3 vitamin, amelyek nélkül a fogyás lehetetlen – hogy állsz velük?

Olvasási idő: 6 perc

A fogyáshoz nélkülözhetetlenek az ásványi anyagok, illetve a vitaminok is. Íme a három legfontosabb vitamin, amiből, ha nem elegendő mennyiségben viszel be, sajnos nem lesz sikeres a fogyás sem. Melyek ezek, mit kell tudni róluk, és mi a szükséges, ajánlott napi bevitel?

1. B-vitaminok: a fogyás hatékony támogatói

A B-vitaminokról szinte mindenki tudja, hogy az idegrendszer optimális működéséhez nélkülözhetetlenek, nélkülük az ember ingerült, feszült lehet. A stressz egyrészt hosszú távon hízást okozhat, másrészt a folyamatosan fennálló feszültség sokaknál kompenzáló evéshez, nagy mennyiségű, felesleges és üres kalória beviteléhez vezet.

Emellett, a B-vitaminok családja, főként a B6-, illetve a B12-vitaminok aktívan részt vesznek az anyagcsere folyamataiban, főként a fehérje-, illetve a szénhidrátanyagcserében. A B12-vitamin segíti a vörösvérsejtek termelődését, ami a szervezet hatékonyabb energiafelhasználásához is hozzájárul – ami az edzéseken és a fogyáshoz is igen jól jön.

Ajánlott napi bevitel:

B6-vitaminból 2 milligramm,

B12-vitaminból 2 mikrogramm

Jó tudni: érdemes vitamin-készítményeket szedni?

Ha fokoznád a szükséges bevitel mértékét, érdemes – mind a három, cikkben szereplő vitamin esetében. Erről azért érdemes szakemberrel, orvossal vagy gyógyszerésszel egyeztetni. Alapvetően azonban, ha valaki a szervezet igényeinek megfelelően, változatosan táplálkozik, káros szenvedélyektől nagyrészt mentes, tehát nem gyengíti feleslegesen az immunrendszerét, akkor a szervezete megkapja az ideális vitaminmennyiséget.

Valamint nagyon fontos az is, hogy olyan élelmiszerekből válogasd össze az étkezésedet, ami a Te szervezetednek a legjobb, azaz anyagcseretípusodnak megfelelő.

 

2. C-vitamin: univerzális csodaszer, aminek a fogyásban is nagy szerepe van

A C-vitamin aktívan járul hozzá olyan hormonok termelődéséhez, amely a zsíranyagcserét segíti. Ha nincs elegendő mértékű bevitel, a zsírbontás lassulhat, és a pluszkilók könnyedén elkezdenek lerakódni, illetve a már meglévők nehezebben indulnak el lefelé. Emellett, erősíti a kötőszövetet, ami nélkülözhetetlen a feszesebb, karcsúbb test eléréséhez. További pozitív hatása, hogy remek sejtregeneráló, tehát az öregedést is késlelteti.

Ajánlott napi bevitel:

A jelenlegi orvosi ajánlások alapján egészséged megőrzéséhez minimum 60-80 milligramm szükséges, de ez csak a hiánytünetek elkerülését segíti. Mivel vízben oldódó vitamin, több, mint 200 milligramm egyszerre történő bevitelekor az ezen felüli mennyiséget már feleslegként kezeli a szervezet, 200 milligramm az, amit egyszerre hasznosítani tud. Így vagy többször 200 milligrammot vegyél be, vagy retard kapszulát szedj, ami folyamatosan adagolja a C-vitamint. Alapvetően napi 1000 milligrammot érdemes bevinned, ha a fogyáshoz igénybe vennéd a C-vitamin segítségét!

3. D-vitamin: a nap vitaminja a fogyás egyik kulcsa

A túlsúlyosok körében jóval nagyobb a D-vitamin hiányának aránya, mint a normál testsúlyúak esetében. A D-vitamin fő funkciói az immunrendszer erősítése, illetve a csontok építése. Emellett a zsírégetésben is részt vesz, főként azzal, hogy segít a szervezet foszfor- és kalciumháztartását egyensúlyban tartani. Ezek az anyagok pedig nélkülözhetetlenek a fogyáshoz.

Ennyi az ideális D-vitamin bevitel/nap

A téli időszakban különösen fontos odafigyelni a pótlásra, hiszen ilyenkor kevesebbet vagy a napon. 1500-2000 NE (nemzetközi egység)/nap az optimális és szükséges bevitel, 200 NE 5 mikrogrammnak felel meg. Ennyi van átlagosan a multivitaminokban, a hiány elkerülése végett tehát, érdemes plusz D-vitamint is bevinned.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!