebb, egészségesebb lesz. A ráncok kialakulását is késlelteti az elegendő alvás, segít ugyanis megőrizni a bőr rugalmasságát. A tekintetet is frissíti: egyrészt, mivel eltűnnek a szem alatti sötét karikák, másrészt, mert maga a szem is „kipiheni magát”, nem lesz véreres, piros és fáradt.

  • Gyulladáscsökkentő hatása is van az elegendő alvásnak

A nem megfelelő mennyiségű és mélységű alvás hatására a szervezetben megnövekedhet a gyulladásos fehérjék mértéke. Ez felelős lehet például a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásáért is.

  • Segít elkerülni a hízást

Észrevetted már, hogy amikor kevesebbet alszol, akkor intenzívebben jelentkezik az éhségérzet is és szinte egész nap falatoznál valamit? Azért van, mert a tested a pihenés elmaradása miatt, kevesebb energiából kell, hogy gazdálkodjon, és így próbál többet nyerni. Viszont, ha megfelelően kialszod magad, ezek az éhségrohamok elkerülhetővé válnak, így az alakodat is megőrizheted. Emellett az anyagcsere működését is pozitívan befolyásolja a megfelelő mennyiségű alvás, tehát aki eleget alszik, annak hatékonyabban működnek emésztési folyamatai is.

Persze, a megfelelő energiaszint eléréséhez, illetve annak megtartásához az sem mellékes, milyen ételeket fogyasztasz. Érdemes odafigyelned a szervezeted igényeire, mind az anyagcsere-működésed, mind a hormondominanciád befolyással lehet rá, milyen ételektől leszel energikus a nap folyamán. Többet erről innen (linkünk) tudhatsz meg.

  • Memória és koncentráció

A frissesség nem csak fizikai, hanem mentális-szellemi szinten is kifejti a hatását. Aki kialussza a napi szükséges nyolc óráját, rendszerint hatékonyabban képes koncentrálni, jobban teljesít például a munkahelyén, tisztábban, gyorsabban gondolkodik, ráadásul az emlékezőtehetsége is jobb.

  • Stressz és váratlan helyzetek kezelése

Azok, akik kipihentebbek, és elegendő mértékű alvás jellemzi a mindennapjaikat, általában jobb problémamegoldók, a váratlan helyzetekre gyorsabban, hatékonyabban reagálnak, illetve rugalmasabbak is ezekben a szituációkban. Emellett a stresszt is könnyebben képesek kezelni, és kevésbé hajlamosak tartós feszültségre.

Ha szeretnéd jobban megismerni a saját tested működését, és elmélyedni egy módszerben, ami segít eligazodni a táplálkozásban, ezen a linken találsz további információkat!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!