Melyik tejet érdemes választanod? A tehéntejtől a növényi tejekig utána jártunk

Olvasási idő: 5 perc

A tejfogyasztással kapcsolatban igen sokszor fejezik ki aggályaikat a táplálkozási szakértők – mi most összeszedtük Neked, melyik tej mit tud, és mi mellett érdemes letenni a voksodat! Ahol nem látsz bővebb kifejtést a vázlatpontnál, ott linket találsz egy korábbi, részletesebb cikkünkre.

 

Tehéntej – még mindig ez a legnépszerűbb

A teljes tehéntej (tehát nem a zsírszegény változat) tápanyagtartalma a következő: 1 csészében 150 kcal, 12 gramm szénhidrát, 8 gramm zsír és 8 gramm fehérje van.

A tejtermékek közül ez a legolcsóbb alternatíva, és még mindig számtalan helyen olvasni, hallani azt, hogy tejet inni egészséges. Nos, bár bizonyíték egyértelműen erre sincs, de ha néhány évtizeddel-évszázaddal ezelőtt egészséges volt is, a mai vegyszeres kezelések hatására már biztosan nem az. Emellett, a teheneket, hogy folyamatosan és sok tejet adjanak, hormonokkal tömik, aminek egy része sajnos az emberi szervezetbe is bejut.

De pontosan hogyan hat a tehéntej a szervezetben?

A tejtermékek fogyasztását követően a nyelőcsőtől a bélrendszerig nyálka képződik. Ez egyrészt kedvez a belső gyulladások kialakulásának, másrészt károsítja a hörgők és a légutak állapotát. A bélrendszer falára kerülve pedig gátolja a hasznos tápanyagok felszívódását, és a károsak kiválasztását. Emellett, hormonális hatásokat is kiválthat: stimulálja az agyalapi mirigyet, a pajzsmirigyet, a zsírosabb tejtermékek pedig a petefészket is. Mindez az egyes típusoknál hízáshoz vezet idővel. Itt többet is megtudhatsz a hormontípusokról.

Tévhit, hogy a tejben csak a laktóz, azaz a tejcukor a veszélyes. Sajnos nem. A laktóz nem allergiás immunrendszeri, hanem érzékeny emésztőrendszeri választ vált ki, viszont a sokkal veszélyesebb kazein, a tejfehérje már allergiás tüneteket idéz elő. Míg előbbi esetén laktáz enzim bevitelével elkerülhetők a kellemetlen tünetek, utóbbi esetén csak az állati tejtermékek teljes elhagyása jelent megoldást.

A két legnépszerűbb tejhelyettesítő termék: a kókusztej és a rizstej

A kókusztej egy zsírosabb, sűrűbb, tehéntejhez állagában jobban hasonlító, természetesen édeskés növényi tej. A rizstej inkább a zsírszegény, vizenyős tehéntejhez hasonlít, íze semleges. Tápanyagtartalmuk a következő:

Egy bögre rizstejben 120 kcal, 2,5 g zsír, 1 g fehérje és 23 g szénhidrát található.
Egy bögre kókusztej pedig 80 kcal-t, 5 g zsírt, 0 g fehérjét és 7 g szénhidrátot tartalmaz.

Ahogy a tápanyagtartalmon is látszik, míg a rizstej inkább a szénhidráttípusok, a kókusztej a fehérjetípusok jó barátja lehet. Miért alakultak ki a különböző táplálkozási típusok? INNEN megtudhatod! Ha pedig azt is szeretnéd tudni, Te pontosan melyik típusba tartozol, kattints ide!

Két további gyakran választott alternatíva: a mandulatej és a szójatej

Egy bögre szójatejben kb. 110 kcal, 5 g zsír, 7 g fehérje és 8 g szénhidrát található. Mi azonban ennek fogyasztását nem igazán javasoljuk, bár elterjedt a tejterméket nem fogyasztók körében minden, ami szójából van, a feldolgozott szójatermékekről sok jó nem mondható el. Korábbi cikkünkben ITT írtunk a szója hatásairól.

A mandulatej igen jó alternatíva lehet, ha a típusodnak megfelelő mennyiségben fogyasztod – vitaminban gazdag, és otthon is könnyedén elkészíthető. Cikkünket a mandulatejről RECEPTTEL ITT találod!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!