Gondoltál már rá, hogy emiatt hízol hasra? Megoldást is mutatunk rá!

Olvasási idő: 5 perc

A hasi hízás mögött gyakran áll egy olyan betegség, ami nem a fizikai testből, hanem az elméből indul – a depresszió. Sokkal többeket érint, mint ahányan diagnosztizáltak, illetve amennyien tudnak arról, hogy érintettek a betegségben. Hogyan okoz hasi hízást a depresszió, és miként befolyásolja a betegséget az étkezés? Mindkét oldalról megközelítjük a témát.

Evés és depresszió

Az Alabamai Egyetem 2010-es kutatása szerint azok a fiatalok, akiknél diagnosztizált a depresszió, sokkal hajlamosabbak a hasi és derék körüli hízásra. Ez vélhetően a táplálkozási szokásaiknak is köszönhető: mind a fiatalok, mind a depresszióval küzdő középkorúak körében gyakoriak a falási rohamok, a kompenzációs evés, a következetlen és kiegyensúlyozatlan táplálkozás.

A depresszió levertséggel, kevés energiával jár, amikor az ember sosem érzi magát életerősnek és kipihentnek. Bár a lelki okok megszüntetéséhez szakemberre, illetve saját elhatározásra is szükség van, “kívülről” rá lehet segíteni. Olyan étkezéssel, amely energiát ad, és nem pedig elvesz. A depresszióval küzdők sokszor nyúlnak egészségtelen ételekhez, és olyasmihez, ami hasznos tápanyagokban szegény.

Hogyan függ össze a táplálkozás a depresszióval?

A cukorbetegség, a betegséghez köthető többletsúly, illetve a depresszió közti kapcsolat már régen ismert tény, a cukorbetegek közt meglehetősen nagy a depresszióval küzdők aránya. Az ausztrál Deakin Egyetem kutatása szerint, a táplálkozás nemcsak a cukorbetegség megelőzésében/kezelésében játszhat szerepet, hanem azonos irányelvek betartásával, segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében is.

A kutatásban 67-en vettek részt, őket két csoportra osztották. Az egyik csoport a szokásos kezelést kapta, a másikét pedig kiegészítették táplálkozási tanácsokkal is, hagyományos, egyszerű, egészséges táplálkozásra vonatkozó tippekkel.

Három hónap után a diétát is folytató csoport egyharmada, míg a diétát nem követő csapat 8%-a mutatott javulást. Ráadásul, akik komolyabban vették a táplálkozási irányelveket, látványosabb változást értek el. Ezzel bebizonyosodott, hogy a táplálkozáson való változtatással, a depresszió és a cukorbetegség kockázata is csökkenthető – ezzel komoly népbetegségek volnának megelőzhetők, illetve a túlsúlyosak aránya is csökkenthető lenne.

A megoldás tehát meglehetősen egyszerű: életmódváltás. Nem fogyókúrák, nem drasztikus diéták, nem divatos étrendek, hanem

  • egészséges ételek fogyasztása – rostban, vitaminban, ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek,
  • a finomított szénhidrátok kiiktatása – fehér cukor, fehér liszt kerülése,
  • nagyobb mennyiségű folyadék bevitele,
  • mesterséges adalékok kerülése, természetes, tiszta ételek fogyasztása jelenti hosszú távon az egészség és a siker kulcsát.

Ha az egészséges étkezéshez és az életmódváltáshoz hasznos tippeket szeretnél kapni, kövesd rendszeresen weboldalunk blog bejegyzéseit, ahol folyamatosan frissülő tartalmakkal várunk!

Az egészség közös ügyünk, segítsük egymást jobb és minőségibb életet élni!