Lassú anyagcsere és kajakóma kínozta: egy dologra figyelt, és elmúlt
Olvasási idő: 7 perc
Az emésztés folyamata nagy munka a szervezetnek. A hatásokat pedig előfordul, hogy külsőleg is tapasztalod: az evés után jelentkező puffadtság, teltségérzet és fáradtság, közismert nevén „kajakóma” formájában. Mi állhat ezek hátterében, és mit tudsz tenni ellenük? Cikkünkből kiderül.
Az emésztés folyamata – röviden
Ahhoz, hogy megértsd, mi okozza a kellemetlen tüneteket, fontos, hogy egészében lásd az emésztés folyamatát.
- A szájból indul, a rágással, bizonyos enzimek a nyálon keresztül már ekkor megkezdik az étel lebontását.
- A szénhidrátok emésztése még a nyelőcsőben megtörténik.
- A gyomorba kerülve a táplálék keveredik a gyomornedvvel, a szénhidrátemésztés leáll, megkezdődik a fehérjék feldolgozása.
- Ezután elegyedik a máj epesavjával és az epe által aktivált hasnyálmirigy-enzimekkel is, ezek teszik lehetővé a zsírbontást.
- Egy folyékony massza keletkezik, ami áthalad a vékonybélen. Annak alsó szakaszában, a bélbolyhokon keresztül felszívódik a legtöbb tápanyag.
- A szénhidrát glükózként kerül a vérbe, a sejtekbe való bejutását a hasnyálmirigy által termelt inzulin segíti.
- A zsírok, szemben a szénhidrátokkal és fehérjékkel, változatlan állapotban jutnak át a bélfalon, és közvetlenül kapcsolódnak be az energiatermelésbe.
- A fel nem szívódott anyagok a vastagbélen keresztül, végül a végbélen át választódnak ki.
Miért vagy fáradt evés után?
Az emésztés egy meglehetősen energiaigényes folyamat, a fáradtságérzést étkezés után közismerten ez okozza. Emellett
- a vérellátás csökkenése a fejben is felelőssé tehető a „kajakómáért”;
- a puffadás, teltség, rossz közérzet a nem diagnosztizált laktóz- vagy gluténérzékenység miatt lehet;
- romlik a helyzet, ha a hasnyálmirigy elfárad, és nem tudja megfelelően ellátni a feladatát.
Ez főként a rossz táplálkozás miatt következik be. A finomított szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása újra és úja magas inzulinválaszt eredményez, azaz fokozott munkára ösztönzi a hasnyálmirigyet.
Hogyan és hol derítheted ki, mit kéne enned a jobb közérzetért, a puffadás megszüntetéséért? Itt!
A hasnyálmirigy elfáradásának lehetséges következményei:
- csökkent glükóz-tolerancia,
- inzulinrezisztencia,
- végül cukorbetegség.
Ezt NE csináld evés után!
Az étkezés utáni kajakómát sokan, ha tehetik, alvással igyekeznek enyhíteni. Ez azonban a lehető legrosszabb megoldás, alvás során ugyanis szinte leáll az emésztés, oly’ mértékben lassulnak a folyamatok – és a táplálék ekkor csak pang a gyomorban.
Jobb emésztés, jobb közérzet, több energia – lehetséges?
Az emésztési problémákat, puffadástól a székrekedésen át a kellemetlen fáradtságérzetig nem kell elfogadni, és nem kell megtanulni együtt élni velük. Ez ugyanis nem természetes állapot! A tested azért ad ilyen kedvezőtlen válaszokat, mert nem a megfelelő üzemanyaggal táplálod. Lehet, hogy amit eszel, ízlik, és úgy gondolod, egészségesen táplálkozol, azonban ami globálisan „egészséges”, nem biztos, hogy a Te szervezeted számára is kedvező. Miért? Mert nem vagyunk egyformák – olvass utána!
Érdekel az anyagcseretípus-mérés!
Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!