A fenékforma 4 típusa, ami sok mindent elárul rólad

Olvasási idő: 8 perc

Ahogy a hátsód gömbölyödik, úgy hízol máshova is – és mindennek hormonális okai vannak. Te tudod, hogy milyen hormondominanciával rendelkezel?

1. Csepp (vagy fordított szív) alakú fenék

 

Akinek ilyen feneke van, az leginkább altáji hízásra hajlamos. A has laposabb, a vállak keskenyebbek, combokon és a popsin azonban már akkor láthatók a pluszkilók, ha csak egy kicsit szed fel, ezért ezek a testrészek a veszélyzónák. Jellemző a narancsbőr kialakulása.

Milyen hormonális befolyás jellemző rá?

Valószínűleg a petefészked a domináns hormontermelő, ennek “hála” lehet hízni ilyen nőies testtájakra.

Milyen ételek stimulálják ezt a hormontermelőt, ezzel pluszkilókat pakolva Rád?

 • csípős ételek
 • zsíros húsok, húskészítmények – pl. vörös hús, kolbász és szalámifélék
 • tejtermékek – főleg a zsírosabbak, mint amilyenek a kemény sajtok is.

A tejtermékek helyett összességében érdemes valami mást választanod, ezzel már korábban foglalkoztunk. Ha kíváncsi vagy, hogy mit válassz, kattints ide!

2. Fordított háromszög formájú, vagyis kicsi popsi

Akinek ilyen alakú a feneke, nincs rá hajlama, hogy fartájékra hízzon. A lábai, combjai is karcsúak, izmosabbak, erősek a kötőszövetek, a csípő vékony, atletikus, narancsbőr sem nagyon jellemző.

Ezzel szemben a felsőtest a problémásabb. Jellemzően nagyok a mellek és széles a váll. Kimondottan hasra hízékony típus, erős, kerek, kiálló hasfallal az esetek többségében.

Tudtad, hogy ez a veszélyesebb hízástípus?

Ebben az esetben fokozottan ügyelni kell arra, mit eszik, hiszen a zsigeri zsírosodásra is van hajlama, ami erősen egészségkárosító hatású hosszabb távon.

Milyen hormondominancia jellemző?

Nagy valószínűséggel a mellékvese a domináns hormontermelő szerv. Az alábbi ételek stimulálják főleg, amelyek idővel a kellemetlen, hasi hízást is okozzák:

 • vörös húsok, belsőségek
 • sós rágcsálni valók
 • alkohol

3. A gömbölyű popsi

Ebben az esetben a fenék lehet kisebb vagy nagyobb, a lényeg, hogy viszonylag gömbölyű, szabályos és arányos. Akinek ilyen feneke van, hízni kevésbé hízik rá, nagyjából stabilan tartja a formáját.

A testalkat többi része is arányos, ha hízik, a végtagjai viszonylag karcsúak maradnak, inkább úszógumi lesz, esetleg a comb külső fele “párnásodik”.

Ezt a fajta alkatot és hízási típust a pajzsmirigy hormondominanciája okozza, amelyet az alábbi ételek stimulálnak és fárasztanak ki idővel, hízást okozva:

 • a gyors felszívódású, „rossz” szénhidrátok, pl fehérlisztes termékek, édességek, alkohol
 • a gyümölcsök
 • a koffein – pl. kávé, zöld tea

Ennél a típusnál kevésbé a hízás maga jelent veszélyforrást, sokkal inkább a sok-sok szénhidrát bevitele miatt kialakuló betegségek, kiemelten az inzulinrezisztencia, illetve, érthető okokból, a pajzsmirigy betegségei.

Az IR-ről ide kattintva tudhatsz meg többet, például azt is, veszélyben vagy-e.

4. A szögletes popsi

Ez a fenékforma rendszerint laza, gyenge kötőszövetekkel párosul. A hízás puhán, babaháj szerűen mindenhova történik, a hasra, végtagokra, sőt, gyakran arcra is. Ennek köszönhetően, arányos még pluszkilókkal is. Jellemző a homokóra-alkat, a fenék pedig lehet teltebb vagy laposabb, a képen láthatónál hosszúkásabb is, alapvetően szögletes formájú.

Hosszú távon érdemes odafigyelni, mivel alapvetően egy hízékonyabb típus. Fontos az elegendő mozgás, és ne jojózz folyamatosan, tehát tarts meg egy súlyt, mivel a folyamatos hízás-fogyással tovább ronthatod a kötőszöveteid állapotát. Érdemes esetleg kollagént is szedni, esetleg szilíciumot a kötőszövetek erősítése miatt. A súly megtartásához pedig mindenféle vad diéták helyett egy egészséges, személyre szabott étrendet ajánlott betartani.

Ezt a fenékformát leggyakrabban az agyalapi hormondominancia okozza, amelyet főként az alábbi ételek stimulálnak, majd végül fárasztanak ki teljesen, hízást okozva ezzel:

 • tejtermékek
 • a gyors felszívódású, „rossz” szénhidrátok, pl fehérlisztes termékek, édességek, alkohol
 • a koffein – pl. kávé, zöld tea

Miért kívánod a koffeint? Kattints ide, és választ kapsz rá.

A táplálkozással valóban nagyon sokat tudsz tenni azért, hogy formásabb, karcsúbb legyél, azonban nem mindegy, hogy milyen ételeket eszel, ami többek között függ az anyagcseretípusodtól, valamint a hormondominanciádtól. Anyagcseretípus mérésünkön kiderítheted, hogy számodra mik az ideális és egészséges ételek, valamint mitől lesz sikeres a diétád. Szakembereink személyre szabott tanácsokkal, valamint számodra összeállított élelmiszerlistával látnak el.

Érdekel az anyagcseretípus-mérés!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!