Ezt kell tudnod a fehér és a barna rizsről – mi a különbség?

Olvasási idő: 5 perc

A rizst sokszor javasolják, főleg a rendszeresen sportolóknak a hús, vagyis a fehérje mellé, mint szénhidrátforrást. De milyen rizst válassz, melyik az egészségesebb, jobb alternatíva, és melyik segíti még a karcsúsodást is? Válaszok a cikkben.

A fő különbség a fehér és a barna rizs között

A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy teljes értékű, nem finomított változat. A rizsszem egészét tartalmazza, nemcsak annak magját – hanem benne van a korpa és a csíra is a szemben. Ez a fehér rizsből már hiányzik.

A fehér rizsben pontosan emiatt, nagyon kevés esszenciális tápanyag van, szemben teljes értékű, ezekben gazdag, barna társával. Emellett a rosttartalmukban is van különbség: míg a fehér rizs 100 grammja mindössze 0,5 grammot tartalmaz, a barna rizs 3,4 grammnyit.

Milyen hasznos mikrotápanyagok – vitaminok, ásványi anyagok – vannak a rizsben, mennyi a fehérben, és mennyi a barnában?

Barna rizs:

Tiamin (B1-vitamin) 6%
Niacin 8%
B6-vitamin 7%
Mangán 45%
Magnézium 11%
Foszfor 8%
Vas 2%
Cink 4%

 

Fehér rizs:

Tiamin (B1-vitamin) 1%
Niacin 2%
B6-vitamin 5%
Mangán 24%
Magnézium 3%
Foszfor 4%
Vas: 1%
Cink: 3%

Emellett, a fehér rizs inzulinválasza is rosszabb, magas a glikémiás indexe (87-es!), tehát hirtelen emeli meg a vércukor szintjét. A barna rizsé sem kifejezetten alacsony, de valamivel jobb, 76-os.

Mi számít még?

Akármelyik rizsről van is szó, lényeges szempont, hogy mennyit eszel belőle. Nem mindenkinek jó ugyanaz a mennyiség, mert másképp hat az emberek szervezetére. Rád vajon milyen hatást gyakorol, jót tesz-e vagy sem? Milyen az anyagcseretípusod? Ha érdekel, ide kattintva kiderítheted.

45 kutatás össz-eredményeként állapították meg, hogy akik több teljes kiőrlésű gabonát – például barna rizst fogyasztanak, 16-21%-kal kevesebb eséllyel alakult ki náluk szívbetegség azokhoz képest, akik kevesebbet ettek belőlük. Magát a betegség esélyét pedig 25%-kal csökkenti, ha valaki 2-2,5 adag teljes értékű gabonát megeszik egy nap – ezt már egy 285.000 fő bevonásával készült kutatás állapította meg.

Továbbá, szignifikánsan csökken a súly, a derék- és a csípő-körméret, a testtömeg-index, illetve a vérnyomás is a különböző tudományos vizsgálatok eredményei alapján.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!