Táplál vagy mérgez? – Ez az, amit tudnod kell a szójáról!

Olvasási idő: 5 perc

A szójáról egy időben csodaként nyilatkoztak mindenfelé, majd évekkel később jöttek róla a rémhírek is. A vegánok gyakran a tejet, a húsféléket is szójával helyettesítik, illetve ez az elsődleges fehérjeforrásuk. De vajon jól teszik? Érdemes lenne másnak is többet enni belőle, vagy kerülni kéne, mint a forró kását? Eláruljuk.

A szója sztori

A szójáról az elmúlt 15-20 évben mindenféle hírek szárnyra kaptak már. A pozitív információk közül magas vitamin- és ásványianyag-tartalmát domborították ki: B-vitaminokban, főként B12-ben gazdag, emellett nem elhanyagolható cink- kalcium- és lecitintartalma sem. Sokan hozták fel azt is mellette szóló érvként, hogy „mint az köztudott”, Ázsiában nagy mennyiségben fogyasztják, és azon a vidéken sokkal kisebb arányú a mellrák, a petefészekrák, az agyvérzés vagy akár a csontritkulás kialakulásának kockázata is.

Viszont amikor erről beszél valaki, nem elhanyagolható, hogy az étkezésükben nem csupán ez az egy dolog másmilyen, mint Európában. A táplálkozásuk alapvetően szegényebb húsban és zsírban, de gazdagabb halfélékben meg zöldségekben – és szójából közel sem fogyasztanak olyan hatalmas mennyiségeket, mint azt itthon gondolnánk! A lakosság által elfogyasztott kalóriaértéknek kevesebb, mint 2%-a áll csupán szójából.

Mielőtt tovább olvasnál: tudtad, hogy nem vagyunk mindannyian egyformák? Másképp hatnak az ételek az emberekre, különböző biológiai tényezők befolyásolják, ki mitől hízik vagy azt, hogy ki mitől betegszik meg. A különbözőségekről, és arról, miért alakult mindez így, érdekes, szakértői írást találsz itt.

Edd vagy ne edd – hogyan hat a szója?

Bár „természetes növényi fehérjének” szokás becézni, a szója valójában igencsak távol áll a természetes táplálék fogalmától. A feldolgozatlan szójabab ugyanis, nemhogy nem alkalmas fogyasztásra, hanem mérgező. Számtalan bonyolult kémiai folyamaton megy keresztül, míg eléri a boltokban is fellelhető formáját, és a termékek 99,9%-a különféle vegyi kísérletek eredménye.

Emellett, a hasznos vitamin-, ásványi- és tápanyagtartalom mellett, sajnos számos káros vegyület is található nemcsak a szójababban, hanem a feldolgozott szójában is. Hosszú és felesleges volna kifejteni, de többek közt:

  • fehérje emésztését gátló anyagot;
  • emészthetetlen, bélgáz-képződést okozó anyagot tartalmaz;
  • ösztrogén molekulái gyerekkorban az agy fejlődésére, később a hormonműködésre gyakorolnak negatív hatást, illetve más ráktípusoknak – férfiaknál például a prosztataráknak – növelik a kialakulási kockázatát;
  • súlyos allergén, ami főleg azért probléma, mert az élelmiszeripar számtalan ételben használja adalékanyagként hamburgerhústól a felvágottakon át az édességekig;
  • túlzott fogyasztása pajzsmirigy-alulműködéshez is vezethet.

Mindennek megfelelően, talán evidens is a válasz: inkább ne fogyaszd! Vegetáriánusként keress más, nem állati fehérjeforrást, például más hüvelyeseket vagy akár olajos magvakat, illetve a mák is sok fehérjét tartalmaz. Ha nem vagy vega, a színhúsok, a máj, a tenger gyümölcsei és a tonhal jelentik a legjobb fehérjeforrásokat, tejtermékek közül pedig a közhiedelemmel ellentétben nem a túró a jó választás, hanem a kemény, illetve az érlelt sajtok.

Nyilván sokszor kikerülhetetlen a szójafogyasztás, hiszen ahogy feljebb szerepel is, számtalan termékbe kerül bele adalékanyagként. Ha nem vagy rá allergiás, ezekre nem kell kínosan ügyelned, arra azonban igen, hogy pluszban, tehát szójatej, szójapuding, szójahús stb. formájában már inkább ne vidd be a szervezetedbe, kisbabádnak pedig semmi esetre se adj szójás bébiételt!

Kíváncsi vagy, Rád egyes ételek, ételtípusok milyen hatással vannak? Kíváncsi vagy, hogyan őrizheted meg alakodat és egészségedet is, miközben nem koplalsz, és nem fenyeget a visszahízás veszélye sem? Megkaphatod a választ, ha ide kattintasz – tudj meg többet arról, mit ehetsz és mit nem: kattints ide!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!