Tanulmányok is megerősítik: ez csökkenti hatékonyan a mellrák kockázatát

Olvasási idő: 5 perc

Magyarországon a harmadik, európai szinten pedig a leggyakrabban előforduló ráktípus a mellrák. Amerikától Franciaországon át Angliáig, összesen 2500 kutatás készült, összesen több százezernyi ember bevonásával arról, hogy a D-vitamin csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, illetve a gyógyulási esélyeket is jelentősen növeli. Olyan intézmények foglalkoztak a témával, mint a Stanford University, a University of California, a London Breast Clininc (Londoni Mell Klinika), illetve a Francia Járványügyi és Népegészségügyi Központ.

Mellrák és D-vitamin: mi a kapcsolat?

A kutatások zöme meglehetősen részletesen kitért a résztvevők táplálkozására, életmód-jellemzőire, illetve arra, mennyit süt a nap a lakóhelyeiken. Persze utóbbival kapcsolatban felróható, hogy a bőrrák kockázatát ugyan növeli, megfelelő óvintézkedések mellett és a szükséges odafigyeléssel – mikor megy valaki napra, eltakarja és lekeni-e a kényes részeket – ez kivédhető és élvezhető a szükséges mennyiségű napfény.

A D-vitamin hatékonyan segíti a sejtek közti kommunikációt, illetve segít aktiválni egy olyan fehérjevegyületet, amely gátolja az agresszív sejtosztódást. Ebből következtetni lehet, hogy a kutatások alapvetően nem a kialakulás meggátolására, hanem a betegség kezelésére vonatkoztatják a D-vitamin hatékonyságát. Azonban a megelőzésben is szerepet játszhat oly módon, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin a szervezetben, jobb gyógyulási esélyeket jelent – ezt több ízben bizonyították is. Mivel a mellrák kialakulása elsősorban genetikai hajlam kérdése, fontos mindent megtenni annak érdekében, hogy lecsökkentsd az esélyét, illetve esetleges probléma esetén, javítsd a saját esélyeidet!

Ha pedig étkezéseid során nemcsak a szükséges D-vitamin bevitelre ügyelsz, hanem arra is, hogy a szervezeted minél inkább egyensúlyba kerüljön vagy maradjon és így megelőzd a betegségeket, érdemes a genetikai sajátosságaidnak megfelelőn táplálkoznod! Az étel legyen az, aminek lennie kell: hatékony energiaforrás és táplálék, a Te sajátosságaidra alapján!

Mennyi D-vitaminra van szükséged?

A mellrák kockázatának csökkentése mellett más miatt is fontos a D-vitamin megfelelő mértékű bevitele. Fontos immunerősítő, csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét, felnőttkorban a 2-es, gyermekkorban az 1-es típusú cukorbetegség, illetve a vastagbéldaganat rizikófaktorát is.

A D-vitamin működése szempontjából a sejtek D-vitamin receptoraihoz kapcsolódik, azonban, ha kevés a D-vitamin-molekula, néhány receptor üresen marad – hosszú távon ez okozza a szervezet működési zavarait.

A téli időszakban különösen fontos odafigyelni a pótlásra, hiszen ilyenkor kevesebbet vagy a napon. 1500-2000 NE (nemzetközi egység)/nap az optimális és szükséges bevitel, 200 NE 5 mikrogrammnak felel meg. Ennyi van átlagosan a multivitaminokban, a hiány elkerülése végett tehát, érdemes plusz D-vitamint is bevinned.

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!