Hány csésze kávét iszol naponta? Ezért kívánod a koffeint!

Olvasási idő: 7 perc

A Föld lakosságának nagyjából 80%-a juttat be koffeint a szervezetébe napi rendszerességgel. Mindenféle „jókat” olvashatunk róla, pedig a kávé vagy teafogyasztást inkább mérsékelni kéne. Miért egészségtelen, hogyan alakul ki a függőség, és meg lehet-e válni tőle? A cikkből kiderül.

Mérsékelt és mértéktelen koffeinfogyasztás

Mérsékelt mértékű koffeinfogyasztásról beszélünk, ha napi 130-300 milligrammban megáll a bevitel, mértéktelenről és/vagy túladagolásról pedig abban az esetben, ha 600 milligramm fölé megy. Ekkor már különféle, túladagolásos tünetek is megjelenhetnek, még az edzett kávéfogyasztóknál is: szívdobogás, frissesség és fittség helyett ingerültség és alvászavarok.

A kávé mellett koffein van még a különböző tealevelekben, a kakaóbabban, a kólában, az energiaitalokban (magas dózisban), illetve a különböző sportitalokban is.

A koffein függőséget okoz

Sokan nehezen fogadják el azt az álláspontot, mely szerint a koffein ugyanolyan függőséget okozó stimuláns, mint az alkohol, a nikotin vagy a drogok. Pedig ez az igazság, az okok pedig a hormonműködésben keresendők.

A koffein három alapvető hormontermelő szervünkre is hat:

  • az agyalapi mirigyre,
  • a mellékvesére,
  • a pajzsmirigyre.

Mivel a fogyasztást követően, a szervek stimulációjának hatására kellemes érzések kerítik hatalmukba a fogyasztót, újra és újra kívánni fogja. Rövid idő alatt kialakulhat a függőség, egyre több és több koffein kívánásával.

Hogyan hat a koffein a pajzsmirigyre és a mellékvesére?

Sokszor hallani, hogy a koffein fokozza az anyagcserét, amit többek közt például a pajzsmirigy is szabályoz. Így a pajzsmirigy stimulációjának hatására pörögnek fel a test anyagcsere folyamatai, és ez hosszú távon nagyon nem jó.

A koffeinbevitellel szemben a test fokozatosan válik egyre inkább toleránssá, ezért fordulhat elő, hogy idővel a nagyobb mértékű bevitel sem teszi meg a várt hatást. A mellékvese a koffein hatására fokozott adrenalin termelésbe kezd, minél több koffein jut a szervezetbe, annál több adrenalint termel.

Miért rossz mindez? A koffein nagymértékű bevitele idővel kifárasztja a hormontermelő mirigyeket, a koffein hatása már alig lesz érezhető, és egyre többet kíván belőle az ember…

Koffein alacsony vérnyomásra?

Még orvosok is javasolják néha, hogy akinek alacsony a vérnyomása, igyon meg nyugodtan egy-egy bögre kávét. Azt a fontos információt azonban szinte mindig kihagyják, hogy nem hosszútávon, pusztán csak ideig-óráig változtat a vérnyomáson. Pontosan addig, amíg a koffein közvetlen hatása el nem múlik.

Le lehet szokni a koffeinről?

Természetesen igen, kinek könnyebben, kinek nehezebben megy a koffein elhagyása. Van, aki egyik napról a másikra áll le vele, míg mások fokozatosan hagyják el. A kezdeti kellemetlen tünetekre mindenesetre érdemes felkészülni, ezek legalább egy napig, de van, hogy egy hétig is eltartanak:

  • fejfájás,
  • émelygés-szédülés,
  • ingerlékenység,
  • koncentrációzavar,
  • hangulatingadozás.

A koffeinről való leszokáshoz nincs semmilyen csodaszer vagy pirula, viszont az életmód megváltoztatása sokat segíthet. Mivel a koffein utáni vágyat főként az energiahiány idézi elő, az étkezéseden olyan módon kell változtatni, hogy ismét energikusabbnak érezd magad – az energiarendszeredet támogató táplálkozásról itt olvashatsz bővebbenEmellett sporttal, és emelt mennyiségű vízfogyasztással is energetizálhatod a tested. Ha az energiaszinted ismét magas lesz, a koffein utáni sóvárgás is megszűnik majd.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!