Így jelez a szervezeted rosszul működő anyagcsere esetén

Olvasási idő: 6 perc

A megfelelőlen működő anyagcsere kiűzi a salakanyagokat a testből, leépíti a fölösleges kilókat, illetve ellátja a testi sejtet mindennel, amire szüksége van. Ehhez azonban az kell, hogy a számára szükséges feltételeket biztosítsd helyes táplálkozással és elegendő mozgással. Hogyan jelez a szervezet, hogy nem működik jól az emésztés?

Mi az anyagcsere?

Az anyagcsere felel azért, hogy a táplálékot megeméssze és elkülönítse a felhasználhatatlant – aminek minél hamarabb el kell távoznia –, illetve a felhasználhatót – aminek a testünk minden egyes sejtjébe el kell jutnia. Ezeket a folyamatokat nevezzük anyagcserének, ami többek között testünket alkotó anyagok felépüléséért, testfunkciónk megtartásáért, valamint az energia ellátásáért felel.

Ha valakinek gyorsan működik az anyagcseréje, nem képes hízni még akkor sem, ha az szükséges lenne. Abban az estben azonban, ha az anyagcsere lassú, akkor történik hízás.

Innen tudhatod, hogy nem működik jól az anyagcseréd

  1. Székrekedés

A székrekedés a rostszegény táplálkozásból eredő rossz anyagcsere egyik következménye. A megemésztett táplálék nem tud kiürülni a belekből a vastagbélben történő folyamatok lelassulása miatt, ami már három nap után kellemetlen érzetet okozhat.

  1. Rossz közérzet

Az emésztés minősége a közérzetre is kihat. Hogyha lelassul, számos kellemetlen tüneteket okozhat, ilyen a hányinger, fejfájás, rossz kedv, letörtség, koncentrációszavarok, alvászavarok. Emellett gyakori lehet a hasfájás és a puffadás, ami szintén rossz közérzetet eredményez.

Így pörgesd fel az anyagcseréd

Sajnos sokan hasonló problémák esetén rögtön gyógyszerekhez nyúlnak, ami a pillanatnyi problémát megszünteti ugyan, de hosszú távon nem oldja meg a kellemetlenségeket. A legjobb megoldás, ha a kiváltó okokat az életviteledben keresed. A rostdús táplálkozás elengedhetetlen a megfelelő anyagcsere működése esetén, emellett az elegendő folyadékbevitelre és mozgásra is szükség van. Az elegendő folyadék alatta  napi minimum 30 ml/testsúlykilogramm folyadékot értjük, a legjobb, ha vizet iszol, vagy valamilyen gyógynövényteát.

Mindemellett a legfontosabb a megfelelő étkezés. A kiegyensúlyozott táplálkozás aranyszabálya a változatos étkezés mellett az, hogy az anyagcseretípusodnak megfelelő ételeket biztosítod szervezeted számára. Mindenkinek megvan a saját anyagcseretípusa; ez lehet szénhidrát, fehérje vagy egyensúlyi típus. Hogyha ezeknek megfelelően étkezel, anyagcseréd működése is javulni fog, emellett számos pozitív hatásokat tapasztalhatsz. Kíváncsi vagy, hogy te milyen anyagcseretípussal rendelkezel? Kattints ide, hogy kiderítsd.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!